Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet

Op 9 november werd de nieuwe nachtbus op donderdag feestelijk gevierd met een partybus en een kroegentocht georganiseerd door de Studentenraad van de VUB. Het initiatief, waar ze sinds vorig jaar intensief mee bezig zijn, heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. “Maar laat ik eerlijk zijn,” nuanceert Otto Cartrysse, ondervoorzitter van de studentenraad, “een nachtbus op donderdag was onze minimumvraag.”

Donderdagavond 9 november werd de eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet met een partybus en een kroegentocht. Een echte NOCTIS-bus, zoals men die vrijdag en zaterdag kan reeds nemen, is het niet. De nachtbus die vanaf vorige week donderdag rijdt is gewoon een verlenging van de bus 71 tot 3 uur ‘s nachts. Deze bus brengt je om het half uur van de halte De Brouckère langs het Centraal Station, Naamsepoort en het Luxemburgplein tot Flagey, Begraafplaats van Elsene en Buyl om dan te eindigen bij Delta. Zo genieten Ook ULB-studenten van het nieuwe aanbod en ook de inwoners van Elsene hebben nu geen probleem om op donderdagnacht terug thuis te komen.

Verdienste van VUB Studentenraad

Dit initiatief was al jaren een idee van de Studentenraad, maar is pas vorig jaar concreet geworden met het overhandigen van hun standpunten aan Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) tijdens hun evenement VUBrusselt. Vooral Julie Bussche, oud-ondervoorzitter, Sabine Miedema, oud-Brussel coördinator en Carmen Mazijn, huidig coördinator Internationaal zien hun harde werk nu werkelijkheid worden. Dat de bus pas uitrijdt sinds 9 november is volgens minister Smet voornamelijk uit praktische redenen: “Het nieuwe jaar voor de MIVB start pas in februari en we vonden dat te laat. Daarom hebben we al het mogelijke gedaan om die bus zo snel mogelijk te laten rijden wat dan uiteindelijk 9 november was.” De evaluatie van de nachtbus zal pas in de zomer gebeuren, aangezien het op dit moment een slechte periode is om veel studenten op die bus te krijgen door de dopen en de aankomende examens. Op dat moment zal dan ook beslist worden of de nachtbus al dan niet zal blijven. In maart vindt er reeds een tussentijdse evaluatie plaats.

“Ik denk ook dat er iets te weinig studenten in Jette studeren om meteen daar ook een nachtbus naar het centrum te starten.”

Minister voor Mobiliteit Pascal Smet

gesprek met minister voor Mobiliteit Pascal Smet
© Kilian Adriaenssens
Een nachtbus op donderdag was niet het enige wat de studentenraad vroeg aan de minister. Zo vroegen ze ook een uitbreiding van de nachtbus naar andere dagen van de week en ook naar andere plekken in Brussel waar veel studenten op kot zitten, zoals bijvoorbeeld in Schaarbeek. “Het feit dat we dit al bereikt hebben is al mooi, maar het is nog maar een eerste stap,” zegt Otto Cartrysse. “Als het een succes wordt, dan gaan we het aanbod ook zien groeien. We kunnen ook niet verwachten dat ze ons alles meteen gaan geven.”

Uitbreiding naar Jette?

De toekomst voor uitbreiding is nog onduidelijk. De Studentenraad ziet een uitbreiding van een nachtbus naar Jette als de volgende stap in het dossier mobiliteit. Maar minister van Mobiliteit Pascal Smet ziet dat niet meteen gebeuren: “Ik vind deze bus naar campus Etterbeek belangrijker. De tram in Jette gaat af zijn tegen de zomer en er zal dan al een betere verbinding zijn naar Jette toe. Ik denk ook dat er iets te weinig studenten in Jette studeren om meteen daar ook een nachtbus naar het centrum te starten,” zegt hij. Verder meldt minister Smet dat, als er nog vraag is, de ministers daar zeker naar kunnen luisteren. “Maar we gaan nu zien hoe het verloopt.”

“Het is nog geen verwezenlijking en kan nog altijd teruggetrokken worden.”

Ondervoorzitter VUB Studentenraad Otto Cartrysse

Op de partybus
© Kilian Adriaenssens

Een groot probleem waar de studentenraad nu nog aan moet werken is er voor zorgen dat er studenten op die bus zitten. Dit benadrukte minister Smet nog eens in zijn speech en ook Cartrysse wilt dit aanhalen naar de studenten: “Wij willen een warme oproep doen naar al de studenten om gebruik te maken van deze nachtbus. Het is niet iets dat vast staat. Het is nog geen verwezenlijking en kan nog altijd teruggetrokken worden.”

Kroegentocht

Om er voor te zorgen dat tenminste al op de eerste nachtbus op donderdag studenten zouden zitten, heeft de STR die avond een kroegentocht georganiseerd. Ze hadden een partybus ingezet vanaf de halte Fraiteur, op de Pleinlaan, om de studenten naar het centrum te brengen samen met een deel van de Studentenraad VUB, de ministers Pascal Smet (Mobiliteit) en Guy Vanhengel (Studentenzaken) alsook voorzitter van de MIVB Thomas Ryckalts, tevens VUB-alumnus. Opvallende afwezige was studentenraadsvoorzitter Daniel Van Den Broecke. Hij was naar eigen zeggen een beetje ziek en liet Otto Cartrysse, zijn ondervoorzitter, het officiële gedeelte op zich nemen. Op de vraag dat anonieme bronnen hem hadden gezien op de WK-doop diezelfde avond antwoordde hij dat hij “eventjes is langsgeweest.” Op de partybus werd nochtans het feestje al meteen ingezet met lichtjes, discoballen, een DJ en het bulderende gelach van de ministers. Eenmaal aan De Brouckère aangekomen scheidden de wegen van de studenten en de ministers, die niet meegingen op café. De eerste stop voor de studentenraad was het café in de beursschouwburg, waar men een gratis drankje kreeg. Er werd meteen gezellig gebabbeld en met mondjesmaat kwamen ook andere studenten de groep vervoegen. Daarna werd er naar het RITCS-café gegaan en om af te sluiten werden we in de Celtica gepropt, zodat de dansliefhebbers toch ook nog aan hun trekken kwamen.

De avond eindigde, zoals verwacht, in de nachtbus. Opvallend waren de vele studenten die de bus terug naar hun geliefde campus namen, maar ook niet-studenten waren talrijk aanwezig op de bus. Het gebruik van de eerste nachtbus 71 was dus een succes. Of dit succes behouden blijft zal echter pas in de volgende weken kunnen blijken.

0 Comment