Ook Brussel voorlopig afgelast

Brussel    
© Emily Schennach, de Moeial

De wedstrijd tussen Vlamingen en Walen, in de volksmond ook wel Brussel genoemd, is tot nader order uitgesteld. Het project dat al sinds 1830 traditioneel wordt georganiseerd in de gelijknamige stad staat onder druk nu het dreigingsniveau is opgeschaald naar het maximum.

“Het is een trieste conclusie, maar nu concerten, evenementen en allerlei culturele activiteiten worden afgelast is er eigenlijk ook geen reden om Brussel nog doorgang te laten vinden. We vragen de Vlamingen en Walen om niet meer naar Brussel te komen om verder te spelen”, vertelt Trudy Vervoort, die sinds 2013 de wedstrijd in goede banen moet leiden.

Het komt overigens niet geheel als een verrassing vertelt Dick Dafoon, een journalist die al jaren verslag doet van Brussel. Dafoon zegt dat Brussel al veel langer onder druk staat. “In 1830 was het echt nog een volksfeest. Het spelen van Brussel was in die tijd een prestigeproject. Met name Leopold II, die van 1865 tot 1909 de dagelijkse leiding had over het project, nam Brussel erg serieus.”
Tussen 1914 en 1918 kregen Duitsland en Frankrijk, beiden groot fan van Brussel, zelfs ruzie over de omstandigheden waarin verder gespeeld diende te worden waardoor het gedurende die vier jaar ook onmogelijk was verder te gaan met de wedstrijd. “Datzelfde zien we nu eigenlijk ook, nu het leven in de stad bijna volledig is stilgevallen”, vertelt Dafoon moedeloos.

Internationale kritiek
Ook nu weer is er kritiek van de internationale gemeenschap te horen. Met name het verloop van Brussel rond het onderdeel Molenbeek leidt tot verontwaardiging in het buitenland. Dafoon begrijpt deze kritiek wel. “Molenbeek staat al langer ter discussie. Er is daar een aanzienlijke groep deelnemers die zich buitenspel gezet voelt. Gelokt door de aantrekkelijkheid van Brussel zijn mensen van over de hele wereld deze kant uitgekomen in de hoop een professionele Brusselaar te worden. Bij sommigen is dat goed gelukt, zij zijn nu van onmisbare waarden voor het Brussels middenveld. Anderen merken dat ze buiten de boot vallen. Bij de verdeling van de teams worden zij keer op keer als laatste gekozen. Zij hebben de hoop verloren ooit nog een basisplaats in Brussel te verwerven. Het gevolg is dat ze zich tegen het project keren en het gaan terroriseren. Met als dieptepunt nu dus de afgelasting van Brussel.”

“Toch is er een lobby gestart die elke dag evalueert in welke mate activiteiten verplaatst kunnen worden naar andere gebieden”, weet Dafoon te vertellen. “Juist in omstandigheden van terreurdreiging zal het de deelnemers afleiding geven om verder te spelen. Nu dat in Brussel niet kan moeten we andere opties overwegen.”

Alternatief
Zo is de Belgische fanclub Bruxfilo op zoek gegaan naar een andere locatie om Brussel te houden. “We begrijpen de angst die heerst nu het niet meer veilig is om in onze thuishaven chocolade en wafels te eten onder het genot van een goed glas bier. Maar we geven niet toe aan terrorisme. Dreigingsniveau 4 betekent dat er een ernstige dreiging zeer nabij is. Op een andere plek, weg van de dreiging, kunnen we dus nog wel gewoon doorgaan. Vlaanderen of Wallonië zijn een realistisch alternatief.”

Toch worden deze plannen in Antwerpen alvast niet met enthousiasme onthaald. “De voorwaarden voor Brussel waren nu net dat het zich tot Brussel zou beperken. Nu de deelnemers er eigenlijk zelf een potje van hebben gemaakt zijn wij niet bereid om Brussel dan maar in Antwerpen te houden”, briest Ward De Bever.
Bruxfiel van het eerste uur Julien Dekleine heeft daar een andere kijk op. “Ik wil niet zeiken, maar mensen die Brussel niet door willen laten gaan begrijpen niet wat Brussel is. Dit is een uniek concept dat nergens anders op lijkt. Hier kunnen zaken gebeuren die nergens anders plaats hebben. Noem mij nu één plaats in de wereld waar op een paar vierkante kilometer negentien burgemeesters actief zijn. Brussel is zeldzaam erfgoed dat we absoluut moeten bewaren.”

Toch lijkt er geen pasklare oplossing voor de terreurdreiging. Afgelopen week is Brussel voorzichtig aan weer in gang getrokken, maar de dreiging blijft. “De verantwoordelijkheid ligt bij de spelers zelf. Als de wedstrijd niet op een eerlijke manier kan verlopen heeft het geen zin hier nog mee door te gaan.” Weemoedig schudt Trudy Vervoort haar hoofd en slaakt een zucht. “Begrijp me niet verkeerd, ik wil heel graag dat Brussel gehouden wordt. We kijken de situatie nu aan, maar het blijft een mogelijkheid om Brussel definitief af te lasten.”

0 Comment