Duurzame mode in Brussel

Veel studenten herkennen het vast wel: een halve maand gaat alles goed, staan verschillende avondjes uit gepland en heb je de tijd van je leven. Rond de 15e besluit je eens je banksaldo te raadplegen en vervolgens leef je de rest van de maand op Royco-soepjes en moet je subtiel een paar afspraken afzeggen. Helaas blijft er voor studenten dus vaak geen al te groot shopbudget meer over. Wil je toch je laatste geld nog uitgeven aan een nieuwe outfit? Dan zijn er twee opties.

Eerst en vooral is er een groot aantal studenten dat niet weet waar ze winkels kunnen vinden in Brussel en daarom gewoon naar de Nieuwstraat gaat. Op zich is daar niets mis mee, maar echt unieke stuks zal je er niet snel vinden. Dat is best zonde, want met kleding kan je een boodschap meegeven en uitdrukken wie je bent. Daarom is het jammer dat zoveel mensen grijpen naar dezelfde sneakers van Nike, of dezelfde blazer  van ZARA. Afgezien van het feit dat je dus niet echt origineel uit de hoek komt met je spiksplinternieuwe outfit, kan het geen kwaad om eens na te denken waar je kleding eigenlijk vandaan komt. Hoewel we er niet altijd bewust mee bezig (willen) zijn, weten we heel goed dat  goedkope kleding vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd wordt. Reden te meer om kritischer met onze aankopen om te gaan. Denk na hoe graag je iets wil kopen, om welke redenen en hoe lang je er plezier van zult hebben. Bedenk wat je met je kleding doet als je het zelf niet meer draagt. Laat je het in de kast wegrotten? Geef je het aan een vriend(in)? Gooi je het weg? Of deponeer je het in een kledingcontainer?

Als je dat laatste doet, en het kledingstuk is nog in goede staat, bestaat er een grote kans dat een ander er nog plezier van heeft. Het kledingstuk krijgt dan als het ware een tweede leven. In Brussel vind je veel tweedehands- en vintagewinkeltjes waar je zonder schuldgevoel een goedkope ‘nieuwe’ outfit op de kop kunt tikken. Mensen die hier niet veel vanaf weten denken al snel dat het allemaal muffe winkeltjes zijn, waar niets draagbaars meer te vinden is. Fout! Ze verschillen allemaal zo sterk qua sfeer, stijl en prijs dat er voor iedereen wel iets te vinden is.

Waarom Vintage shoppen?

We leven in een wegwerpmaatschappij. Kleding wordt tegenwoordig in enorme hoeveelheden geproduceerd en aangeboden aan prijzen waarbij we ons vragen moeten stellen. De kwaliteit doet er voor de meesten al niet meer toe, want als het stuk is kan je gewoon iets nieuws kopen voor een tientje. Al die overproductie vindt niet alleen vaak plaats onder slechte arbeidsomstandigheden, maar is ook zeer belastend voor het milieu. Tijd voor verandering dus.

Door kleding te recyclen of door te geven aan anderen, is er al minder verkwisting. We zijn misschien niet minder snel uitgekeken op onze garderobe, maar kledingstukken krijgen op deze manier wel een tweede kans. Vaak vind je veel uniekere stuks in vintagewinkeltjes. Je hoeft uiteraard geen volledige tweedehandsoutfit te dragen, het mixen en matchen van oud en nieuw kan juist een heel leuk effect opleveren.

© Sophie Paulissen

Prijzen

Prijzen variëren  van één euro op de laatste dag van de collectie bij Think Twice, tot meer dan honderd euro voor een jurkje van Missoni bij Isabelle Bajart.  Het is belangrijk om rekening te houden met deze prijsverschillen voordat je op pad gaat. Bepaal dus op voorhand je budget en kijk dan waar je kunt slagen. Feit is wel dat de prijzen vaak lager liggen dan voor nieuwe items, vooral aan het eind van de collectie geven veel shops een fikse korting! Wat na zo’n korting nog overblijft wordt niet weggegooid, maar blijft ook niet nog jaren hangen in het rek, zoals velen wel eens denken. Vaak worden ze doorgegeven aan een andere winkel, waar het stuk misschien meer succes heeft.

Checklist

Als je eenmaal overtuigd bent dat je het vintage-shoppen eens uit wil proberen, geef ik je nog een paar tips mee om miskopen te vermijden. Vaak hangen de shops zo vol, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Verschillende maten hangen door elkaar op kleine rekjes gepropt of, shock-horror, liggen in grote bakken. De enige structuur gebeurt  vaak op basis van kledingstuk of kleur. Wel, begin daar maar eens aan…

Bedenk op voorhand dus waar je naar op zoek bent. Dat werkt beter dan alle stuks in de winkel te bekijken, eindelijk iets vinden en daarna blijkt het je maat niet te zijn. Persoonlijk wordt ik hier nogal moedeloos van, en geef ik het dan al snel op. Wanneer je met een doel gaat, selecteer je al een deel van de winkel. Als hier dan niets tussen hangt wat je bevalt, kan je snel op naar de volgende winkel. Een stuk effectiever.

