“Ik ben meer the guy in the back”

Een gesprek met DJ Arloi

Naar de universiteit gaan is meer dan studeren alleen. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om talentvolle VUB-ers te vinden die naast hun studie andere ambities proberen na te streven.

Vanwaar de keuze voor ‘Arloi’ als artiestennaam?

Jeffrey Vandendriessche: “Dat komt van de metrohalte Kunst-Wet, in het Frans Arts-Loi. Ik woon in de Europese wijk, tussen Kunst-Wet en Maalbeek en persoonlijk vond ik Arts-Loi mooier klinken dan Maalbeek. Vandaar dus de naamkeuze. De naam moest iets betekenen, verwijzen naar de plaats waar ik vandaan kwam. Ik hou gewoon heel veel van Brussel. Ik betrap mezelf er altijd op dat ik gewoon super blij word als ik op de Anspachlaan loop. Daar is zo veel te doen. Mijn favoriete Vinyl-shop, Caroline, ligt daar ook. Daar spring ik graag eens binnen. Op de Anspachlaan kan je gewoon veel tijd doden, zonder echt iets te doen. Ik kan de vinger er niet op leggen wat het nu precies is dat me zo aanspreekt aan Brussel, maar het is hier gewoon veel diverser dan bijvoorbeeld in Leuven. Er zijn hier meer nationaliteiten, meer culturen en ik vind dat gewoon toffer.”

Jazz-hiphop, bass en heavy muziek

Je bent zowel DJ als producer, wat houdt dat precies in? 

“Een paar jaar geleden ben ik begonnen met zelf muziek te maken. Dat is het producer-aspect. Verder mag ik ook af en toe eens draaien op een feestje of festival. Dat is dan meer het DJ-aspect. Ik doe dat allebei graag, ik vind mezelf daar echt in terug.”

Valt dat allemaal te combineren met je studies?

“Ik zit momenteel in mijn eerste jaar van Ingenieurswetenschappen en ben ook gedoopt bij PK. De lessenroosters zijn heel zwaar, elke dag heb ik les van 8u tot 17u. Dat wil dan ook zeggen dat er door de dag weinig tot geen ruimte is voor creativiteit, op een moeilijke oplossing voor een probleem vinden na dan. Voor mij is het dus wel lastig om mijn studies te combineren met mijn muziek. Ik denk wel dat dat met een andere richting misschien makkelijker zou zijn.”

Hoe lang maak je inmiddels al je eigen muziek?

“Ik denk dat ik ben begonnen in mijn eerste middelbaar. Inmiddels al zo’n zes jaar geleden dus. Ik had toen voor het eerst een toestel gekocht waarvan ik dacht dat, als ik op een knopje duwde, er meteen muziek uit zou komen. Dat bleek helaas niet het geval te zijn. Het toestel was verbonden met bepaalde software en met die software ben ik toen heel veel bezig geweest en uiteindelijk kan ik daar nu dingen mee creëren waar ik toch min of meer tevreden over ben. Ik heb in het begin heel veel research gedaan online en heb heel veel tutorials bekeken. Op die manier heb ik de basics onder de knie gekregen. Nu betrap ik mezelf er echter op dat ik nog maar bitter weinig research doe. Ik probeer mijn creativiteit nu uit andere zaken te halen en dat verschilt echt van moment tot moment. Het is al gebeurd dat ik midden in de nacht uit mijn bed spring, mijn gsm neem en snel iets inzing om het niet te vergeten. Verder valt het ook voor dat ik gewoon buiten ben en ik plots een ingeving krijg. Ik haal ook veel inspiratie uit samples en jazz-werken. Ik probeer daar dan bijvoorbeeld een nieuwe draai aan te geven. Andere artiesten vormen dus ook echt een enorme inspiratiebron voor mij. Arloi heeft eigenlijk twee aspecten. Aan de ene kant is er het jazz-hiphop aspect, waarbij ik jazz-werken recycleer en nieuw leven probeer in te blazen. Aan de andere kant werk ik ook met een zwaardere bass en heavy muziek. Die zijde van mijn werk komt echt volledig uit mijzelf.”

Camerageniek

Je maakte samen met andere artiesten een aantal videoclips. Staan er meer videoclips van eigen werk op de planning?

