Intrek studenten in nieuwbouwproject XY opnieuw uitgesteld

“Degene die verantwoordelijk is voor de problemen moet betalen”

De Heras-hekken die de VUB-campus in Etterbeek al voor geruime tijd doorkruisen zullen niet meteen verdwijnen. De geplande verhuis van de studentenkoten wordt opnieuw met één semester opgeschoven en de nieuwe leslokalen en Cultuurtoren zullen pas in september 2019 in gebruik genomen kunnen worden. De oorzaak van het uitstelgedrag is niet eenduidig te bepalen, stelt de VUB.

Lees ook: Het legendarische studentenlabyrint van de VUB
Oplevering bouwproject XY nogmaals uitgesteld

De oplevering van het nieuwbouwproject XY op de VUB campus Etterbeek (Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus, n.v.d.r.) wordt voor een vierde maal uitgesteld. Begin dit jaar nog meldde de VUB dat studenten volgend academiejaar, september 2018 om precies te zijn, zouden intrekken in de splinternieuwe kamers van het nieuwbouwproject, maar die streefdatum wordt opnieuw verschoven met één semester. De Dienst Huisvesting van de VUB stuurde daarvoor een mail uit naar alle huidige bewoners van de campuskoten waarin staat dat het nieuwbouwproject door bouwperikelen vertraging oploopt, waardoor de nieuwe kamers nog niet in gebruik kunnen worden genomen op het voorziene moment. Studenten zullen dus voorlopig in de huidige campuskoten (de Van der Meeren-koten, n.v.d.r.) moeten blijven. De Dienst Huisvesting voorziet nu een moment van twee weken waarbij studenten kunnen verhuizen van de oude campuskoten naar de nieuwe XY-koten tijdens de lesvrije week en eerste lesweek van het tweede semester in februari 2019, “behoudens onvoorziene omstandigheden”.

“Die vertragingen, daar zijn we natuurlijk niet tevreden mee”

Nancy Musschebroeck, projectleider VUB

“September 2016, buildings X4 and X5 ready”

De allereerste planning van het project voorzag dat twee van de vijf gebouwen van het XY-project afgewerkt zouden zijn in september 2016. Zo staat het op het moment van schrijven ook nog steeds op de VUB-website te lezen: “Phase 1: september 2016, buildings X4 and X5 ready (student houses), entrance 6 open again.” Het XY-project bestaat uit zeven onderdelen. Gebouwen X1 tot en met X5 zullen plaats bieden voor 650 studentenkamers. In gebouw I komen 14 nieuwe klaslokalen en een concertzaal. Het hoogste gebouw, gebouw Y, wordt een Cultuurtoren met een nieuw Kultuurkaffee, tentoonstellingsruimte, de lokalen van de dienst Cultuur en een raadszaal.

Als de huidige prognoses van de VUB kloppen zullen minstens drie van de vijf X-gebouwen klaar zijn voor gebruik in februari 2019, twee en een half jaar later dan de eerste plannen dus. De gebouwen zouden worden opgeleverd door de aannemer in september 2018, maar dan moet de VUB zelf nog een aantal werken uitvoeren zoals het aanleggen van wifi, een extra laag verf voorzien, het aanbrengen van losse inrichtingen enzovoort. Ook de afwerking van de Cultuurtoren en de leslokalen laten op zich wachten. De 14 nieuwe leslokalen zouden normaal gezien worden ingeroosterd voor het komend academiejaar, maar de eerste inspanningen tijdens de hoorcolleges in XY zullen hoogstwaarschijnlijk pas kunnen doorgaan vanaf september 2019. Ontspannen in de Cultuurtoren zal ook pas voor de aanvang van het academiejaar 2019/2020 zijn. Daarnaast worden er in één van de X-gebouwen zes nieuwe lokalen voorzien voor studentenverenigingen. Deze kunnen in september in gebruik genomen worden gezien hier geen eigen werken moeten gebeuren, maar ook dat staat nog niet vast. (lees verder onder de foto)

