30-tal vluchtelingen ingeschreven aan de VUB

Via het Welcome Student-Refugee Programme wil de Vrije Universiteit Brussel officieel erkende vluchtelingen met een academische achtergrond laten studeren. Een 30-tal inschrijvingen zijn inmiddels een feit, maar dit betekent niet dat de VUB daarom nu al 30 nieuwe vluchtelingen-studenten kan verwelkomen. De procedure begint hier pas. 

Volgens Koen Van den Abeele, coördinator vluchtelingenacties, is het niet zo dat eventueel toekomstige studenten dit semester nog moeten aansluiten. “Dat is immers net begonnen en het is de bedoeling dat de geïnteresseerden na hun inschrijving eerst gescreend worden”, aldus Van den Abeele. De ingeschreven personen zullen uitgenodigd worden voor een individueel gesprek dat 1,5 tot 2u kan duren. Zo moeten ze ook een motivatie voorleggen en worden hun academische achtergrond en documenten gecheckt. “We hebben gemerkt dat er soms ook valse getuigschriften gegeven worden dus we moeten zeker zijn dat alles klopt en dat is een grote onderneming”, vertelt Koen Van den Abeele.

Dr. Salman van de VUB is de contactpersoon voor vluchtelingen-studenten en coördineert deze zogenaamde screenings. “Hij kent de regio’s van Syrië en Irak goed en heeft ook nog lesgegeven aan de universiteit van Damascus.”

Na het gesprek, de opstelling van het dossier en de controle van de getuigschriften, wordt er een positief of negatief advies gegeven. Dat advies komt van het rectoraat Studentenbeleid. Daarna worden de faculteiten op de hoogte gebracht. De finale beslissing om een vluchteling-student aan te nemen ligt bij de faculteiten zelf. Dit is het geval voor alle studenten, vluchteling of niet. Eenmaal ook de faculteit groen licht geeft, is de inschrijving officieel. “Vluchtelingen die officieel ingeschreven zijn, kunnen dus in principe vanaf volgend academiejaar starten. Ze kunnen in de zomer ook al een van de voorbereidende programma’s en taallessen volgen”, aldus de coördinator.

In het kader van de vluchtelingenacties die vorig jaar gelanceerd zijn, is de VUB zelf naar Fedasil gegaan om het idee voor te stellen. “De VUB heeft vanaf het begin gezegd dat ze een maatschappelijke rol te vervullen heeft. Maar dat is in principe geen andere rol dan die van andere universiteiten”, aldus Van den Abeele, “Feit is natuurlijk dat wij een groot aanbod Engelstalige masteropleidingen hebben en natuurlijk speelt onze ligging in Brussel een centrale rol.”

0 Comment