Vzw Jelle

Studenten zetten sociaal engagement verongelukte VUB-student verder

Student politieke wetenschappen Jelle Boyen verongelukte midden februari 2015 in Sri Lanka, waar hij met een goede vriend op reis was. Hun taxichauffeur had gedronken en door een aanrijding tegen een boom gingen ze meermaals overkop. 

Wat volgde was een maandenlange coma voor Jelle, in erbarmelijke omstandigheden.
“De apen liepen letterlijk door het ziekenhuis”, getuigt Loïc Vernimmen, een goede vriend van Jelle.
De administratieve rompslomp en zijn slechte toestand zorgden ervoor dat het erg lang duurde voor Jelle naar België kon gerepatrieerd worden.

Zijn toestand verbeterde gestaag, maar telkens er hoop op beterschap was verslechterde de situatie terug. Vele operaties volgden en toen de druk op zijn hersenen na de laatste operatie niet verbeterde, besloten de dokters de hoop op te geven en niet opnieuw te opereren. Jelle stierf 11 juli 2015.

“De apen liepen letterlijk door het ziekenhuis”

Loïc Vernimmen

Vrij snel besloten zijn ouders, familie en vrienden dat ze Jelle’s sociaal engagement niet verloren wilden laten gaan. Begin 2016 richtten zijn VUB-vrienden, ouders en vrienden van scouts,  vzw Jelle op. “Het belangrijkste doel van onze vereniging is om de vrienden van Jelle bij elkaar te brengen en de persoon en het gedachtegoed van Jelle levendig te houden” vertelt Loïc, zelf medeoprichter.

Het eerste evenement was een spaghettiavond in zaal ’t Complex. “Met de opbrengst wilden we Jelle’s zware revalidatie te helpen bekostigen” legt Vernimmen uit, “ toen hij stierf schonken we de opbrengst aan vzw Bindkracht, een lokaal initiatief dat de familie Boyen nauw aan het hart ligt.”
Bindkracht biedt een woon- en zorgomgeving aan mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking in de stad Landen.

In september 2016 vond het tweede evenement plaats. De ‘1000 km voor Jelle’ had het doel Jelle’s naasten samen te brengen en geld in te zamelen voor hun partner, vzw Bindkracht.

De vzw heeft het plan om een huis te bouwen voor een jongeren met een verstandelijke of fysieke beperking, omdat de wachtlijsten voor opvangmogelijkheid voor volwassenen met een beperking blijven groeien. Het evenement was een groot succes, in totaal werden er maar liefst  3781 km afgelegd. Dit succes gaf alvast inspiratie voor een volgende actie, “misschien halen we volgend jaar wel de 5000 km” hoopt Loïc voorzichtig.

0 Comment