Verborgen groen in Brussel

Onbekende parken in Brussel

De Brusselse metropool maakt het omwille van haar drukte en tempo vaak moeilijk om even tot rust te komen. De stad pronkt graag met het groen dat je kan vinden in het centrum, met als gevolg vele bezoekers die het ons bemoeilijken om ons te concentreren op het boek dat we willen lezen of in te dommelen onder het zonnetje. Welk Brussels groen is nog relatief onaangetast en waar kan men nog echt eens helemaal tot rust komen?

Door Eline Inghelbrecht

Viaductpark
© Eline Inghelbrecht

Viaductpark

Bus nr. 95 richting Grote Markt hebben we allemaal wel eens genomen. Toch staan we zelden stil bij de verborgen parels die we onderweg passeren. In de Viaductstraat in Elsene bevindt zich, ingesloten tussen de gebouwen en na een wegje bergop, het vredige Viaductpark. Dit park was vroeger een privétuin, maar werd geopend voor het publiek dankzij een duurzaam wijkcontract. Je vindt hier enkele individuen die zich verdiepen in literatuur en komen genieten van het zonnetje. Wie het niet zo heeft met vliegende insecten passeert hier beter niet. Het park staat namelijk bekend als omgeving voor wilde bijen. Verder worden er vaak multiculturele activiteiten georganiseerd. Het park is geopend tussen 9 en 19u en in de zomermaanden kan je er genieten tot 21u.

Dichtsbijzijnde halte: Blyckaerts

Frère Orbanpark
© Eline Inghelbrecht

Frère-Orbanpark

Tussen de kantoorgebouwen van de Europese wijk schuilt het Frère-Orbanpark. Het park bevindt zich op een plein dat behoort tot het dambordpatroon van de 19e eeuwse wijk. Ook het uitzicht van het park, met haar op de millimeter afgeschoren struiken, passen volledig in het plaatje van de wijk. Wat dit park merkwaardig maakt is haar zicht op de 19e eeuwse Sint-Jozefkerk. De naam van het park verwijst naar een sterk voorstander van het liberalisme uit de 19e eeuw, genaamd Walthère Frère-Orban. In het park zie je Europese commissarissen in pak die tijdens hun lunchpauze even willen ontsnappen uit de kantoorgebouwen, maar evengoed studenten die komen uitblazen tussen het studeren door.

Dichtstbijzijnde halte: Kunst-Wet

Egmontpark
© Eline Inghelbrecht

Egmontpark

Wanneer je even wil bekomen van al het shoppen op de Louizalaan of de Gulden-Vlieslaan, biedt dit park echt een oase van rust. Achter een smalle doorgang, ingesloten tussen gebouwen, bevindt zich een uitgestrekte grasweide waar men maar al te graag een boekje komt lezen of komt spelen met de kinderen. Hoewel het zich in één van de drukste buurten van Brussel situeert, vind je hier meestal niet te veel bezoekers, wat zorgt voor een zeer relaxte sfeer. Je hebt er zicht op het Egmontpaleis dat in haar eerste vorm werd opgetrokken in de 16e eeuw en je al ettelijke uren kan fascineren door de mengelmoes van bouwstijlen. Het park zelf omvat de vroegere tuinen van dit paleis. Verder vind je er een plantenkas en tal van bronzen beeldhouwwerken. De dorstigen kunnen terecht bij een drinkbaar waterkraantje of op het terras van de bar die zich heeft gevestigd in het park. Daar kan je gezonde sappen of frisse cocktails drinken en in het weekend uitgebreid brunchen.

Dichtstbijzijnde halte: Louiza

Steenkoolkaai
© Eline Inghelbrecht

Hooikaai en Steenkoolkaai:

Tot Sint-Katelijne hebben we ongetwijfeld allemaal wel eens de metro genomen. Maar wie van ons wandelt er van daaruit al eens verder dan de gezellige cafés en restaurants? Aan het einde van de ‘Vismet’ ligt de Kaaienwijk, beginnende bij de Steenkoolkaai en de Hooikaai. Deze voormalige handelsplaatsen zijn nu ingekleed met parkjes en ertussen werden waterpartijen aangelegd die een link leggen naar de voormalige functie van de buurt. Op de Hooikaai heb je een geweldig zicht op de Koninklijke Vlaamse Schouwburg over een zestig meter lang waterbassin. De eyecatcher in dit park is een werk van Wim Delvoye, genaamd ‘Concrete truck’. Dit gigantische stalen werk in de vorm van een betonmolen met gotische ornamenten trekt meteen je aandacht.

Dichtstbijzijnde halte: Ijzer of Sint-Katelijne

Koningin-groen

Aan het einde van de Koningsstraat zie je de mastodontische Koninklijke Sint-Mariakerk. Tussen de drukke baan en de torenhoge kantoorgebouwen van het noordstation ligt een ingesloten parkje, genaamd Koningin-Groen. Dit jonge parkje, dat pas opende in 2007, ligt zo verborgen achter een poort in de Groenstraat, dat je er haast voorbij zou lopen. Het biedt een uitstekend contrast met de bedrijvigheid van Brussel Noord. Je bent er volledig afgesloten van lawaai of drukte en kan hier volledig tot rust komen, als je het ervoor over hebt om hier even voor te klimmen. Het park is volledig omringd door muren begroeid met klimop, maar als je er overheen kijkt wordt je opnieuw geconfronteerd met de wolkenkrabbers van het noordstation. Dagelijks staan er stadswachters in het park die er een oogje in het zeil houden.

Dichtstbijzijnde halte: Sint-Maria

Tenboschpark
© Eline Inghelbrecht

Tenbosch park

Deze voormalige dendrologische privétuin is gelegen naast het welbekende Terkamerenbos, nu behoort dit park tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het park ligt midden in een drukke woonkern en op wandelafstand van de Louizalaan, maar van deze drukte merk je in het park haast niets. Het is een eerder klein park, maar toch vallen er steeds nieuwe dingen te ontdekken. Via smalle paadjes passeer je onder meer een sportterrein, een petanquebaan en kleine vijvertjes. Het park werd oorspronkelijk aangelegd door een boomkundige, wat te merken is aan de overvloed van boom- en plantensoorten. Deze wildgroei maakt het niet het meest esthetische park van Brussel, maar het zal je alleszins fascineren. We mogen van geluk spreken dat we dit park nog kunnen bezoeken, aangezien het maar net ontsnapt is aan een immobiliënproject in de jaren 80. Van mei t.e.m. augustus is het park geopend van 8u tot 20u50.

Dichtstbijzijnde halte: Buyl

0 Comment