Studentenraad en Pascal Smet zetten Brussels nachtvervoer op de kaart

Nachtvervoer op de kaart
© Alan Jockmans
De Studentenraad had nog maar net formeel de knelpunten van het openbaar vervoersnetwerk overhandigd aan minister van mobiliteit Pascal Smet, of de Brusselse regering lanceerde de website van het initiatief Good Move. De website is een online bevraging en moet het nieuwe Gewestelijk Mobiliteitsplan mee vormgeven. Het wordt dan de handleiding voor het vervoersbeleid van de regering vanaf 2018.

“het is voor álle gebruikers van Brussel. En studenten zijn in feite ook Brusselaars”

Pascal Smet

Een mobiliteitsplan wordt opgesteld voor de komende tien jaar en moet bijgevolg bestand zijn tegen de ontwikkelingen van onze samenleving in die periode. Het is dus een beetje de toekomst voorspellen en daarom wil de regering niet alleen luisteren naar experts, maar ook naar inwoners, gemeenten, verenigingen, bedrijven, openbaar vervoersmaatschappijen en administraties. En studenten. “Want”, zo bevestigde minister Smet in een interview met de Moeial, “het is voor álle gebruikers van Brussel. En studenten zijn in feite ook Brusselaars. Tijdelijke Brusselaars en daarna hopelijk definitieve Brusselaars”.

Minister Smet onderzoekt: nachtbussen op donderdagDat de VUB-studenten reeds het voortouw namen om vanuit de samenleving de politiek te sturen naar een beter bereikbare en dus meer leefbare stad, is alvast een pluim op de hoed (of caducé op de klak?) van de Studentenraad. Op het geanimeerde stadsfeest VUBrusselt slaagde ze erin om de minister voor de beau-monde van de studenten- en personeelsgemeenschap van de universiteit te laten zegegn dat er binnenkort bussen kunnen rijden op donderdagnacht. Dat Pascal Smet gecharmeerd was door het initiatief kon hij ook in het interview achteraf niet verbergen. Maar we mogen ook niet te veel met bloemen smijten; de vier speerpunten van “Brussels at night?” – het manifest van de Studentenraad – pleit voor openbaar nachtvervoer op donderdag, de dienstregeling buslijn 15 uitbreiden ’s avonds voor studenten uit Jette, het mogelijk maken van goedkoop bus-verhuur via het gewest of de MIVB en meer bekendheid rond Noctis (nachtbussen), Villo (openbare fiets) en Collecto (collectieve taxi). We kijken dus voorlopig naar een slaagpercentage van 25%.

“Brussel is een hoer”

Pascal Smet

Studenten doen de stad bewegen

De minister benadrukte evenwel te geloven in de kracht van het initiatief en moedigt de studentengemeenschap aan om nog meer achter de vodden van de politiekers te zitten. “Politiek moet meer dingen mógelijk maken, vandaag maakt politiek te veel dingen ónmogelijk”. In het uitgebreide interview met Pascal Smet, spraken we verder over óf en hóe studenten kunnen wegen op beleid van hun studentenstad, over confrontaties met het onbekende en de kracht van een idee. “Een échte stad zoals Brussel is voor jullie, studenten, niet alleen een uniek laboratorium, maar bovendien ook de toekomst.” En om dit alles te illustreren, voerde de minister zijn discours op de spits met de nu al historische simile: “Brussel is een hoer”. Uiteindelijk bevestigde hij nog dat Brusselse folklore “in het hart van de stad moet kunnen gebeuren.” Een vette knipoog alvast naar de BSG-vice (coördinator Saint V-optocht, n.v.d.r.) van volgend jaar.

Lees het volledige interview ‘Brussel is een hoer. Een gesprek met Pascal Smet over politiek en mobiliteit in onze studentenstad’ binnenkort in de maart-Moeial, nog steeds gratis en onverscheurbaar op jouw favoriete campus en online.
0 Comment