Zonovergoten 12-urenloop

Door Eline Inghelbrecht

Afgelopen woensdag werd er heel wat afgesport op de VUB. De jaarlijkse krachtmeting tussen de verenigingen, strevend naar de sporttrofee, werd beëindigd met de 12-urenloop. de Moeial was erbij om de sfeer aan het front op te snuiven.

Woensdag 10 mei, tien uur ’s ochtends; de VUB in rep en roer. Twaalf studentenverenigingen zetten zich schrap voor het summum van de activiteiten voor de jaarlijkse sporttrofee: de 12-urenloop. Tot tien uur ‘s avonds werd de VUB omgebouwd tot een waar strijdtoneel en trok men een eindspurt naar de felbegeerde trofee. Het geknipte moment voor alle stoere studenten om te bewijzen wat hun kring in zijn mars heeft. Het uitgestippelde parcours begon in ‘de groene vallei’ en maakte een boog rond de atletiekpiste. Het had een lengte van ongeveer 650 meter. Een zo groot mogelijk aantal toertjes aan het eind van de dag was het doel.

Elk uur werd aangevat door een extra rondje in een speciaal thema. Zo zag je op bepaalde momenten mensen achteruit, naakt of in een bad voorbijlopen.

Vlaamse kermis in de stralende zon

Volgens de traditie werd de wedstrijd geopend door een rondje gelopen door alle praesides. Op enkele voorhoofden waren meteen al wat zweetparels te bespeuren. Kwam het door opkomende nervositeit of lag het gewoon aan de stralende zon die aan de hemel stond? Vorig jaar werd de wedstrijd afgelast omwille van regen, maar deze editie viel er over het weer niet te klagen. Het mooie weer was niet enkel de lopers in het voordeel, maar bleek ook het perfecte excuus voor andere studenten om van achter hun boeken te komen. Minder sportieve individuen installeerden zich gezellig op de grasvelden om te komen supporteren en genieten van de meest recente zomerhits. Wanneer er een ‘hongertje’ of ‘dorstje’ opkwam was er de ‘Vlaamse kermis’. Daar kon men zich bezondigen aan onder meer bier, hamburgers, frieten en braadworsten. De nieuwe locatie voor deze Vlaamse kermis, aan ‘De Denker’ in plaats van op de esplanade, bleek een groot succes. Voor lopers met een kramp hadden enkele studenten kinesitherapie een massagestand voorzien.

Lopen in een bad en in je blootje

Wat zou een 12-urenloop op de VUB voorstellen zonder enkele ludieke rondes? Elk uur werd aangevat door een extra rondje in een speciaal thema. Zo zag je op bepaalde momenten mensen achteruit, naakt of in een bad voorbijlopen. De dag werd naar goede gewoonte afgesloten met een toertje met een fakkel in de hand. Het was een dag afzien, hetzij door een lichte zonneslag, een overvloedige consumptie van bier, of toch door het lopen. De podiumplaatsen waren dit jaar weggelegd voor Biotecho op drie, MesaCosa op de tweede plaats en de Geneeskundige Kring, kaapte het goud weg. De Letteren- en Wijsbegeertekring eigende zich, na toch een verdienstelijke poging, de troostprijs toe.

Met deze hoogdag werd meteen ook het sportseizoen voor de verenigingen afgesloten. De prijsuitreiking van deze editie van de sporttrofee zal doorgaan op 22 mei.

0 Comment