Steeds meer soa’s vastgesteld in België

De laatste jaren worden steeds meer seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) gediagnosticeerd. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is deze toename te wijten aan de steeds vaker uitgevoerde opsporingstesten. Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa, licht toe.

“Het gevaar van sommige soa’s is dat ze klachten noch symptomen vertonen”

Boris Cruyssaert

Cruyssaert: ”Sinds 2002 zien we toe op een evolutie van soa diagnoses in België. De soa’s die in ons land het vaakst voorkomen zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Ze zijn hoofdzakelijk het gevolg van risicosituaties zoals seks zonder condoom, seks met twee of meerdere partners en groepsseks. Het gevaar van deze soa’s is dat ze klachten noch symptomen vertonen. Deze ziektes kunnen tegenwoordig snel en effectief behandeld worden. De toename van het aantal diagnoses betekent niet dat er een opflakkering is van soa’s, maar wel dat er meer testen gedaan worden en dat er daardoor meer diagnoses gesteld worden. Met andere woorden: hoe meer opsporingstesten er worden gedaan, hoe meer soa’s er worden vastgesteld.”

“Bij series van monogame relaties worden vaak soa’s vastgesteld”

Boris Cruyssaert

Eén op twintig jongeren heeft chlamydia

Cruyssaert: “Chlamydia is de meest voorkomende soa in België. Vooral hetero’s krijgen met deze ziekte te kampen en meer vrouwen dan mannen worden gediagnosticeerd. De cijfers liegen er niet om: één op twintig jongeren tussen 18 en 25 jaar heeft chlamydia. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt kan ze bij vrouwen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.”

De hoge cijfers hebben volgens Cruyssaert niets te maken met losbandigheid onder jongeren. “Veel jongeren gaan monogame relaties aan waarbij ze na een tijdje geen condooms meer gebruiken. Wanneer zo’n relatie afspringt en iemand kort daarna opnieuw een relatie aangaat waarbij wederom geen condooms gebruikt worden, kan chlamydia voorkomen. Bij zo’n serie van monogame relaties worden vaak soa’s vastgesteld. Dit fenomeen noemen we seriële monogamie.”

Geen exact cijfermateriaal

Ook gonorroe en syfilis zijn vaak vastgestelde soa’s. Deze ziekten komen het vaakst voor bij homoseksuelen. Een veelvoorkomend mechanisme dat hierachter schuilt is dat een kleine groep homo’s veel seksuele contacten heeft, waardoor  soa’s en HIV zich sneller verspreiden. Ook hier zijn de cijfers treffend. Eén op twintig homo’s heeft HIV, bij hetero’s is dat één op twintigduizend.

Cruyssaert: “Van HIV besmettingen in België kennen wij de exacte cijfers. Laboratoria en dokters zijn verplicht om deze cijfers door te geven naar de overheid. Bij soa’s is dat niet het geval. Er zijn verschillende laboratoria en dokters die cijfers omtrent soa’s doorgeven maar zeker niet elk geval wordt aangegeven. Daardoor kunnen wij wel tendensen aangeven maar geen exact cijfermateriaal. We hopen dat het op termijn ook verplicht zal zijn om cijfers over soa’s door te geven.”

De belangrijkste boodschap die Sensoa wil meegeven aan jongeren is: gebruik systematisch een condoom en laat je regelmatig testen.

Meer informatie kan je vinden op seksualiteit.be en allesoverseks.be.

0 Comment