Studentenabonnement MIVB vanaf 2016 nog maar 50 euro

© Brussel Deze Week
De MIVB abonnementsprijs voor studenten van Brusselse hogescholen en universiteiten wordt vanaf februari volgend jaar verlaagd van 120 naar 50 euro per jaar. De Brusselse regering wil het openbaar vervoer toegankelijker maken voor studenten en scholieren. Hiermee wordt het verzoek van studentenservicedesk Brik ingewilligd. Voor niet-studenten blijft de prijs ongewijzigd.

Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet laat in een persbericht blijken dat hij tevreden is dat mobiliteit voor deze Brusselse regering een budgettaire prioriteit is. “Het Gewest zal in 2016 en de daaropvolgende jaren blijven investeren in het openbaar vervoer zodat de kwaliteit en de capaciteit van het aanbod kan verhoogd worden. Met meer Brusselaars op het openbaar vervoer garanderen we een hogere levenskwaliteit in Brussel.”

Het is niet de eerste keer dat de tarieven veranderen. De prijs van het abonnement werd in de loop der jaren meermaals gewijzigd. Zo was een jaarabonnement in 2003, afgezien van een kleine administratieve kost, nog gratis. In 2008 betaalde een student 45 euro. Ondanks protest steeg de prijs in 2011 tot 102 euro en in 2012 moest een student al 120 euro neertellen. Vroeger zorgde Quartier Latin, de voorloper van Brik, nog voor een vermindering van de prijs. Hierdoor betaalden Franstalige studenten soms meer dan Nederlandstalige. Volgens MIVB-woordvoerder Guy Sablon voorzien geen van beide voogdijoverheden nu nog een tussenkomst en zijn de tarieven voor beide taalrollen hetzelfde.

Naast de verlaging van de abonnementsprijs is onder andere ook het nieuwe busplan goedgekeurd. Dit moet zorgen voor snellere verbindingen en een betere dienstverlening. Het wil ook een brug slaan tussen geïsoleerde wijken en zorgen voor een betere luchtkwaliteit in het Brussels Gewest.

0 Comment