Verschillende gebouwen die samen het XY nieuwbouwproject vormen
© VUB

Money is time

Nancy Musschebroeck, projectleider aan VUB zijde, stelt dat er geen eenduidige oorzaak is voor de latere oplevering van de gebouwen. Het uitstelgedrag voor het project zou voornamelijk liggen in de complexiteit van de bouwwerken, aldus Musschebroeck: “Zo’n bouwproject is enorm complex, er zijn 101 dingen die daarbij komen kijken. Het is een samenloop van verschillende aspecten en we gingen ervan uit dat onze schatting met betrekking tot de ingebruikname van de studentenkamers haalbaar was, we hebben onze inzichten echter moeten bijsturen.” Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds geen trapleuningen aan de buitenkant van het gebouw en sommige panelen moeten vervangen worden omwille van onverwachte uitzettingen door het gebruik van fout materiaal. Ook de rioleringswerken zouden voor vertraging hebben gezorgd. Ludo Reuter, hoofd van de Dienst Huisvesting, licht toe: “Het gaat om geld. Degene die verantwoordelijk is voor de problemen moet betalen. Dat zijn discussies tussen aannemer, technisch bureau, architect en de bouwheer. Een eenvoudig voorbeeld: bij de aangepaste units voor mindervalide studenten is de parlofoon geplaatst op dezelfde hoogte als bij de standaard units, daar kunnen studenten in een rolstoel niet aan. Ligt dat dan aan de architect, of heeft het technisch bureau dat niet gezien? Dat zijn dan discussies die gevoerd moeten worden.”

Ouders ontstemd

Slaapkamer studentenkamer XY

Studenten die volgend jaar recht hebben op een kot zullen nog even in het oud, labyrintisch studentendorp van Willy Van Der Meeren (de architect van de campuskoten in verschillende kleuren, n.v.d.r.) moeten blijven plakken. Voor grote opstand zorgt dat niet en de Dienst Huisvesting heeft daar tot op heden geen klachten over ontvangen, aldus Reuter: “Koten zoals die van Willy Van Der Meeren vind je niet meer, dat is een unicum. Ik ben blij dat we de units van de nieuwbouw hebben kunnen beperken tot zes kamers. Voor een goed leefklimaat is zes eigenlijk het maximum. De nieuwe kamers zullen goed zijn, met een goed bed, een goed bureau en mooie, dimbare verlichting. Maar het is natuurlijk niet hetzelfde.” Hoewel studenten die nu op de oude koten verblijven het niet al te erg vinden om nog wat langer op hun huidig kot te blijven, is lang niet iedereen tevreden met de plotse wijziging in de planning. Tijdens de infodagen voor de nieuwe studenten werd er al niet meer gesproken over de oude koten, toen werden toekomstige ouders meegedeeld dat hun zoon of dochter vanaf september in de nieuwe koten zouden verblijven. Reuter: “Toen daarover werd gesproken op de infodagen waren we bijna honderd procent zeker dat de verhuis zou doorgaan. In mei zijn we dan nog eens samengekomen, vooraleer de koten werden toegewezen, maar toen bleek het risico te groot om al studenten toe te wijzen voor koten in het nieuwe project. Generatiestudenten die nu niet naar de nieuwbouwkoten kunnen, maar voor het eerste semester naar de Willy Van Der Meeren-koten moeten, zijn wat ongelukkig. Daarom hebben we een brief laten opstellen die mee verstuurd werd met de toewijzingsbrief, ondertekend door de rector, om de situatie uit te leggen en te kaderen. Er zijn een aantal ouders die hun dochter of zoon niet willen afgeven aan de oude koten, maar ik zeg hen dat hun kinderen gelukkiger zullen zijn hier dan in de nieuwe koten.” (lacht)

De oude campuskoten bieden momenteel plaats voor 300 studenten en omdat de VUB geen zekerheid heeft over de beschikbaarheid van de nieuwe kamers, zijn de oude units ook de enigen die werden meegerekend bij de toewijzing van de campuskoten voor het komend academiejaar. Dat zijn er een pak minder dan de in totaal 650 kamers in het XY-complex. Dat maakt dat de VUB ook minder huur zal ontvangen dan voorzien werd. “Gezellig is dat niet natuurlijk, maar dat wordt nu begrotingstechnisch geregeld met andere gelden”, vertelt Reuter. Dat het project opnieuw vertraging oploopt zorgt niet alleen voor ergernis bij de ouders van een aantal generatiestudenten, ook de VUB zit er duidelijk verveeld mee dat de aannemer het project nog altijd niet kan opleveren. Musschebroeck: “Die vertragingen, daar zijn we natuurlijk niet tevreden mee. De bottom line is dat we eerlijk willen zijn naar de studenten toe  en dat we het niet kunnen maken dat er geen, of half afgewerkte koten zijn. Dus hebben we ervoor gekozen de verhuis alvast uit te stellen. Voor de problemen worden oplossingen gezocht. Iedereen in het team wil vooruit en we willen alles zo snel mogelijk af hebben.”

Nieuwbouwproject XY, mei 2018    © Kilian Adriaenssens, de Moeial
0 Comment