Klacht ingediend tegen ondervoorzitter Jong N-VA door VUB-studente na delen van aanstootgevende spotprent

De ondervoorzitter van Jong N-VA, Dylan Vandersnickt, is de voorbije dagen in opspraak gekomen nadat hij een aanstootgevende internetmeme op de facebookpagina van een linksgezinde VUB-studente postte. Op een getekende verkrachtingscène waren de gezichten van deze studente en een medestudent gephotoshopt. Daags voordien werden dezelfde studenten nog geviseerd nadat beledigende posters op de deur van hun studentenkot werden achtergelaten. Of er een rechtstreeks verband bestaat tussen de incidenten is nog niet duidelijk.

Door Lorenzo Neirinckx en Kilian Adriaenssens

Op 14 mei postte Vandersnickt een spotprent als reactie op een facebookpost van Naomi, lid van Comac VUB. Naomi had foto’s gepost op haar facebookpagina van anti-communistische boodschappen die eerder op de deur van haar kot werden achtergelaten. In de foto van Vandersnickt figureerden Naomi en een medestudent van de VUB Yassine, lid van Movement X (een organisatie die strijdt tegen racisme, momenteel onder voorzitterschap van omstreden auteur Dyab Abou Jahjah nvdr.) Yassine wordt op de foto bedreigd met een wapen.

“Dylan heeft mij verzekerd dat zoiets niet meer zal gebeuren en ik zal er dan ook op toezien dat dit wordt gerespecteerd.”

Thomas Roggeman, voorzitter Jong N-VA

De originele afbeelding waarop het bericht van Vandersnickt is gebaseerd bekritiseert het vluchtelingenbeleid van Merkel met als boodschap dat de opvang van vluchtelingen tot de verkrachting van Europese vrouwen zou leiden. Op de foto staat de figuur Pepe de kikker op verschillende wijzen afgebeeld. Sinds 2015 werd deze internetmeme geleidelijk aan een symbool van extreemrechtse ideëen, ondanks de oorspronkelijke apolitieke betekenis van het figuurtje.

“Dit is niet de stijl waarmee wij werken”

Naomi zal naar aanleiding van de cartoon een klacht indienen bij de politie en radicaliseringsagent in Dendermonde. Dit werd mede gedeeld in een bericht op de website van Comac. Volgens haar maakt de ondervoorzitter van Jong N-VA zich schuldig aan seksuele intimidatie en banaliseert hij geweld op politieke tegenstanders.

Vandersnickt zei in een interview met TV Oost dat dat hij zijn excuses zal aanbieden aan de betrokken studenten. Yassine en Naomi hebben zijn excuses later ontvangen maar Yassine kondigde aan dat hij, ondanks de verontschuldigingen, niet afziet van mogelijke juridische stappen.

Jong N-VA verklaart de afbeelding ongepast te vinden en zal de zaak verder intern bespreken. Thomas Roggeman, voorzitter van de jongerenafdeling zegt nota te hebben genomen van de verontschuldigingen van Vandersnickt. “Dit is niet in de stijl waarmee wij werken. Vandersnickt heeft zijn verontschuldigingen aan mij aangeboden en heeft daarnaast publiekelijk zijn excuses aangeboden aan de betrokkenen”, aldus Roggeman. Over eventuele gevolgen voor Vandersnickt wou hij het volgende kwijt: “Dylan heeft mij verzekerd dat zoiets niet meer zal gebeuren en ik zal er dan ook op toezien dat dit wordt gerespecteerd. Verder wordt de zaak binnen het bestuur besproken.” Jong N-VA reageerde op een tweet van Olivier Goessens (ondervoorzitter Comac, nvdr.) dat dit niet de manier is waarop zij aan politiek willen doen. Ze zeggen dat het een inschattingsfout was en daarnaast bieden ze hun excuses aan tegenover diegenen die hierdoor gekwetst zou zijn.

Iman Ben Madhkour, voorzitter van Comac VUB, reageert verbolgen op het incident. Volgens haar is het geen geïsoleerd voorval maar kadert dit binnen een reeks van aanvallen die al enkele maanden aan de gang zijn. “Telkens wanneer er met Comac een mening wordt gevormd rond het beleid van Francken, wordt die gevolgd door een golf van aanvallen gericht tegen Comac. Zo begon het al tijdens de Solidarteitsmars van Comac in Gent. Hierna werd de facebookpagina van Comac Gent overspoeld met haatdragende berichten. Vervolgens werden er meerdere malen van deze acties herhaald onder andere door leden van Jong N-VA en NSV! (Nationalistische Studentenvereniging, nvdr.)” Ze omschrijft de persoonlijke aanval op Naomi en Yassine als “pure intimidatie”.

Gratis Helikoptervluchten

De foto van Vandersnickt was een reactie op een facebookbericht van Naomi van 12 mei. Hierin getuigde ze over de dreigberichten die zij en Yassine aan de deur van hun kot hadden ontvangen. Dat zou gebeurd zijn kort na het evenement ‘Make Music, Not War’, een festival georganiseerd door Comac VUB. Onder andere een bericht met het gezicht van Theo Francken werd op hun deur geplakt. De berichten verwijzen naar Augusto Pinochet (anti-communistisch, militair dictator van Chili van 1973 tot 1990, berucht voor de massale schendingen van de mensenrechten die onder zijn regime plaatsvonden, nvdr.) In een van deze afbeeldingen worden gratis helikoptervluchten aangeboden. Onder het regime werden vermeende tegenstanders vermoord door ze onder andere via helikopter brigades in de zee te gooien. Een andere afbeelding beeldt Pepe in het uniform van Pinochet af. Bij de afbeelding staat een bericht gericht aan Yassine: “Linkse ratten, rol uw matten.” Yassine heeft alvast een klacht neergelegd en bewijsstukken afgegeven. Hij laat zich niet onveiliger voelen op de VUB, maar zal naar eigen zeggen wel alerter zijn.
0 Comment