VUB trapt af en scoort

Over de koppen lopen op de VUB Kick-Off

Afgelopen donderdag organiseerde de VUB naar jaarlijkse gewoonte de Kick-Off. Dat gebeurde dit jaar met een nieuw concept. Het evenement kreeg een nieuwe locatie, telde veel meer kraampjes, had allerlei randactiviteiten en dat ging zeker niet onopgemerkt voorbij.

Door Eline Inghelbrecht

De Kick-Off is een evenement dat jaarlijks het academiejaar op feestelijke wijze in gang trapt. Hierbij kunnen alle studentenorganisaties, VUB-diensten, maar ook externe organisaties een kraampje bemachtigen en zichzelf voorstellen aan VUB-studenten. Deze keer  werd het evenement veel grootser aangepakt dan de voorbije jaren en dat was ook te merken aan de opkomst. De editie kende een enorm succes. Was dit te danken aan de nieuwe locatie, het mooie weer of de verschillende activiteiten?

Een nieuw jasje

De Kick-Off was dit jaar van een ander formaat dan de voorbije jaren. Vorige edities gingen van start om 14 uur, maar nu kon men al vanaf 12 uur beginnen rondneuzen en allerlei hapjes en drankjes degusteren. Ook kreeg de Kick-Off een nieuwe locatie. Hij vond dit jaar niet plaats in en rond de feesttent achter Aula Q, maar op de esplanade. Onmogelijk voor de studenten om deze mis te lopen.

De markt op de esplanade reikte van het rectoraatsgebouw tot aan het Studiebegeleidingscentrum. Toch was het nog steeds proppen om alle organisaties een plaatsje te geven. Voor vele standhouders was het dan ook zoeken hoe zij hun promotiemateriaal moesten uitstallen op een tafeltje van een meter breed. Ook in de aankleding was dit jaar geïnvesteerd, met comfortabele zeteltjes bovenaan het amfitheater. Beneden aan de groene vallei voorzag een DJ in de nodige sfeermuziek. Dit alles in combinatie met het mooie weer liet de studenten niet onberoerd. Meteen om 12 uur startte een rush die niet meer zou afnemen tot in de late namiddag. Dit zorgde vaak voor opstoppingen aan het overdekte gedeelte van de esplanade. De kraampjes in openlucht stonden allemaal onder tenten, zodat het evenement ook bij slecht weer had kunnen doorgaan.

De Jettenaars, die dit jaar geen eigen Kick-Off kregen, kwamen toch talrijk en enthousiast af naar campus Etterbeek. Voor hen werden er bussen ingelegd tussen campus Jette en Etterbeek en dit werd goed ontvangen door de studenten. Zij vonden dit handig omdat ze anders met het openbaar vervoer wel een tijdje onderweg waren en moesten overstappen. Dit maakte dat de bussen behoorlijk vol zaten.

Voor ieder wat wils

Van een ballenbad tot een workshop om je eigen herbarium te maken, je kan het zo gek niet bedenken, of het stond op de Kick-Off. Het evenement had dit jaar veel meer te bieden dan enkel informatie over de verschillende studentenverenigingen. Bij de kraampjes van de verschillende VUB-diensten kon je terecht met al je vragen, je kon je fiets laten repareren of het kind in jezelf volledig loslaten bij het springkasteel of het ballenbad. Zowat elk kraampje gaf ook goodies weg, dus ging je zeker niet met lege handen naar huis.

(Lees verder onder de foto’s)

De hongerigen konden hun magen vullen op de foodmarket. Hier trachtten verschillende studentenverenigingen hun kas te spijzen door allerlei snacks te verkopen. Of je nu zin had in een klassiek frietje, wraps of zoetigheden als pannenkoeken of bakbananen, er was voor ieder wat wils. BSGgtgv verzorgde de bar, waar de nodige dorstlessers werden geserveerd, zij het ditmaal niet in de gloednieuwe herbruikbare bekers. “Je kan niets organiseren waar je de capaciteit niet voor hebt,” zegt Dylan Vermoortele, voorzitter van het Brussels Studentengenootschap. Zij willen dat het systeem van de herbruikbare bekers eerst efficiënt draait binnen de BSG-zaal vooraleer ze ermee naar buiten komen voor andere evenementen. “Het gebruik van wegwerpbekers maakt dit evenement ook veel laagdrempeliger,” aldus Vermoortele. Een gemiste kans om hun nieuw pronkstuk te lanceren en de kringen juist wel te overtuigen om deze te gebruiken? Wie zin had in een specialer drankje kon ook elders op de markt terecht voor speciaalbieren of fairtrade mojito’s.

En de winnaars zijn…

Naast alle goodies viel er ook nog van alles te winnen op de Kick-Off. Aan de kraampjes maakte je kans op een nieuwe VUB-hoodie, festivaltickets of zelfs een skireis. Daarnaast organiseerde productiehuis Cirq een bingo waarbij de studenten enkele handige huishoudtoestellen konden winnen. Maar ook de kraampjes zelf konden een prijs bemachtigen. De wedstrijd, die werd georganiseerd door Infopunt Studenten, bestond uit vier categorieën. De winnaars werden bepaald aan de hand van ingevulde stembriefjes door het publiek en de resultaten van de jury samengesteld uit enkele geëngageerde studenten. Alle winnaars werden beloond met een bedrag van vijfhonderd euro om een eigen evenement te organiseren. In de categorie ‘origineelste kraampje’ won de studentenvereniging SWAMP, die de studenten meenam in de fantasywereld en verschillende bordspellen organiseerde. De prijs voor lekkerste hapje ging naar de mitraillette van de Kring der Brusselse en Brabantse Studenten (KBS). De zieke teddybeer van de Belgian Medical Students’ Association (BeMSA) won alle studentenharten voor zich en veroverde de prijs voor leukste activiteit. Het Studiebegeleidingscentrum, dat iedereen voorzag van een plantje als studybuddy, kaapte de prijs voor studentvriendelijkste VUB-dienst weg.

17 uur: tijd om op te kramen!

Zodra alle prijzen waren uitgereikt, was het tijd om op te kramen. Hoewel het einde van de Kick-Off was voorzien om 20 uur, hielden vele kraampjes het om 17 uur al voor bekeken. Velen waren uitverkocht en hadden de voorbijgaande studenten niets meer te bieden, anderen waren gewoon afgemat door de stormloop. Jammer voor de studenten die na hun les stootten op een verlaten esplanade. Gelukkig bleef de DJ nog tot 20 uur draaien en bleef ook het bier nog rijkelijk vloeien. De groene vallei werd omgetoverd tot een openlucht-TD, maar dan wel een TD die op zijn einde liep, met de nodige meezingers en de enkelingen die voor de DJ-booth blijven plakken. Ook hoe de ‘dansvloer’ werd achtergelaten zag er jammer genoeg niet beter uit dan de vloer van de BSG-zaal of de tent na een TD. Overal lagen nog bekers of restanten van alle prullaria die ze bij de kraampjes hadden meegekregen. Een jammere zaak. Hopelijk kunnen we volgend jaar rekenen op een editie met herbruikbare bekers.

Het lijkt alsof de VUB wel een serieuze compensatie wou doen voor de afgeschafte Kick-Off in Jette. Het was een editie met veel show en dat concept bleek alleszins succesvol. De VUB zal waarschijnlijk geen twee keer meer twijfelen om de Kick-Off te laten doorgaan op de esplanade.

0 Comment