Inbraak bij VO en De Moeial

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de lokalen van De Moeial en studiekring Vrij Onderzoek (VO) getroffen door een inbraak, waarbij lelijk huisgehouden werd. Er is niets gestolen maar de materiële schade is aanzienlijk. Regionale Kringen (RK) en de Overkoepelende Studenten Dienst (OSD), die zich in hetzelfde gebouw bevinden, bleven gespaard.

Het was de voorzitter van VO, Romeo de Bellefroid, die zaterdagvoormiddag de inbraak opmerkte. Aangezien Triomflaan 35, waar de lokalen zich bevinden, eigendom zijn van de VUB werd meteen de bewaking gecontacteerd. Zij maakten ter plaatse de eerste vaststellingen. De deur naar het gemeenschappelijke lokaal was op slot en werd ingetrapt. Ook de glazen deur van het VO- lokaal eraan geloven. Er werd ook geprobeerd om de deur van De Moeial te forceren, wat niet gelukt is. Opvallend genoeg werd hier niet getracht om de deur open te schoppen maar wilde men het slot openen met behulp van een keukenmes. Toen dit niet lukte moeten de indringers via het raam van het gemeenschappelijke lokaal naar buiten zijn gegaan, vanwaar ze de ruit van het Moeiallokaal ingeslagen hebben. Zowel de deur van het gemeenschappelijke lokaal als die van Vrij Onderzoek zijn onherstelbaar beschadigd.

Uitbraak

Volgens de Security kan het hier ook gaan om een uitbraak. De deur van het gemeenschappelijke lokaal werd van binnenuit opengebroken. Er werd namelijk niets gestolen en het is ook duidelijk dat de indringers niet naar waardevolle voorwerpen gezocht hebben. Het vreemde aan de zaak is wel dat er naast de deuren en het raam geen andere eigendommen beschadigd werden en ook de andere diensten die zich in het gebouw bevinden gespaard bleven van vandalenstreken. De beschadigde infrastructuur werd zaterdagnamiddag afgedekt met houten platen en zal waarschijnlijk in de loop van volgende week vervangen worden. Alle waardevolle objecten zijn in tussentijd preventief naar een andere locatie gebracht. De Politie is intussen verwittigd.

De ruit was gelukkig toch al aan vervanging toe    © Alan Jockmans

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat De Moeial het mikpunt is van vandalen. Als reactie op het artikel rond seksisme in het studentenleven werd begin december nog een verdeelbakje beschadigd, waarbij ook een stapel Moeials gestolen werd. Of er een verband bestaat tussen de twee gebeurtenissen is niet duidelijk.

Update: Aanvankelijk schreven we dat de inbraak het werk was van vandalisme. Steph Feremans wist ons echter te melden dat de piste van een uitbraak nu gevolgd wordt.

Campusnieuws? Iets strafs gezien? Een interessant nieuwtje? Laat het ons weten via redactie@demoeial.be

0 Comment