Caroline Pauwels is de nieuwe rector van de VUB

Caroline Pauwels mag zich de elfde rector van de VUB noemen. Vanaf september 2016 volgt zij Paul De Knop op, die het mandaat vanaf 2008 bekleedde.

Dat werd vandaag in de voormiddag bekendgemaakt. Pauwels won ruim van concurrent Viviane Jonckers: ze behaalde twee derde van de stemmen. Een quorum moest behaald worden in vijf stemgerechtigde geledingen (ZAP, ATP, OAP, studenten en UZ-personeel) en dat is overal gelukt.

Om elf uur was er een persconferentie in het rectoraat. Pauwels spreekt glimlachend van een vuurdoop. “Ik ga wel nooit zo snel kunnen lopen als Paul De Knop. Hij laat mij een prachtig project na. Ik heb genoten van de campagne en heb mijn universiteit nog beter leren kennen. Het is me opgevallen dat mensen een hart hebben voor de universiteit.”

Wachten op vicerectoraat

Pauwels was onder de indruk van haar overwinning: “Ik ben blij en toch ook een beetje geïntimideerd. Het is een heel mooi project, maar ik treed het ook met een zekere schroom tegemoet. Ik heb er vooral heel veel zin in. Ik was bijzonder verrast dat er zo veel mensen hebben gestemd en dat het quorum in alle categorieën is overschreden; een hoge betrokkenheid en participatie kunnen wel degelijk.”

Over vicerectoren wil Pauwels het vooralsnog niet hebben: “Ik heb altijd gezegd dat ik geen ploeg heb en dat is ook zo. Voor de keuze van mijn vicerectoraat zal ik mijn tijd nemen.”

Pauwels noemt de studenten het kloppend hart van de VUB. “Hoe zien zij de universiteit van de eenentwintigste eeuw? Dat interesseert mij. Ik wil de studenten meenemen naar de stad. Ik wil ze klaarstomen voor iets dat toch complexer zal zijn dan wat ik als student heb gekend.”

De Knop tevreden met opkomst

De opkomst bedroeg 34 procent van het stemgerechtigde kiespubliek. Uittredend rector Paul De Knop toont zich tevreden: “Dat is uniek en toont dat dit rectoraat breed democratisch gedragen is. We hebben reactie gehad van de universiteiten van Gent en Leuven die overwegen om ons systeem over te nemen.”

De Knop had ook lof, voor beide kandidaten: We hadden twee heel goede kandidaten en er is een sterke rector uit gekomen. Ik ben er zeker van dat Caroline over alle capaciteiten beschikt om deze moeilijke job over te nemen. Ze is de tweede vrouwelijke rector van deze universiteit (na Els Witte van 1994 tot 2000, nvdr). Wij zijn altijd al een voorloper van het genderevenwicht geweest en dat hebben we vandaag wederom bewezen.”

Communicatiewetenschappen

Pauwels, huidig voorzitter van de Vakgroep Communicatiewetenschappen, zetelde in verschillende raden van bestuur en is sinds 2000 directeur van het onderzoekscentrum iMinds-SMIT dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnologieën. Daarnaast was ze tot voor kort regeringscommissaris bij de VRT. VUB-studenten zullen haar misschien kennen als de organisator van de eerste World Difference Day die afgelopen jaar plaatsvond in BOZAR.

0 Comment