Een andere tip die ik kan meegeven, is om het stuk te passen voordat je het koopt. Het kan er nog zó leuk uitzien op de hanger, maar vaak hebben kledingstukken uit andere tijdperken een pasvorm die we niet meer gewoon zijn. Het even aantrekken in de winkel is dus de boodschap. Zo zie je meteen of het nog aangepast moet worden. Een kledingstuk dat niet helemaal goed past eindigt vaak achteraan in de kast, en laat dat nou net niet de bedoeling zijn.

Verder houd je best rekening met het materiaal. Ga voor echt leer, wol, katoen,… materialen die mooi blijven wanneer je ze wast. Deze materialen zijn in winkels waar je ze nieuw moet kopen vaak een stuk duurder. Vermijd synthetische stofjes, of blouses die dun en broos geworden zijn door de tijd. Ze kunnen misschien een mooi printje hebben, maar vaak is de kwaliteit hiervan een stuk lager en zal het er gewoon oud uitzien als je het draagt.

© Sophie Paulissen

Leuke adressjes

Om af te sluiten wil ik jullie graag nog een paar leuke adresjes in Brussel meegeven.

Melting Pot Kilo – Rue Haute 154, 1000 Brussel

Hier worden kledingstukken en tasjes verkocht voor €15 per kilo. Heel fijn als je op zoek bent naar leuke sjaaltjes en zomerjurkjes, maar leren jasjes kosten natuurlijk al snel wat meer. In de winkel staan verschillende weegschalen, dus gelukkig kun je de prijs een beetje inschatten voordat je naar de kassa gaat.

Spullenhulp – Rue Américaine 101, 1050 Elsene

Lekker rustig en goedkoop winkeltje waar je na even zoeken echt wel leuke stuks kunt vinden. Minder felle kleuren en meer draagbare stuks. Deze winkel is voor een breder publiek dan de Melting Pot Kilo, die zich meer richt op een specifieke groep jongeren. Bij Spullenhulp kan je ook je eigen kleding binnenbrengen. Die wordt beoordeeld op drie criteria: de kwaliteit, het merk en de look.

Oxfam Vintage – Rue de Flandre 104, 1000 Brussel

Dit is een eerder klein winkeltje met niet zo’n uitgebreide collectie. Toch maakt dat het net leuk. Je hebt een beter overzicht over wat ze precies hebben en mijn vriendin vond hierdoor al snel een leuke blouse voor €8. De spulletjes die je hier vindt komen uit Anderlecht, waar een selectie wordt gemaakt uit de ingezamelde kleding. Op de laatste dagen van de collectie verkopen ze ook hier per kilo.

Episode – Rue de la Violette 28, 1000 Brussel

Prijzen zijn vergelijkbaar met die van  ZARA. Een kleurrijk jurkje kost rond de €20, wat  goed meevalt, maar gedragen schoenen voor €30 vind ik persoonlijk wat te veel. Gelukkig bieden ze wel een ruime collectie aan, waarin je  als ervaren vintage-shopper wel je ding kunt vinden.

Think Twice T2 – Oude Graanmarkt 57, 1000 Brussel/ Spoormakersstraat 71, 1000 Brussel

Zeer aangename winkel om te shoppen. Het is er rustig, goed verlicht, de kleding is goed geordend, van goede kwaliteit en het is goedkoop: een echte aanrader! Aan het eind van de collectie bieden ze grote kortingen, waarbij de laatste dag alles aan slechts €1 weg mag.

Isabelle Bajart – Kartuizersstraat 25, 1000 Brussel

Hier vind je échte vintage: mantelpakjes van Chanel, een jurkje van Missoni, een truitje van Céline,… Als je graag eens een designerstuk in de kast wil hebben hangen is het geen slecht idee om hier langs te gaan. De winkel heeft een heel mooie look & feel met veel hout. Helaas bieden ze geen kleding aan voor mannen.

Gabriele Vintage – Kartuizersstraat 27, 1000 Brussel

Naast Isabelle Bajar vinden we Gabriele Vintage. Alle kleding is geordend op tijdperk wat  fantastisch is als je op zoek bent naar een hele outfit, inclusief hoedje, uit dezelfde tijd. Ideaal voor themafeestjes, theaters of als je er gewoon van houdt om een totale vintage-look te scoren.

© Sophie Paulissen
0 Comment