Binnenkort iedereen met oordoppen op TD?

Maxime Vande Vyver, raadslid Master Geneeskunde wil regelgeving omtrent geluidsniveau van feestjes op de VUB verstrengen.

Sinds 1 Januari 2013 gelden er in het Vlaams gewest strengere geluidsnormen voor muziekevenementen in een zaal, tent of openlucht. Zo zijn organisatoren van feestjes verplicht om bij een geluidsniveau van 95 tot 100 dB onder andere gratis oordoppen ter beschikking te stellen. Ze moeten ook continu het geluidsniveau bijhouden met een logboek dat nadien kan opgevraagd worden voor controle. Hoewel op de VUB campus, gesitueerd op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en dus niet gebonden aan deze regelgeving, de muziek luid door de boxen dreunde bleef het in de raadszalen iets verderop oorverdovend stil. Tot voor kort.

Maxime Vande Vyver legde afgelopen vergadering een aantal voorstellen op tafel van de studentenraad om de gehoorschade ook bij de studenten van de VUB te kunnen beperken. “Gehoorschade bij jongeren komt veel vaker voor dan verwacht. Iedereen kent wel iemand in zijn vriendengroep met een permanente tinnitus of oorsuizen ten gevolge van te luide muziek op feestjes of festivals. Toen ik op TD voor de zoveelste keer mijn oordoppen moest indoen om de pijnlijk luide muziek te kunnen verdragen werd het mij duidelijk dat er aan dit probleem iets gedaan moest worden”, vertelt Vande Vyver.

“Gehoorschade bij jongeren komt veel vaker voor dan verwacht.”

Maxime Vande Vyver

Het voorstel dat Vande Vyver op tafel legt bestaat uit drie delen. Eerst en vooral een preventief luik dat de studenten moet informeren over gehoorschade. Dit kan gaan van informatieve filmpjes tot een gratis gehoortest op de esplanade. Daarnaast zouden op alle evenementen van de VUB met luide muziek gratis oordoppen ter beschikking moeten zijn en tot slot stelt Maxime voor om de feestlocaties van de VUB te voorzien met betere en meer werkbare geluidsmeters met eventuele logfuncties. Wie over de afgesproken limieten gaat moet hiervoor dan een boete betalen. Momenteel zijn er al geluidsmeters aanwezig met een begrenzer van 80dB maar deze worden meteen kort gesloten omdat anders de muziek in de zalen te stil wordt geacht. Vanwaar het geld zal komen om deze projecten te verwezenlijken is nog niet duidelijk.

Hoewel het plan algemeen op positieve reacties kan rekenen zijn er ook een aantal feestvierders die zich zorgen maken. Dominiek Stroo, voorzitter van het Brussels Studenten Genootschap, reageert positief op het voorstel: “We zullen samen kijken wat het beste is voor de studenten. Zolang we de geluidslimiet realistisch houden voor zowel de feestvierder als de gezondheid van diezelfde student ben ik zeker een voorstander. Een model gebaseerd op de Vlaamse normen lijkt me ideaal.”

0 Comment