Einde XY-soap in zicht

“Het heeft al iets te lang geduurd”

Het ziet er naar uit dat het XY-project op campus Etterbeek binnen afzienbare tijd afgewerkt zal worden. De bewoners van de campuskoten krijgen vanaf 6 februari twee weken de tijd om naar de nieuwbouw te verhuizen. Er wordt ook al volop gedroomd over mogelijke invullingen van de Willy Van Der Meeren-koten.

Met haar infrastructuur die voornamelijk uit de jaren ’70 dateert en haar almaar groeiend studentenbestand is de VUB altijd wel ergens aan het renoveren of bijbouwen. Door de vele vertragingen die de verschillende werven oplopen en de niet altijd even duidelijke communicatie – zo staat op de website VUB2020 bijvoorbeeld te lezen dat het Learning and Innovation Center (LIC) vorig jaar voltooid werd – zien velen door de bouwkranen het bos niet meer. Hoog tijd voor een update dus.

De a.s. XY

De grote bouwblokken die op de campus aan de kant van de Triomflaan oprijzen, het XY-project, kadert in de bredere infrastructuurvernieuwing (VUB 2020), die onder voormalig rector Paul De Knop werd opgestart. Het project, met een prijskaartje van 55 miljoen euro en een totale oppervlakte van 33 100 vierkante meter, bestaat uit vijf X-gebouwen, gebouw I en de ‘cultuurtoren’ Y. De gebouwen X1 tot en met X5 bieden ruimte aan 650 studentenkamers en onder andere lokalen voor verschillende studentenverenigingen. In gebouw I komen 14 leslokalen en auditoria en een concertzaal. In gebouw Y een tentoonstellingsruimte, raadzaal, en een nieuw KultuurKaffee.

“Bij de start van volgend academiejaar willen we alles af hebben”

Nancy Musschebroeck

De eerste steen van de nieuwbouw werd al in 2015 gelegd en sindsdien liep de werf heel wat vertraging op (zie inzet). Volgens de initiële planning zouden ondertussen alle gebouwen van het project al in gebruik moeten zijn, maar de streefdata werden – in verschillende tussenstappen – opgeschoven. Vorig jaar durfden projectleider Nancy Musschebroeck en hoofd van Studentenhuisvesting Ludo Reuter hun hand nog niet in het vuur te steken voor de deadline van begin dit academiejaar, maar deze keer lukt het dus wel. Tijdens de lesvrije week van 2019 zullen studenten de blokken X3, X4 en X5 in gebruik nemen. “Het heeft al iets te lang geduurd,” zegt Reuter.

De grote volksverhuizing

Afgelopen maanden werd de laatste hand gelegd aan de gebouwen X3, X4 en X5g (met o.a. de afwerking aan de binnenkant, zoals een aantal WiFi-aanpassingen, de tweede, dekkende laag verf en de finale test van de klimaatregeling en ventilatie) en de omgevingsaanleg. “Het is toch de bedoeling dat je de studenten daar met iet of wat propere voet kunt binnenlaten. Ook de leveranciers van de matrassen, frigo’s, keukenstoelen en tafels moeten er door kunnen,” aldus Reuter.

De studenten die nu nog in de Willy Van Der Meeren-koten verblijven kunnen dus in het tweede semester naar de nieuwbouw. Vanaf 6 februari krijgen de studenten twee weken de tijd om te verhuizen. Aangezien de nieuwbouw is opgedeeld in units voor 6 personen en de studenten in de campuskoten nu per 4 zitten, zal er wat gepuzzeld moeten worden met de verdeling. Reuter: “Het is bedoeling dat we de huidige units die bij elkaar zitten ook daar wat respecteren. In de nieuwbouw delen twee units van 6 personen een gemeenschappelijke gang en het is de bedoeling dat die 12 kamers worden opgevuld door 3 WVDM-units van 4 personen. Eén van de drie units zullen we dus moeten splitsen in twee en twee, maar op die manier zitten ze toch in elkaars buurt.”

Vertraging van de werf en grondplan.
© Alan Jockmans

Musschebroeck vertelt dat ook de gebouwen X1 en X2 bouwkundig al af zijn, maar “gezien die zone een beetje gekneld zit tussen gebouwen I en Y, waar de aannemer nog aan het werk is, is het niet evident om de omgevingswerken ook daar al op te starten.” Bovendien bieden de blokken X3, X4 en X5 voldoende capaciteit (318 kamers) om alle studenten die momenteel nog in de campuskoten zitten (298), te huisvesten. “Vandaar dat we nu echt hebben gefocust op die eerste drie blokken, om dan bij de start van volgend academiejaar alles af te hebben, dus ook gebouwen I en Y.” Beleidsmedewerker campusvoorzieningen Isabelle Selleslag vertelt dat de concessie voor het KultuurKaffee wordt toegekend aan brouwerij Duvel Moortgat en dat het culturele café in praktijk zal worden uitgebaat door de uitbaters achter het Muntpunt Grand Café, met onder andere oud-student Pieter Bonte. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe catchy naam voor het café.

Het lot van WVDM

Wat met de Willy Van Der Meeren-koten? Voorlopig klinkt het dat de blauwe en groene blokken zullen sneuvelen. Voor de afbraak van de groene campuskoten, waar de andersvalidenkamers zijn, is het wachten tot daar een alternatief voor is, in blok X2 (begin volgend academiejaar). De andere campuskoten zouden blijven en waarschijnlijk ‘thematisch’ ingevuld worden. Er zijn volgens Reuter “al meer vragen dan koten.” De rode koten, waar nu al de beroemde elektronenmicroscoop zit, worden geconcipieerd als een gedeelte voor onderzoek, er kwamen al vragen om bepaalde onderzoeksfaciliteiten uit te breiden. De grijze blok wordt meer beschouwd als een studenten/administratie-zone; mogelijk komen daar de nieuwe lokalen van de vakbonden, die weg moeten uit gebouw M en de Overkoepelende Studentendienst (OSD). De gele zone is eerder een experimentele zone. Waar vroeger het Fablab Brussels zat (dat naar USquare in de voormalige rijkswachtkazernes verhuisde), bouwt de vakgroep Architectuur momenteel aan een ‘Circular Retrofit Lab’. Daar zullen ze experimenteren met aanpasbare en herbruikbare bouwoplossingen.

“Iedereen heeft daar wilde ideeën mee en er zijn al een aantal projecten effectief opgestart,” zegt Musschebroeck, maar een stuurgroep over de kwestie moet duidelijk maken hoe de vrijgekomen campuskoten precies geheroriënteerd zullen worden.

Dat de laatste studenten nu de campuskoten definitef zullen verlaten betekent het einde van een tijdperk waar studenten gezellig per vier in een unit verbleven – die luxe hebben ze nu alleen nog maar in Jette – maar lang niet het einde van de Willy Van Der Meeren-koten. Het kot is te klein om alle ambitieuze vragen aan te kunnen.

0 Comment