“Ik weet niet of dat hetgeen is waar ik echt voor sta. Er is een video gemaakt geweest voor een wedstrijd van Violenca (een platform dat muzikale, sociaal-artistieke projecten opzet, n.v.d.r.). Dat ging mij niet zo geweldig af. Ik ben meer ’the guy in de back’ die achter zijn computer, in zijn kamertje muziek maakt. Toch was het een leuke ervaring om samen te werken met andere artiesten. Ik moest beats voorzien voor vijf andere artiesten. Dat had ik nog nooit eerder gedaan en ik heb daar heel veel uit geleerd. Ik heb ook geprobeerd om echt te luisteren naar de soort muziek die ze zelf maakten, om op basis daarvan een beat te creëren. Je werd dus even uit je comfortzone gehaald.”

Wat wil je met je muziek betekenen voor je luisteraars?

“Ik hoop dat ik met mijn liedjes bepaalde gevoelens kan teweeg brengen bij mensen. Precies zoals ik dat zelf heb als ik naar andere muziek luister. Sommige parels laten mij echt speciaal of raar voelen. Ik hoop dat ik dat met mijn muziek ook voor anderen kan doen. Gevoelens teweeg brengen bij mijn luisteraars is dus echt wel mijn doel.”

Als je zegt de pareltjes, aan wie denk je dan? Naar wie kijk je op?

“Ik heb Flume heel lang gevolgd. Ik was er al redelijk vroeg bij, dus het was echt wel tof om hem zo commercieel te zien worden. Die gast heeft ook uit zijn cornflakes zijn software gevonden waarmee hij muziek maakte en nu werkt hij samen met veel bekende artiesten. Als ik kijk naar artiesten uit Brussel kijk ik vooral op naar STIKSTOF, dat zijn de échte Brusselse rappers. Verder luister ik ook graag naar le 77,  LeFtO en artiesten als Kaytranada vind ik ook echt zalig. Zij zijn heel creatief in hun muziek en dat hoor je ook echt.”

Waar kunnen creatieve jongeren terecht om hun talent verder te ontwikkelen?

“Ik weet niet in hoeverre Brussel dat toelaat, maar als muzikant stoort mij dat niet direct. Ik zou veel liever naamsbekendheid krijgen in de underground-scene in Brussel, dan dat ik een commercieel succes zou worden. Voor muzikanten is er wel het Brussels label FRONTAL dat af en toe gratis workshops aanbiedt voor jongeren om te leren scratchen, mixen of zelfs om songteksten te schrijven. Voor de rest moet je het ook een beetje zelf doen denk ik. Het is altijd leuker om zelf iets op te bouwen, dan om meegesleurd te worden in een hele scene door iemand anders. Al is dat natuurlijk wel veel moeilijker.”

Waar heb je zelf al gedraaid in Brussel?

“Ik heb al tijdens de Pride Parade mogen draaien, op een praalwagen. Uiteraard was de muziek daar meer commercieel, maar ik had als voordeel dat ik me goed kan aanpassen aan mijn publiek. De pride was echt een feestje. Ook op Brussel Brost heb ik al stage-credits gekregen. Ik was enorm blij toen ik hoorde dat ik daar mocht draaien.Voor de rest sta ik vaak op schoolfuiven en dergelijke. Als bijvoorbeeld mijn oude school iemand nodig heeft, dan doe ik dat met veel plezier. Ook op Skoetefest in Vilvoorde maakte ik deel uit van de line-up.”

Draai je ook op TD’s?

“Ik heb dat een paar keer gedaan, maar ik weet niet of dat iets is dat ik echt nog vaak zou willen doen. Dat is leuk werk, maar soms gebeuren daar dingen die oncontroleerbaar zijn. Zo heb ik al een pint naar me gesmeten gekregen die over de set viel, op andere evenementen zou dat misschien minder snel gebeuren. Maar als de gelegenheid zich voordoet en als ik er zin in heb, dan zou ik het nog wel eens overwegen om dat te doen.

Hoe zie je jouw toekomst?

“In het eerste semester stond mijn muziek op een laag pitje, en dat vond ik toch wel jammer. Ik hoop dus echt dat ik later iets kan doen met mijn muziek. Dat is hetgeen waarin ik mij het gelukkigst voel en het is iets waar ik dan ook volledig voor zou gaan, maar we zullen wel zien hoe alles verloopt.”

0 Comment