‘Nachtbus’ 71 bolt goed

Uitbreiding dienstregeling lijn 71 slaat aan

Het verlengde ‘nachtaanbod’ van lijn 71 slaat aan, dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Brussels parlementslid Hannelore Goeman (sp.a). Buslijn 71 van de MIVB verbindt de VUB- en ULB-campus Etterbeek met onder meer Flagey en het stadscentrum. Op vraag van de Studentenraad VUB startte minister van mobiliteit Pascal Smet (sp.a) een proefproject waarbij de dienstregeling op donderdag werd uitgebreid van één tot drie uur ‘s nachts.

De uitbreiding van de dienstregeling werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de MIVB waarin onderzoek werd gedaan naar het gebruik van de bus. Het aantal validaties van ritten na middernacht is verdubbeld na de verlenging van het aanbod van 126 tot 248. Het aantal gebruikers is daarmee vergelijkbaar met de Noctis-lijnen N08 en N09 die gelijkaardige regio’s bedienen op vrijdag- en zaterdagnacht.
Het gebruik van de lijn verschilt wel van week tot week, afhankelijk van de academische kalender van de ULB, zo stelt de MIVB. Het zijn dan ook voornamelijk studenten die gebruik maken van de lijn na middernacht: bijna vijftig procent van de reizigers heeft een schoolabonnement.

“Het resultaat bevestigt wat we al vermoedde: dat er een grote nood is aan deze verbinding.”

Hannelore Goeman, Brussels parlementslid sp.a

Hannelore Goeman van de sp.a die de resultaten van de evaluatie opvroeg is tevreden met de cijfers: “Het resultaat bevestigt wat we al vermoedde: dat er een grote nood is aan deze verbinding. Deze bus zal dan ook gewoon verder blijven rijden. Ik vind dat studenten in het centrum moet kunnen uitgaan omdat ze dan meer kunnen proeven van Brussel in al haar facetten.”

De voorzitter van de Studentenraad Daniel Van Den Broecke zegt tevreden te zijn dat de bevoegde instanties hebben geluisterd naar de Raad maar wijst ook op de andere voorstellen die door de vorige Studentenraad werden voorgedragen. De Studentenraad VUB pleitte in de nota ook nog voor een uitbreiding van het nachtnet naar meerdere dagen in de week en ook voor Jette had ze graag een verbinding gezien met het centrum tot in de vroege uurtjes maar dat werd door minister Smet op de lange baan geschoven. In een voorgaand interview met de Moeial naar aanleiding van de feestelijke start van de vernieuwde lijn 71 zei hij daarover het volgende: “Ik vind de bus naar campus Etterbeek belangrijker. De tram in Jette gaat af zijn tegen de zomer en er zal dan al een betere verbinding zijn naar Jette toe. Ik denk ook dat er iets te weinig studenten in Jette studeren om meteen daar ook een nachtbus naar het centrum te starten.” Volgens Goeman liggen er na de positieve evaluatie van lijn 71 geen plannen op tafel om het nachtnet uit te breiden. “Als er nog vragen zijn voor een uitbreiding van het nachtnet dan valt daar zeker over te praten maar dat moet stap voor stap bekeken worden”, aldus Goeman.

Lees ook:
Speciaal voor studenten: nu ook een nachtbus op donderdag

Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet

0 Comment