Er was eens St V

Geen wagens, maar “chalets”, leuke fietsen mogen blijkbaar wel. Geen Beurs, maar Place d’Espagne. Een fanfare onderweg, DJ bij aankomst. Worden studenten geweerd uit Brussel? Zo zou je de discussie over St V op de studentenraad kunnen samenvatten. Belangrijk: dit is wat nu besproken wordt, er is nog niets definitief. 

Er liggen twee grootse plannen voor veranderingen op tafel. Een eerste is dat studenten niet meer met wagens door de stad trekken maar te voet. Ter vervanging van de feestwagens zouden er dan standjes komen, georganiseerd in twee feestdorpen en onderweg. De Beurs is dan weer niet veilig genoeg en dus komt er misschien een wijziging van het parcours. De aankomst is dan niet meer op de Beurs maar op de Place d’Espagne: een ingesloten plein dat gemakkelijker te controleren zou zijn. 

“Bij de Zinneke parade en de Pride is het toch geen probleem om langs de Beurs te passeren?”

De nieuwe plannen komen er naar aanleiding van voorgaande St V die omwille van veiligheidsredenen werd afgeschaft. Het Brussels Studentengenootschap (BSG) en haar Franstalige tegenhanger Association des Cercles Etudiants (ACE) zaten aan tafel met de ordediensten en bespraken de mogelijkheid van een nieuw parcours. Dit voorstel werd afgelopen woensdag voorgelegd op de studentenraad waar het niet met enthousiasme werd onthaald. Er werd zich luidop afgevraagd of Brussel haar studenten wel graag genoeg ziet. “Bij de Zinneke parade en de Pride is het toch geen probleem om langs de Beurs te passeren?”. Het agendapunt werd dan ook negatief geadviseerd door de studentenraad.

De studentenkringen zijn op de hoogte van de eventuele veranderingen en worden wekelijks geüpdatet door het BSG. Een vertegenwoordiger van de studentenraad zal de komende vergaderingen hieromtrent bijwonen.

De deadline voor de laatste wijzigingen aan de plannen is 18 oktober, één maand voor St V dus. ACE geeft die dag ook een persconferentie. 

“Voorlopig is nog niets definitief”, zegt Arnaud Moeykens, ondervoorzitter van het BSG, “maar de studentenraad heeft een negatief advies gegeven voor de plannen die op tafel liggen en daarmee kunnen we dus terug naar de ULB.”

0 Comment