GAIA-video brengt mishandeling van proefdieren VUB aan het licht

Deze voormiddag publiceerde de dierenrechtenorganisatie GAIA een expliciete en verontrustende video. Het gaat over een undercoverreportage die de mishandeling van proefdieren blootstelt. De beelden zijn opgenomen in het Animalarium van de VUB, gesitueerd op de campus Jette. 

De persverantwoordelijke van de VUB kan enkel een communiqué communiceren waarin de vicerector voor Onderzoek, Karin Vanderkerken, meldt dat de VUB snapt dat de beelden verontrustend zijn. “De VUB neemt dit ernstig en wil de beelden grondig onderzoeken om vast te stellen of alle regels en procedures werden gevolgd”, aldus de persmededeling. Of de VUB al dan niet op de hoogte was van het gebeuren in het Animalarium, werd niet verduidelijkt.

Het Animalarium zelf contacteren blijkt nog moeilijker te zijn.
“Spreek ik hier met het Animalarium?”
“Dat hangt ervan af, wie vraagt dit?”
“Het studentenblad van de VUB en we zouden graag om een reactie op de video van GAIA vragen.”
“Die ga ik niet geven.”
“Oké, toch bedankt. Is er iemand anders met wie we kunnen spreken? En zou ik uw naam en functie misschien mogen weten?”
“Neen. Die zeg ik liever niet.”
Er wordt opgehangen.

In het artikel en de video die GAIA op haar website postte, geven ze meer uitleg over deze undercoveractie. Zo benadrukt de dierenrechtenorganisatie onder andere dat de gebruikte dodingsmethoden van de proefdieren onethisch en onwettig zijn. Het gaat hier van pasgeboren muizen die levend ingevroren worden of muizen waarbij hun nek gebroken wordt met een pen of schaar. Maar niet enkel de dodingstechnieken zouden incorrect doorgevoerd worden, er heerst volgens de reportage “een algemeen klimaat van onverschilligheid en laksheid in de wijze waarop de dieren verzorgd, opgevolgd en gehuisvest worden”, aldus GAIA.

Dierproeven aan de VUB worden vooral gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te doen naar kanker, Parkinson of vruchtbaarheidsonderzoeken. De VUB meldt dat ze plannen heeft om te investeren in een onderzoeksinfrastructuur om zo aandacht kunnen schenken aan de huisvesting van dieren en hun welzijn. Bovendien meldt ze ook dat ze investeren in permanent onderzoek om werken met proefdieren verder te blijven verminderen.

GAIA roept Bianca Debaets (Brusselse Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, nvdr) op om “onmiddellijk de nodige maatregelen te treffen tegen de verantwoordelijken van deze ernstige tekortkomingen” en vraagt dat “de vergunning van de VUB om dierproeven uit te voeren opgeschort wordt”.

Het artikel van GAIA kan u hier vinden.

0 Comment