Na online petitie ook solidariteitswaken voor opgesloten Iraanse VUB professor

Gisterenavond hield Amnesty International een solidariteitswake aan de Iraanse ambassade voor VUB professor Amahdreza Djalali die sinds april 2016 in Iran wordt vastgehouden door de Iraanse overheid op verdenking van spionage. De solidariteitsactie lokte zo’n 150-tal toeschouwers die samen met Amnesty een eerlijk proces eisten voor de professor. Hij ging zelf sinds december in hongerstaking uit protest.

“Het is belangrijk dat Amahdreza weet dat hij niet alleen is in zijn strijd”

Lore Van Welden, persverantwoordelijke Amnesty International

De Iraanse spoedarts en professor Amahdreza Djalali werd vorig jaar opgesloten door de autoriteiten op het moment dat hij op werkbezoek was in Iran. De overheid beschuldigt hem ervan samen te werken met vijandelijke staten zoals Israël en de Verenigde Staten. Volgens Lore Van Welden van Amnesty International zijn de eisen duidelijk: “Voorlopig is Amahdreza nog niet veroordeeld maar wordt hij verdacht van spionnage. Bij de laatste zitting werd zijn advocaat niet toegelaten in de rechtszaal en Amahdreza kan slechts sporadisch met zijn familie praten. Wij eisen dat Amahdreza Djalali wordt vrijgelaten tenzij hij een eerlijk proces kan krijgen en hij beschuldigd wordt van een internationaal erkend misdrijf. Het kan niet zijn dat iemand veroordeeld wordt omwille van het uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.”

Onzekere vooruitzichten

Onder muzikale begeleiding van een Iraanse violist werd de petitie met meer dan 28.000 handtekeningen gedeponeerd in de brievenbus van de Iraanse ambassade. De rolluiken op Rooseveltlaan 15 bleven echter gesloten, Op de vraag om de handtekeningen officieel te overhandigen werd niet ingegaan. Een online petitie, die eerder werd opgericht door collega’s van Amahdreza, verzamelde ondertussen al meer dan 200.000  handtekeningen.

Aanwezig waren ook ULB Rector Yvon Englert en Vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid, Jan Danckaert. Die benadrukt dat het belangrijk is om zo’n acties te blijven steunen: “Amahdreza Djalali is een professor aan de VUB en gaf les als dokter in de rampengeneeskunde, een zeer humanitair project dus. Het is belangrijk om dat diplomatieke pad nu te volgen. We hebben contact met onder andere de Belgische overheid en ook vanuit andere Europese landen zal er druk worden gezet op de Iraanse overheid om Amahdreza een eerlijk proces te geven”, aldus Danckaert.

Geert Bourgeois

Eerder deze maand mengde ook Geert Bourgeois zich in het debat nadat hij een onderhoud had met de Iraanse ambassadeur in Brussel. De Iraanse ambassadeur zei toen dat Amahdreza recht zou hebben op een eerlijk proces, maar Amnesty International wacht sceptisch af: “Iran heeft in het verleden meermaals mensenrechten geschonden. We hebben hier al vaker gestaan voor de Iraanse ambassade, soms met succes andere keren zonder maar we moeten dit blijven doen. Niets doen is geen optie. Het is ook belangrijk dat Amahdreza weet dat hij niet alleen is in zijn strijd. Zo’n immense wereldwijde steun zorgt ervoor dat mensen de moed minder snel verliezen en zich sterker kunnen houden.”

0 Comment