Stamineewegwijzer

Chef, un p’tit verre, on a soif!

Op een metrorit (en tegenwoordig ook een nachtbusrit) afstand van de grootste campus van de VUB is er een concentratie van cafés te vinden waar menig VUB-student de weg niet naar weet te vinden. Nochtans spelen cafés een centrale rol in het leven van veel Brusselaars, en dat met recht en reden.

Door Anna Milojkowic en T. E.
Toch is het essentieel om de goede keuzes te maken als het aankomt op cafés in het centrum. Vermijd voor een keer alstublieft de Celtica, Delirium, O’reilly’s, Bar Des Amis of de overprijsde bars aan Sint-Gorikshallen. Alles wat je daar zoekt, vind je in betere vorm bij een van onderstaande – betaalbare – etablissementen (behalve Guinness, godzijdank). Santé!

Les Brasseurs

Les Brasseurs is gelegen op de Anspachlaan waar je vanaf het terras een uitzicht hebt op de Beurs en het doen en laten van mensen op de piétonnier. Binnen de muren van dit ruime en karakteristieke café spelen zich zeer uiteenlopende gebeurtenissen af, meestal afhankelijk van het tijdstip waarop je er binnenwandelt.

Aan het begin van de dag bevolken oudjes het café om hun porto, trappist of koffietje te nuttigen, samen met het volk dat er in alle rust een boek of een krant komt lezen, hun lunch komt verorberen of wat tijd komt besteden met het gezin.

Na het werk, lessen, paperdeadlines of andere gebruikelijke loodzware verplichtingen van de student is het ideaal om hier even te ontspannen met wat lotgenoten. De frisse pinten zijn steeds uitstekend getapt en er is ook een puik aanbod van geuze.

Je kan er nota bene ook voetbal kijken. De matchen van Royale Union Saint-Gilloise – La Vieille Dame, Union 60, de belangrijkste Brusselse club ooit – worden net als de matchen van de Rode Duivels uitgezonden op de drie schermen verspreid over het café (en ook die van Anderlecht, mocht dat bedrijf je boeien).

’s Avonds, en dan vooral op weekendavonden, verandert het staminee van gelaat. Na het middagritueel van de stamgasten op leeftijd, de rustige bezoekers en de eventuele match die er wordt uitgezonden, wordt de sfeer vrijmoediger. De aanwezigen vullen de toog en de tafels en vertellen onbezonnen over hun reilen en zeilen. Bij wijlen gaan de tafels aan de kant en waagt een stelletje cafégangers zich aan een dansje. Deze taferelen kunnen aanhouden tot in de vroege uurtjes.

Adres: Anspachlaan 77

Lava

Dit café – het is onzeker of dit de juiste term is om het etablissement te omschrijven – kent zijn beste tijden vanaf de late avond en ’s nachts. Dan wordt er van de aanwezige dansvloer uitvoerig gebruikt gemaakt door het steeds diverse publiek. De rookruimte is even groot als het eigenlijke café, en dan nog verkiezen sommigen het bescheiden terras, dat overigens overdag wel een aanrader is doordat de zon er recht opstaat. Hoewel de Lava dus ’s nachts het meest floreert, is het er ook overdag behaaglijk, maar dan wat meer relaxed, vertoeven.

Adres: Sint-Kristoffelsstraat 20

Archipel

De Archipel is een fijn café dat al vanaf de middag opent. ’s Avonds is er ook soms de gelegenheid om te dansen, maar dit met genoeg ruimte aan de tafels om onbeschroomd te blijven zwanzen met de andere aanwezigen. Bovendien kent deze zaak meestal geen sluitingsuur.

PS: Drink nooit die mottige archipellekes! Indien je niet weet wat dit drankje is, is het aangeraden dit zo te houden. Toch te nieuwsgierig zijn, is op eigen risico.

Adres: Kiekenmarkt 12

Le Coq
© Alan Jockmans

Le Coq

In de straat recht tegenover de Beurs, naast de Beursschouwburg, ligt dit prachtige café waar je nochtans zo voorbij zou kunnen wandelen. In de winter is het een veilig warm hol middenin Brussel en vanzelfsprekend is het hier ook in de andere seizoenen aangenaam om tijd door te brengen.

Tijdens de middag is het er rustig en ideaal om een krant of een boek te lezen. Na de werkuren begint het volk toe te stromen en dan vooral op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Een tafel bemachtigen, is vanaf een bepaald uur voorbehouden voor kleine groepjes en toevallige geluksvogels. Na een eerste piekmoment wordt het weer wat rustiger wanneer de pendelaars hun trein naar de verkavelingen nemen. Om zo vervolgens het café opnieuw op stoom te laten komen door de plaatselijke bevolking en zo de nacht fatsoenlijk in te gaan.

Daarnaast leent dit café zich ook perfect voor volgende activiteiten: een date op ieder moment van de dag, afspreken met een groep vrienden om wat bij te praten, te schaken, aan de toog te hangen en een praatje te slaan met de sympathieke en kundige mensen, of gewoonweg genieten van een uitstekend getapte pint. Dit alles bovendien onder begeleiding van voortreffelijke muziek.

Adres: Auguste Ortsstraat 14

ViaVia

Als je in een grote groep bent, is de ViaVia de place to be. Er is altijd een gemengd publiek aanwezig, gaande van werkende yuppies en jonge toeristen, tot studenten van allerlei slag en stamgasten. In de grote zaal binnen zijn er soms concerten en kan je je gezellig aan een tafeltje nestelen. In de twee zaaltjes die overdekt voel het aan alsof je half buiten zit, maar toch niet helemaal. In het weekend blijft het café tot laat open, op werkdagen tot ongeveer middernacht.

Adres: Baksteenkaai 74

Daringman

De Daringman, ook wel eens ‘Chez Martine’ genaamd naar de bazin van dit cafeetje, is een van de kleinste Brusselse cafés, en bovendien verkozen tot beste Belgische café door The Guardian. Avonden beginnen er steeds gemoedelijk. Hoewel er in principe geen terras is, nemen rokende aanwezigen het trottoir spontaan over in naam van de gezelligheid.

In de loop van de avond verandert het staminee door het consumeren van uitstekend getapte pinten in een uitgelaten oord. Een dozijn dansende dronkaards maakt de weg naar de wc er een ware odyssee. Het toiletbezoek verliest dan soms zijn prioriteit vanwege obstakels die de vorm aannemen van onbekende, doch interessante mede-cafégangers, die er te midden van het dansen toch in slagen tot laat op de avond boeiende conversaties te voeren.

Adres: Vlaamsesteenweg 37

Andere eerbare vermeldingen:

Walvis (heel groot terras en er is eten), Merlo (klein terras, vlakbij metro Sint-Katelijne), Roskam (groot café met uitstekend barpersoneel, vlakbij metro Sint-Katelijne), Au Soleil (gezellig terras want niet naast de straat gelegen, mooi interieur).

Daringman
© Alan Jockmans
0 Comment