Geen ‘islamsafari’ maar buurtfeest in Molenbeek

Met een zogenaamde ‘Islamsafari’ wilden PVV kopstuk Geert Wilders en Vlaams Belanger Filip Dewinter op vrijdag drie november een tocht maken door de, in hun ogen, ‘meest door de islamisering getroffen gemeente van België’: Sint-Jans-Molenbeek. Op hetzelfde moment werd er een buurtfeest georganiseerd ter illustratie van het échte leven in de gemeente.

De bewoners werden door verschillende studenten van het RITCS en het Brass’Art Café uitgenodigd om samen te genieten van de zonnige namiddag, met cake, pompoensoep, pannenkoeken en live muziek.

De gemeente Molenbeek kwam de voorbije jaren meermaals in de media door onder andere linken met terroristen die aanslagen in Parijs en Brussel pleegden, wat de buurt een slecht imago opleverde. Nochtans zorgen verschillende initiatieven vandaag de dag voor een heropleving van de buurt. Zo schreef The New York Times een artikel over het MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art) van Molenbeek getiteld: ‘In Brussels, Art Museum Brings Hope to Muslim Neighborhood of Molenbeek’.

In september werd de negatieve perceptie van Molenbeek opnieuw gevoed nadat Filip Dewinter van het Vlaams Belang aan zijn collega-politicus Geert Wilders van de Nederlandse Partij van de Vrijheid (PVV) voorstelde om hem een zogenaamde ‘Islamsafari’ te geven doorheen onder andere Molenbeek. Het moest een wandeling worden “langs de plaatsen in Brussel die het hardst getroffen zijn door de islamisering.” Hoewel de twee op de bewuste dag toch naar Brussel waren gekomen besloten ze uiteindelijk het verbod te respecteren en hielden ze het bij een gezamenlijke persconferentie.

Geen ‘Islamsafari’ dus. Integendeel: De Molenbekenaren zelf organiseerden op vrijdag 3 november een buurtfeest, de dag dat de rondleidingen had moeten plaatsvinden. De bewoners werden door verschillende studenten van het RITCS en het Brass’Art Café uitgenodigd om samen te genieten van de zonnige namiddag, met cake, pompoensoep, pannenkoeken en live muziek. Lokale scholen kwamen langs en kinderen hadden het naar hun zin op het springkasteel en de vele gezelschapsspellen.

Marios Bellas, één van de organisatoren geeft toe dat de timing van het evenement niet geheel toeval was en dat de aankondiging van de zogenaamde safari een aanzet voor het buurtfeest was. “Toen we hoorden over de komst van de twee heren kwamen we met het idee een feest op te zetten, de eerste week belden we aan bij mensen in de buurt om te vragen of ze dit leuk zouden vinden en toen we positieve reacties kregen begonnen we met de voorbereidingen”.

Toch was het niet de bedoeling van de organisatoren om te provoceren of om het beeld van Molenbeek op te poetsen, maar om de gezelligheid van de gemeente aan te tonen: één waar mensen wel goed samenleven en iedereen welkom is. Dit lijkt goed gelukt te zijn, de organisatoren zijn trots op hun resultaat. “Het was van het begin tot het einde druk op het feest, de zon scheen, iedereen was vrolijk, het eten was lekker en al die blije, geschminkte, tekenende en spelende kinderen maakte het af. Het was écht heel tof”, aldus Bellas.

0 Comment