Zonderlinge Zweters

De meest bizarre sporten van de VUB

Zoals de VUB het graag zegt: “Studeer je niet vet!” en ga voor wat meer beweging. Dat is dan ook precies wat  we wilden uitproberen. Welke – vreemde en onbekende – sporten heeft de VUB ons te bieden? Wij gingen het voor jou uitzoeken!

Op de website van de VUB heb je een ruime keuze aan sporten. Eentje viel me al snel op: capoeira. In godsnaam wat is dat? Wel, donderdagavond om 20 uur staat er capoeira in m’n agenda geschreven. Benieuwd wat dat zal geven!

Capoeira: wat is dat in godsnaam?

Capoeira is een gevechtsport die ontstaan is uit een smeltkroes van Afrikaanse en Braziliaanse invloeden, gecreëerd door Afrikaanse slaven en hun afstammelingen in Brazilië. Deze sport werd oorspronkelijk alleen beoefend door slaven om zich te kunnen verdedigen, maar langzaamaan is het zich gaan verspreiden tot in Europa. Vandaag beoefenen wereldwijd miljoenen spelers capoeira onder leiding van capoeira meesters. De sport werd verboden, maar om ze toch te kunnen beoefenen, vermomden slaven ze als een dans waarbij de spelers elkaar in principe niet aanraken. Dat kan wel eens gebeuren, zoals in de les het geval was, maar dat is niet het doel.

Allen daarheen

Toch wel met een bang hartje stond ik donderdagavond in het sportcomplex van de VUB te wachten. Om stipt 20 uur kwamen plots zeven mensen opdagen. Vicky (21), die sinds september begonnen is, vertelt ons dat er maar drie vaste leerlingen zijn in de capoeira les en dat er elke week wel eens nieuwe mensen bijkomen waardoor de basis van de capoeira altijd opnieuw wordt gegeven in het begin van de les. Het vraagt veel tijd om de passen te onthouden dus ze vindt dat niet zo erg. “Capoeira is echt super tof! Jammer dat zo weinig mensen dat doen. Er is een heel goede sfeer!”, vertelt Vicky enthousiast. En inderdaad, ik voel de sfeer al zodra ik de zaal binnenkom. Iedereen is heel open en is duidelijk trots dat ze capoeira spelers zijn!

Het is een sierlijk spel van constante aanval en verdediging.

Binho is onze meester, hij zal ons de kneepjes van het vak leren. Zelf is hij afkomstig van Brazilië, hét capoeira land bij uitstek. Om meester te worden heeft hij vijf examens moeten afleggen. Meester worden vraagt heel veel geduld, techniek en oefening, maar is zeker de moeite waard.

Iedereen kan Capoeira

Zoals bij elke sport beginnen we met een opwarming die toch al behoorlijk intensief is: sprintjes trekken tot we er bijna bij neervallen! “Dat doet hij normaal nooit!”, zegt Vicky lachend. Daarna is het tijd voor het echte werk. Binho is heel geduldig en legt stap voor stap uit hoe elke beweging uitgevoerd moet worden en begeleidt ons individueel, maar het vraagt toch wel veel concentratie. En alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is, hebben de bewegingen in capoeira allemaal een Portugese naam, de taal die gesproken wordt in Brazilië. Zo noemt de basisbeweging van capoeira ‘ginga’. Alle andere bewegingen vloeien hieruit voort en de basis komt tussen elke andere beweging duidelijk terug.

Capoeira doe je op speciale muziek. Er zijn verschillende soorten muziek: trage en snellere muziek. Op elke soort muziek wordt capoeira anders gespeeld, meegaand op het ritme. In de les begonnen we met een traag ritme, maar wie mee was kon gerust zijn tempo opdrijven.

Capoeira in één woord? “Grappig!” (Vicky, 21) “Ambiance!” (Binho)

Vanaf dat je de basisbewegingen kent, wordt het pas echt leuk. Dan kun je eigenlijk beginnen improviseren. Op het einde van de les ging iedereen in een kring staan en begon te klappen. Dat geeft echt een enorm leuke sfeer! Het is de bedoeling dat we per twee in de kring gaan staan en tonen wat we kunnen. Wanneer de leraar en Thomas (26) begonnen, zag ik pas écht wat capoeira was. Thomas had dit namelijk al eerder gedaan en er ontstond een waar spektakel! Capoeira is een sierlijk spel van constante aanval en verdediging die eigenlijk meer op dansen lijkt dan op een gevechtsport. Het vraagt wat tijd, maar eens je ermee weg bent, is het fantastisch! Capoeira in één woord? “Grappig!”, zegt Vicky. “Ambiance!”, beaamt Binho enthousiast.

Binho wijst ons erop dat evenwicht, reflexen en lenigheid heel belangrijk zijn in deze sport, ik begon me al zorgen te maken, maar Binho stelt me gerust: “Ik was ook totaal niet lenig. Dat komt zeker nog!”. Mensen die capoeiratrainen, ontwikkelen een gezond, sterk, lenig lichaam en leren zichzelf verdedigen op de koop toe. Ikzelf heb nu wat spierpijn, maar ik neem dat er graag bij, want deze sport is echt de moeite waard!

Capoeira wereldwijd: evenement

Spelers beoefenen capoeira over heel de wereld en dat kan je zelf beleven op 6, 7 en 8 april. Dan is er in België een groot capoeira-evenement waar spelers over heel de wereld samenkomen om hun ervaringen met elkaar en anderen te delen. Op 6 en 7 april staan ze paraat in Zaventem en op 8 april kun je ze vinden op de VUB. Geen excuus dus om niet af te komen! (Wie meer wil te weten komen over dit evenement moet zeker eens een kijkje gaan nemen op hun website: http://www.capoeirafilhosdebimba.be/ .)

Binho legde ons heel enthousiast uit dat 8 april ook een speciale dag is in het ‘capoeira leven’. Mensen die capoeira beoefenen krijgen allemaal een speciale naam. Je zou het wat kunnen vergelijken met leden van een stam die elkaar een bijnaam geven; een totem. Op basis van je karaktertrekken, hoe je bent en wat je doet, krijg je een speciale naam. Onze leraar zijn capoeira naam is ‘Pardal’, wat zoveel wil zeggen als ‘mus’ in het Portugees. Binho was overal en altijd aanwezig op elke les en een mus is ook overal aanwezig. Vandaar de bijnaam. Benieuwd welke naam ze jou zullen geven? Aarzel dan zeker niet om het zelf te komen ontdekken!

0 Comment