Speciaal voor studenten: nu ook een nachtbus op donderdag

Door Nelke Ramael
De nachtbus van het centrum naar VUB- en ULB-land is er eindelijk. De Studentenraad haalt een slag thuis in haar strijd voor meer nachtelijk openbaar vervoer in Brussel.

Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet, kondigt op zijn website aan dat de NOCTIS 09, oftewel de avondlijn van lijn 71, nu ook op donderdagavond zal rijden. Deze bus verbindt het centrum van Brussel met onder andere Flagey en de campussen van de VUB en de ULB. Voorheen reden de NOCTIS-bussen enkel op vrijdag- en zaterdagavond, wat voor feestende studenten die in het weekend terug naar hun thuisbasis keren vrij onhandig was. Dit nieuwe alternatief helpt enkel de studenten die op campus Etterbeek hun kotbasis hebben. De Jetse studenten zullen nog een tijd moeten wachten.

“Ik hoop dat de studenten goed gebruik gaan maken van deze nieuwe mogelijkheid, want het zou jammer zijn als studenten de bus te weinig zouden nemen en het aanbod weer wordt teruggeschroefd.”

Jarne Verelst

De Studentenraad van de VUB maakte vorig academiejaar het probleem van nachtvervoer naar de campus een van hun grootste actiepunten. Zo gingen ze in het begin van het academiejaar naar het ministerie van Mobiliteit, maar ze werden daar weggefloten omdat ze geen concrete voorstellen konden voorleggen. In maart 2017 organiseerde de Studentenraad dan, met succes, het evenement VUBrusselt, waarbij hun manifest “Brussels at night?” officieel werd overhandigd aan minister Smet. Het plan voor uitgebreider nachtvervoer van het centrum naar de universiteitswijken ligt in de lijn van de VUB om de studenten meer in contact te laten komen met het centrum.

Jarne Verelst, die zijn laatste weken als Studentenraadsvoorzitter ingaat, reageert blij en trots op het nieuws. “Ik ben trots dat we als Studentenraad hebben kunnen bijdragen aan deze beslissing.”, vertelt hij aan de Moeial. “Ik hoop dat de studenten goed gebruik gaan maken van deze nieuwe mogelijkheid, want het zou jammer zijn als studenten de bus te weinig zouden nemen en het aanbod weer wordt teruggeschroefd.” Ook hoopt Verelst dat het nachtvervoer in termijn wordt uitgebreid, en dan vooral naar Jette.

“Ik wil benadrukken dat dit volledig een studenteninitiatief is en dat dit een duidelijk voorbeeld is dat de Brusselse bevolking baat heeft bij studentenparticipatie.”

Sabine Miedema

Ook gewezen Brussel-verantwoordelijke van de Studentenraad, Sabine Miedema, reageerde tevreden en opgelucht. “Het is een eerste stap in de goede richting, maar het is zeker nog niet gedaan. Het is zeer spijtig dat onze wens voor Jette niet werd ingehuldigd, want daar zit net het grootste probleem op vlak van nachtvervoer.” Ze roept dan ook de volgende Studentenraad op om dit de volgende jaren bij de minister te blijven aankaarten. Ook hoopt ze, net als Jarne Verelst, dat de studenten van de nachtbus op donderdagavond gebruik zullen maken, zodat hun strijd zeker niet voor niets  is geweest. Verder zegt ze aan de Moeial: “Ik wil benadrukken dat dit volledig een studenteninitiatief is en dat dit een duidelijk voorbeeld is dat de Brusselse bevolking baat heeft bij studentenparticipatie.”

Daarbij meldt Smet op zijn website dat de nachtbus 11, die Ukkel met het centrum verbindt, zal verlengd worden van Kalevoet tot Homborch. Hierdoor kunnen de mensen die aan de zuidelijke rand van Brussel wonen nu ook veilig naar huis, na tot in de late uurtjes het centrum al feestend bezocht te hebben.

Degenen die nu al donderdagavond op een NOCTIS richting onze universiteit willen stappen, moeten toch nog even wachten. De nieuwe regelingen treden pas na de herfstvakantie in werking.

0 Comment