Uitgelicht

Vorig jaar al constateerden diverse onderzoekers en experts dat Brussel ‘eigenlijk een best leuke stad is’. “Brussel bruist!” roepen diverse politici en andere delinquenten. Toch zijn het niet louter de wafeldampen, klinkende bierpullen en interessante boetiekjes die het centrum verkwikken. Brussel heeft een ruim aanbod aan theaters en concertgebouwen die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Studenten lijken namelijk vaak te vergeten dat er meer is in het leven dan FIFA spelen op de PlayStation en bier halen bij Colruyt. De Moeial maakte een kleine selectie van evenementen in de zomer, speciaal voor de student die gewoon in Brussel blijft.

Bloementapijt

Eens in de twee jaar is de Grote Markt het decor van een gigantisch bloementapijt. Dit jaar planten de Gentse tuinbouwers hun begonia’s in de sfeer van Japan. België viert namelijk het 150-jarig bestaan van de Belgisch-Japanse diplomatieke betrekkingen. Het eerste bloementapijt op de Brusselse Grote Markt werd in 1971 gemaakt. Toen al werden hoofdzakelijk begonia’s gebruikt, niet alleen vanwege de vele verschillende kleuren, maar ook vanwege het feit dat deze bloemen het lang kunnen uithouden in de hitte. Niet minder dan een miljoen begonia’s zullen in ongeveer vier uur tijd worden neergezet door ongeveer 120 vrijwilligers. Het kleurrijke spektakel valt het beste te bewonderen vanaf het balkon van het stadhuis, dat voor de gelegenheid is opengesteld. Het zal druk zijn, dus vergeet je taser niet mee te nemen.

12 t/m 15 augustus, Grote Markt
Gratis (behalve als men het bloementapijt vanaf het balkon wil aanschouwen)

Brussel bad/Bruxelles les bains

‘Als Brussel niet naar het strand kan komen, dan komt het strand maar naar Brussel!’ lijkt de gedachte zijn geweest van deze onderneming. En met succes, want Brussel bad is een gezellige boel die al sinds 2003 georganiseerd wordt door Stad Brussel. Geïnspireerd op Paris Plage in Parijs, wordt de sfeer van een strand behoorlijk nauwkeurig opgeroepen. Langs het kanaal, op de Akenkaai, legt men een heus strand aan! Drink sangria (met een rietje!), speel beachvolleybal, trap een balletje, kuier wat over de hete vlonders of rust gewoon lekker uit in een strandstoel. In Het Guingetteke kan men dansen op de meest zomerse Latijnse muziek. Er is zelfs een bibliotheekhut waar men ongestoord in boeken kan snuffelen. Er wordt een petanque cup georganiseerd, en men kan waterfietsen op het kanaal. Is de opsomming nog niet lang genoeg? Er wordt ook nog een openluchtbioscoop geïnstalleerd waar vrijwel elke donderdag, vrijdag en zaterdag een film getoond wordt. Elke woensdag toont de Munt hoogtepunten van het afgelopen operaseizoen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

1 juli tot 7 augustus, Akenkaai/Saincteletteplein
Toegang gratis

Bruxelles les Bains
© Drinkadvisor

Er hangt Mozart in de lucht

Wel eens door het Warandepark gestruind? Wel eens het ronde muziekpaviljoen gezien? Deze ‘muziekkiosk’ zal de enscenering zijn van een reeks concerten begin juli, waarin Mozart centraal zal staan. In de film Amadeus (1984) beschrijft Antonio Salieri, Mozarts eeuwige rivaal, op sublieme wijze een compositie van Mozart. “On the page it looked…nothing! The beginning, simple, almost comic. Just a pulse,[…], and then, suddenly…high above it: an oboe. A single note, hanging there unwavering! Until…a clarinet, took it over. Sweetened it into a phrase of such delight. […] This was a music I’ve never heard…filled with such longing, such unfulfillable longing! It seemed to me that I was hearing the voice of God.” Salieri beschrijft het derde deel, Adagio, uit Mozarts Serenade No.10, K.361, de beroemde ‘Gran Partita’, geschreven voor twaalf blaasinstrumenten en contrabas. Blaasinstrumenten dragen klank veel beter door de lucht dan strijkinstrumenten. De muziek was dan ook bedoeld als avondmuziek in de buitenlucht. Deze concertreeks heet dan ook terecht ‘Er hangt Mozart in de lucht’. Het blaasensemble Venti Nuovi zal de Gran Partita ten gehore brengen in de muziekkiosk, evenals werken voor blazers van Luigi Cherubini (1760 – 1842) en Gaetano Donizetti (1797 – 1848). Veel magischer kan een zwoele zomeravond niet.

Naar aanleiding van de vele vragen en reacties die de redactie heeft gekregen na publicatie van de vorige Uitgelicht, beantwoordt de auteur twee van de meest gestelde vragen.
Is dit concert leuk?
Ja, absoluut!
Ja maar, klassieke muziek is toch alleen voor ouderen, ex-gedetineerden en maatschappelijk teleurgestelden?
Nee hoor, klassieke muziek is voor iedereen! Ontdek waarom Mozart, terecht, als de grootste componist aller tijden wordt beschouwd, en deze muziek na eeuwen nog steeds, terecht, zeer geliefd is.

4, 5, 6 en 8 juli om 16.00 in de muziekkiosk, Warandepark
Gratis

Zuidfoor

Geklemd tussen de Poincarélaan en de Zuidlaan bevindt zich elk jaar vanaf half juli tot half augustus de kermis, de Zuidfoor. Perfect als je scriptie voor antropologie nog niet af is, als die al wel is ingeleverd: wegblijven. Je vecht jezelf een weg langs een leger van moeders met kinderwagens, die het kennelijk nodig vinden hun lieve schreeuwlelijkjes nog om middernacht over het terrein te sleuren. Als het je bij de schiettent om dat beertje te doen is, kun je ‘m beter ergens kopen in de Nieuwstraat, veel goedkoper. In bepaalde apparaten leer je de Poincarélaan vanuit hoeken kennen waarvan je niet wist ze bestonden. Als vervolgens de churro’s zich antiperistaltisch gaan gedragen, besef je dat je een grote fout hebt gemaakt in je leven. Alleen die ouderwetste Rotor, waarbij je aan de wand blijft kleven, was nog wel grappig.

FAQ

Hoeveel punten is dat beertje bij de schiettent?
Dat hangt ervan af, de kleinere zijn 350, maar de iets grotere 500 punten. In één beurt, die je vijf euro kost, kun je maximaal 500 punten pakken, dus je zult eigenlijk altijd wel een tweede beurt nodig hebben voor het beertje van 500 punten.
Wat moet je doen?
Op ballonnetjes schieten die door een kooitje door elkaar zoeven. De rode zijn 100 punten, maar dat zijn er maar twee. De andere ballonnetjes zijn blauw, en 50 punten waard.
Heb je een tip?
Door de luchtcirculatie, waardoor de ballonnetjes door elkaar zoeven, is er in het midden van de kooi altijd een korte opheffing van krachten; er is altijd wel een ballonnetje dat daar even blijft ‘hangen’. Focus je geweer op dat punt, en schiet ze een voor een kapot. Het heeft geen zin om als een wilde met je geweer mee te draaien en hopen dat je er dan een raakt.
Hoe heet jouw beertje?
Leo.

16 juli tot 21 augustus, Poincarélaan/Zuidlaan
Toegang gratis

0 Comment