VUB-studente misbruikt op campus Jette

Maandagnacht werd een VUB studente gedrogeerd en verkracht op de Brussels Health Campus van de VUB door een onbekende. De studente werd medisch verzorgd en kreeg nadien psychologische hulp in het Universitair Ziekenhuis Brussel. De VUB heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen op de campus na het incident.

De nacht van maandag 23 oktober op dinsdag 24 oktober werd een VUB studente aangevallen door een onbekende, dat meldde de decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie (GF) in een mail die dinsdag werd verzonden naar alle studenten en personeelsleden van de faculteit en wordt bevestigd door persverantwoordelijke van de VUB Sicco Wittermans. Wittermans: “Het gaat om een gewelddadig incident met een VUB studente op de Brussels Health Campus van de VUB in Jette. Het slachtoffer is momenteel thuis en wordt opgevangen door een psychosociaal team van de politie. De politie voert nu verder onderzoek uit.”

Bronnen dichtbij het onderzoek bevestigen dat de studente gedrogeerd en verkracht werd op haar studentenflat. Het politiecommissariaat van Jette meldt dat het onderzoek nog lopende is waardoor weinig informatie kan  worden vrijgegeven over de dader. “Er is slechts een vage beschrijving van de dader; grote man, zwart haar en zwarte baard, bruine ogen, 20 à 30 jaar. De relatie met slachtoffer of campus is onbekend”, aldus Alain Devos, commissaris afdeling Jette.

In de mail van de decaan staat verder te lezen dat de studente na het voorval medische verzorging werd toegediend waarna ze werd opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Brussel door studentenpsychologen. De decaan schrijft dat de studente aan de beterhand is en dat de zaak wordt onderzocht door de politie.

“Het voorval zou hebben plaatsgevonden op het kot van de studente. Het zijn zware feiten en het onderzoek loopt.”

politiewoordvoerder Johan Berckmans

Volgens VUB studenten is het slachtoffer een studente aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie die op kot zit op de campus. De dader zou de studente gevolgd hebben door de voordeur van haar studentenflat waarna hij haar gedrogeerd en verkracht zou hebben. “Het voorval zou hebben plaatsgevonden op het kot van de studente. Het zijn zware feiten en het onderzoek loopt”, aldus politiewoordvoerder Johan Berckmans. Op het moment dat het incident plaatsvond was het eerder rustig op de campus gezien er die avond geen feestjes werden georganiseerd.

In de mail die verstuurd werd door de decaan worden ten slotte goede gewoonten in herinnering gebracht. Zo wordt er gevraagd alert te zijn en elke verdachte situatie te melden aan de campus security, ‘s avonds laat niet alleen op pad te gaan en wordt er gevraagd aan studenten die in een studentenhuis van de universiteit wonen om steeds hun units goed af te sluiten en geen onbekenden in de units te laten. Verder wordt er in de mail gezegd dat er reeds zichtbare en onzichtbare maatregelen werden genomen vanuit de universiteit om de veiligheid op de campus te versterken.

Vrijdagavond vindt er een TD plaats op de campus. Wittermans: “De extra veiligheidsmaatregelen slaan op extra beveiliging ‘s nachts op de campus. Vrijdag worden de gebruikelijke extra maatregelen genomen die voor een TD worden voorzien.”

0 Comment