InfluenZer

Zwanzer had verkeerdelijk gedacht dat de Moeial zijn recente reis naar China zou terugbetalen, waardoor hij heden totaal blut is. Omdat hij het harde werken niet gewend is richtte hij zich op een nieuwe en populaire wijze om bakken geld te verdienen: Zwanzer werd ‘Content Creator’ op sociale media. Slechts drie minuten nadat de kersverse influencer van de VUB zijn eerste posts plaatste, haalden Google en Facebook zijn accounts offline om te vermijden dat hun gebruikers blijvende hersenschade zouden oplopen. Omdat wij bij de Moeial tegen dergelijke censuur zijn, besloten we zijn eerste vlog hier toch te publiceren.

Voor ik begin wil ik toch eerst mijn geweldige sponsor bedanken, café ‘De Schijtpoort’, die recent de nieuwe Schijtpoort-app lanceerde. Geniet van heerlijke pinten op je tablet of smartphone en snuif de typische Schijtpoortsfeer op, waar je ook bent. Betalen kan via PayPal en Bitcoin. De eerste honderd volgers van mijn kanaal krijgen bovendien één gratis digitale pint, via de code ‘zet maar op Zwanzer zijn poef’ (bier met liefde geprogrammeerd, drink je met verstand).

OMG IK HEB EEN NIEUW KANAAL 😮 ALLEMAAL WATCHEN!

Hey guys, welkom op mijn amazing nieuwe account. Ik heb eerlijk gezegd lang getwijfeld om de stap naar het online-sterrendom te zetten. In mijn ogen waren influencers gewoon een bende luie aandachtzoekers die door vreemde dingen te maken en te doen cognitief onderontwikkelde jongeren van hersenloze bezigheidstherapie voorzien. Maar toen dacht ik bij mezelf: Zwanzer, dat is toch EXACT wat jij ook doet?! En dus besloot ik om mijn leven ook op sociale media te gooien, mijn privacy op te geven en me voortaan enkel nog te voeden met likes, comments, shares, followers en subscribers. Ik maakte accounts aan op alle mogelijke media en heb bij het posten van deze vlog in totaal toch al drie volgers (het waren er vier, maar mijn oma heeft mij intussen terug ontvolgd).

Het hebben van een digitaal bestaan waar alles om populariteit en imago draait, is – zo blijkt – allesbehalve goedkoop. Ik moest bijvoorbeeld na vijftien jaar mijn oude Nokia opgeven en een nieuwe Zwansphone kopen, die intensief gebruik gedurende haar hele levensduur (ongeveer drie weken) moet kunnen weerstaan. Daarbij kwamen nog eens een dure microfoon voor YouTube-vlogs, een professionele camera om te kunnen doen alsof ik fotograaf ben, een paar cliché-tatoeages op mijn arm, een selfiestick en een hele garderobe trainingsbroeken, T-shirts en petjes van bekende merken. Omdat geen enkele fabrikant inging op mijn voorstel om deze zaken gratis te geven in ruil voor reclame op mijn profielen (snappen zij dan niet dat dit de toekomst van publiciteit is?), kostte dit wel een aardige som. Gelukkig wordt dit snel goedgemaakt door de nietsontziende massawinsten die mijn content zal opbrengen. Here we go!

Video killed the TV star

Hoewel de verschillende omroepen nog steeds met elkaar strijden om de meeste kijkcijfers (dat zijn ‘views’ in tv-jargon, n.v.d.r.), is het verdict al gesteld: nog even en de traditionele zenders zijn zo dood als Netlog of MSN. Mensen willen tegenwoordig geen inhoudsloze zever meer zien op televisie, dit doen ze nu gewoon op YouTube. Als influencer is een YouTubekanaal onontbeerlijk.  YouTubers zijn de sterren van de jaren ‘10 van de 21ste eeuw en de videosite kan zeer veelzijdig gebruikt worden.

Vanuit mijn motto ‘zo veel mogelijk krijgen voor zo min mogelijk moeite’ wilde ik beginnen met de meest eenvoudige soort video: een vlog. Het concept is heel simpel: je vertelt gewoon voor de camera wat je de laatste tijd gedaan hebt in je leven en wat je nog gaat doen. Mijn vriendin wees me er echter op dat mijn bestaan dermate betekenisloos en zo hemeltergend oninteressant is, dat er gewoon geen doelpubliek voor bestaat. Ik heb daarop formeel mijn ontslag ingediend als haar lief, zodat ik gelijk ook een anderhalf uur lange emotionele vlog over deze break-up kan maken, inclusief sexy foto’s van mezelf nu ik terug op de markt ben 😉😉. Dat is echter voor een andere keer, voorlopig hou ik het bij een uitgebreide beschrijving van mijn eerste stappen op de sociale media.

Naast mijn vlogs wil ik ook nog andere content op YouTube pleuren; het is een veelzijdig medium. Van informatieve documentaires over fitness-video’s tot dingen-in-een-microgolf-steken-die-ge-eigenlijk-niet-in-een-microgolf-moogt-steken-filmpjes, het kan allemaal. Zelf dacht ik nog aan een educatieve tutorial waarin ik mensen een nieuwe skill leer. Er is echter, naast uitmuntende onderzoeksjournalistiek uitvoeren, maar één ding waar ik echt goed in ben: illegale genetische experimenten. Ik was al begonnen aan een video in het animalarium van de VUB, maar maakte de bedenking dat daardoor controverse kan ontstaan. Negatieve reclame kan nefast zijn voor de carrière van een YouTuber. Je kan er vanop aan dat groene hippies wel een probleem zouden gemaakt hebben van mijn elfpotige nijlgans zonder anus. Ik liet YouTube dus voorlopig maar voor wat het was en richtte me op andere platformen.

