Liberté, Egalité, Fraternité et VUB

Daniel Acke © Marit Galle

L’Année de la France: meer dan camembert

God creëerde een hemel op aard. Hij plantte er de meest frisse lavendel, liet er de puurste wijn stromen, plaatste er de ruwste bergen en de witste stranden. Hij noemde het Frankrijk en ter compensatie creëerde hij de Fransen. Zo luiden de clichés toch. In anderhalf uur tijd kunt u zich al op Franse bodem bevinden vanuit Brussel, maar toch zijn die weirdos met baretten nog vaak étrangers voor ons. Hoog tijd om te verbroederen met de post-Napoleanen dus. VUB nodigt u met ‘l’Année de la France’ een heel jaar lang uit om het stokbrood te breken met onze zuiderburen.

Tekst: Lien Delabie
Beeld: Marit Galle

Wie nog niet van l’Année de la France gehoord heeft, leeft vast en zeker niét onder een steen. Een korte verwijzing van onze rector op de Academische Opening liet ons voor het eerst kennismaken met het concept, maar verdere informatie bleef tot nu toe uit. Mogen we nu ongegeneerd Franse wijn naar binnen sloeberen, vraagt u zich misschien af. Om de aard van dit curieuze evenement uit te spitten, hadden we een gesprek met één van de bezielers van het project: professor moderne Franse letterkunde Daniel Acke.

“Het idee gaat uit van de Franse ambassade. Gedurende één academiejaar mogen wij met hun financiële steun Frankrijk in de kijker zetten. Enerzijds moet het de samenwerkingsverbanden tussen professoren en onderzoekscentra in België en Frankrijk stimuleren, maar ook de student wordt in de kijker gezet. Als Vlaamse student kan je een Franse ‘buddy’ toegewezen krijgen, wat een uitwisseling van cultuur en kennis tussen beiden zou moeten aanmoedigen. Daarmee wordt ook de talenkennis van de VUB-student bevorderd. Tot slot organiseren we ook tal van activiteiten met een Franse insteek.”

De Resto staat nu al in rep en roer

Die evenementen worden dan ook het chef d’oeuvre waarmee l’Année de la France wil uitpakken. Een kaas- en wijnavond wordt georganiseerd, verzekert prof. Acke, maar het gaat veel verder dan dat. In principe zouden alle faculteiten erbij betrokken worden, onder meer via gastlezingen in verschillende departementen. In november is er een studiedag over Franse en Belgische vrijmetselarij, evenals een debat over palliatieve zorgen. Het engagement waar VUB zo graag bekend voor wil staan, moet naar voren komen via die lezingen. Evenals haar blik op de stad Brussel zelf: idealiter vinden er ook enkele activiteiten buiten de campus plaats.

Verwacht u dus aan filmavonden, auteurbezoeken, concerten, lezingen en kritische debatten. Toch zal de VUB-student zoals steeds wat initiatief moeten nemen: promo is niet VUB’s sterkste kant. Een kalender op de universiteitswebsite zou soelaas moeten bieden. Eén iets waar de student echter niet omheen zal kunnen is de geplande gastronomische week in maart. Naar verluidt staat de keuken van de Resto nu al in rep en roer: het gebeurt niet iedere dag dat er escargots geserveerd zullen worden. Onze appétit is nu al bon.

Gezien de Franse ambassade bovendien zo gul is, kunnen ook wij als student voorstellen tot activiteiten indienen. Een bakcursus pistolets, een concert van een Charles Aznavour-imitator, een workshop french kissing… zolang het maar Frans is! Soit, wie nodigt Marine Le Pen uit?

Voor de hele Franse kalender kunt u hier terecht: http://www.vub.ac.be/fransjaar/#open-activiteiten

0 Comment

Send a Comment

Your email address will not be published.