Creatief talent aan de VUB

Een gesprek met ontwerper Eva-Luna Kenes

Naar de universiteit gaan is meer dan studeren alleen. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om talentvolle VUB-ers te vinden die naast hun studie andere ambities proberen na te streven.

Eva-Luna Kenes is 20 jaar en zit in haar eerste jaar op de VUB. Naast haar studies ontwerpt en maakt ze haar eigen lijn van kledij genaamd Elune. Ik ontmoet haar op een zonnige dag in Brussel op het Sint-Katelijneplein voor een gesprek over haar studiekeuzes, haar passie en haar stad.

Wat studeer je? 

“Ik studeer Communicatiewetenschappen. Ik ben eigenlijk eerst begonnen met grafisch ontwerp op de hogeschool Sint-Lukas. Dat jaar heb ik afgemaakt maar ben dan toch gestopt omdat ik me toen al wou bezig houden met het ontwerpen van kleren. Dat was moeilijk omdat je op Sint-Lukas echt veel werk voor school hebt en veel te weinig tijd om andere dingen te doen. Uiteindelijk waren de dingen die ik daar deed niet de dingen die ik echt wou doen. Bij Communicatiewetenschappen heb ik veel meer tijd om mij na school te engageren. Ik heb wel nog steeds examens en een paar taken doorheen het jaar, maar op Sint-Lukas moest ik constant met schoolwerk bezig zijn.”

“Ik studeer graag op de VUB en op zich ligt het nog wel dicht bij het centrum, maar ik wou dat er meer in de omgeving te doen was. Ik ga naar de les en dat is het dan ook. Een keer hebben we met de richting wel een uitstap naar de filmzalen van Brussel gedaan en dat was echt tof. Ik wou dat er bijvoorbeeld ook delen van de campus in Brussel centrum zelf waren. Volgend jaar heb ik een aantal vakken in het RITCS en daar kijk ik echt wel naar uit.”

Combineren en kiezen

Hoe ben je begonnen met het ontwerpen van kleren? 

“In het 6de middelbaar mochten we voor ons eindwerk op Sint-Lukas (de middelbare kunstschool in Brussel, n.v.d.r.) een vrij werk doen en toen heb ik voor kleren gekozen. Mijn moeder heeft ook mode gestudeerd dus eigenlijk heb ik het al mee van kinds af aan. Ik wou zelfs naar de modeacademie van Antwerpen gaan zoals zij, maar dat mocht ik niet van haar, omdat het ten eerste te duur is en ook gewoon keihard is. Ik begrijp het wel want ik vond dat eerste jaar grafisch ontwerp al heel hard. Je krijgt elke keer kritiek en blijkbaar is dat op de academie nog veel erger. Dus zei ze: ‘ik heb liever dat je naast school gewoon je eigen ding doet’. En ze had gelijk want sinds ik Communicatiewetenschappen studeer, heb ik me veel meer in verdiept in ontwerpen.”

Hoe begin je aan een nieuw ontwerp?

“Meestal ga ik naar le Chien Vert, een stoffenwinkel in het centrum. Daar koop ik dan heel veel stof om later uit te kunnen kiezen. Vaak baseer ik me op kleding die ik zelf graag aandoe. Als er een stockverkoop is van stoffen zoals die van Dries Van Noten, dan ga ik daar ook naartoe. Uiteindelijk werk je wel zo een zeven uur aan een outfit dus echt veel winst haal ik er niet uit, maar daar doe ik het ook niet voor.”

“Daarbij weet ik helemaal nog niet of ik hier later mijn job van wil maken. Ik probeer wel altijd mijn studies op de eerste plaats te zetten. Soms vragen mensen me om van een bepaald stuk meerdere te maken, maar dat wil ik liever niet. Ik wil dat alle stukken uniek zijn. Ik ben ook maar één persoon en zou het beu worden om steeds hetzelfde te maken. Ik wil er later wel verder mee gaan, maar op welke manier weet ik niet precies.”

Sociale media en connecties

Hoe geraak je aan naamsbekendheid voor je merk?

“Het belangrijkste medium voor mij is Instagram, daar heb ik een eigen pagina voor mijn ontwerpen; @elune.bxl. Daar post ik foto’s van de kleren en verkoop ik ze ook.”

“Ik heb ook veel vriendinnen die bezig zijn in de mode, model zijn of fotograferen. Twee vriendinnen van mij hebben zo mijn Instagrampagina eigenlijk mee op gang geholpen.”

Blu Samu, de Antwerpse rapper die onder meer heeft opgetreden op Couleur Café, heeft ook model gestaan voor je kledij. Hoe heb je dat klaargespeeld?

“Salomé (Blu Samu, n.v.d.r.) heb ik eens op een avond uit gewoon aangesproken en ze was meteen enthousiast. Blu Samu had mijn kleding recent ook aan op haar concert. Zelf heeft ze ook connecties met een merk van zonnebrillen, ‘Bidules Eyewear’, en die hebben nu ook voorgesteld om voor shoots bijpassende brillen uit te lenen. Ook Gorik (beter gekend als Zwangere Guy, n.v.d.r.) helpt me. Hij was vroeger mijn chiroleider en helpt me nu bij het ontwerpen van mijn kledij. Momenteel ben ik bezig met een broek voor hem te ontwerpen. Ik heb echt wel geluk dat ik hier in Brussel ben opgegroeid en dat mijn sociale vaardigheden me helpen om gelijkgezinde mensen te vinden. Iedereen in Brussel steunt elkaar echt, het voelt hier niet als concurrentie.”

“Het betekent best veel voor mij om in Brussel op te groeien. Om een voorbeeld te geven, mijn vader woont in Antwerpen en die wou dat ik na mijn eerste jaar grafisch ontwerp een andere studierichting zou uitproberen in Antwerpen, maar dat wou ik absoluut niet. Toen had ik door hoe graag ik in Brussel wou blijven. Ik zit nu ook op kot vlakbij de Vismarkt en dat is zalig. Als ik nu thuis ben denk ik dat ik even kan uitrusten, maar na een halve dag verveel ik me kapot. Ik maak zo vaak mijn taken in cafeetjes. Zelf werk ik ook in een café op de Vismarkt met flexibele uren dus dat valt goed te combineren met school en mijn kleren.”

0 Comment