Influencer was there!

Een echte influencer moet overal aanwezig zijn en ‘live’ gaan op Facebook. Doorgaans nodigen organisatoren je uit om via je bekendheid volk te lokken naar hun evenement, maar om één of andere reden wilde niemand mij gratis tickets geven voor Ben Howard in Vorst Nationaal, Angèle in de AB of de avant-première van de nieuwe Fantastic Beasts in de Kinepolis. Ik heb die evenementen dan ook slechte reviews gegeven. Enkel de organisatoren van ‘Mortuarium TD’ op campus Jette boden me gratis inkom aan omdat ik de goedkoopste influencer was die ze kenden. Ze wilden wat positieve reclame creëren rond hun evenement dat vorig jaar in opspraak kwam nadat er in het feestgedruis verschillende doden waren gevallen. De feestgangers hebben deze netjes terug in hun schuiven gelegd, maar het kwaad was toen al geschied. Ik was die avond helaas niet vrij omdat ik me opmaakte voor een andere grootse belevenswaardigheid. Een heel bijzondere en betekenisvolle optocht die eind november door de straten van Brussel-centrum trok met duizenden enthousiastelingen. Ik heb het uiteraard over de betoging van de gele hesjes.

Het is mooi en symbolisch dat 50 jaar na de protesten van mei ‘68 zoveel mensen spontaan en zonder veel organisatie voor een gezamenlijk doel op straat kwamen. In 1968, een periode vol onderdrukking, oorlogsdreiging en ongelijkheid protesteerde men voor democratisering, vrede en gerechtigheid. Nu, in een tijd van klimaatverandering, terrorisme, corruptie en polarisering komen in België en Frankrijk honderdduizenden mensen op straat omdat ze te veel moeten betalen bij het tanken. De hoge brandstofprijzen zijn te wijten aan de overheid en hoewel ik auto noch rijbewijs heb, wilde ik toch ook een statement maken -en dat live op Facebook – zodat iedereen kan zien dat ik daar was! Op de betoging zelf ging ik helemaal op in het moment. Er was echt een fantastische sfeer met veel sympathieke mensen. We hebben een scooter door de etalage van een kledingzaak gegooid, heel de inboedel in brand gestoken en dan in de kassa gekakt. Jaja, daar had de overheid niet van terug. Uiteindelijk heeft de politie mijn uitzending gecensureerd door mij te beletten verder te filmen! Ik had namelijk mijn Zwansphone tegen het hoofd van een agent gegooid en daarna werkte deze niet meer…

#beerbelly

Bij aanschaf van een nieuwe Zwansphone, één met politiebestendig hoesje ditmaal, stortte ik mij op het sterkst groeiende sociale medium van het moment: Instagram. Dit bleek echter één van de moeilijkste media om mezelf op te lanceren. Onder mijn collega-influencers bleken gespierde binken en slanke, rondborstige jongedames de norm te zijn. Mijn atletische figuur heeft sinds het kotleven echter een paar beschermlagen gekregen. Omdat ik van de zedenpolitie niet meer in de buurt van fitnesscentra mag komen (een verhaal waarover ik nog wel eens een emotionele vlog op YouTube plaats), moet Instagram voorlopig vrede nemen met mijn #beerbelly. Voorlopig helaas zonder veel succes, maar iemand moet het voortouw nemen als sexy mannelijk plus-size model. Je kan gelukkig veel meer op Instagram posten dan enkel halfnaakte foto’s van jezelf. Huisdieren doen het bijvoorbeeld ook altijd goed. Mijn kleine Snuffels (een kruising tussen een eenenveertig-ogige vogelspin en een bloemkool) werd helaas door heel wat haat ontvangen. Daarnaast kan je ook reisfoto’s delen, ik kreeg zelfs een paar duizend likes van Chinezen toen ik een foto van hun plaatselijke clickfarm postte. Beelden van je eten maken is ook altijd leuk, al je volgers popelen namelijk om te zien wat hun idool allemaal binnenspeelt. Daarbij doe ik ook een warme oproep naar de Resto om eens wat meer werk te steken in het dresseren van hun borden, het lijkt nu wel alsof alles gewoon op mijn bord gepleurd is, zonder stil te staan bij alle influencers die hun voedselfoto’s hard nodig hebben om likes te krijgen. Voor de prijs van €5,30 mag je toch wat meer verwachten.

Insta regret

De mail om toegang te krijgen tot de VUB-instagramaccount voor een week was nog niet weg, toen ik toch een leeg gevoel kreeg vanbinnen. De hele dag door continu op je gsm bezig zijn en alles op sociale media posten, hoe houden mensen zoals Caroline Pauwels dat vol? Ik begon het genot van warm eten te missen, waarvan je niet eerst -snif- honderd foto’s moet nemen tot het koud is. Ik miste het plezier van een concert te bekijken, zonder -boehoe- door het woud van smartphones door te moeten filmen tot mijn armen er pijn van doen. Ongestoord het genetisch materiaal van onschuldige dieren door elkaar halen, het is er allemaal niet meer bij… -snotter- Influencer zijn bleek veel meer werk dan gedacht. Het is meer dan gewoon onnozele filmpjes maken en vraagt toch veel planning, moeite en creativiteit. Bovendien krijg je ook nog eens -snif- alle haat en kritiek over je heen. Er waren ook veel problemen met mijn accounts, zoals bijvoorbeeld een groep bootvluchtelingen die -snif- mijn kanaal probeerden over te steken. Ik heb dan ook -snort- besloten mijn sociale media-avontuur vroegtijdig te beëindigen, voor het mij -snotter- helemaal kapot zou maken. Influenzer out.

Super hard bedankt voor het kijken en vergeet niet op de like-knop te drukken en te subscriben. Bye and till next time.

0 Comment