VUB reageert op arrestatie ontvoerdersbende

© Bart Dewaele, Brussel Deze Week
Afgelopen zaterdag heeft de lokale politie vier mannen opgepakt die de afgelopen maand studenten en ouderen beroofden en ontvoerden in de buurt van de VUB-campus in Etterbeek. De VUB bekijkt welke maatregelen ze zal nemen. “We willen studenten waarschuwen, zonder ze schrik aan te jagen”, zegt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans.

De verdachten gingen volgens het parket van Brussel steeds op gelijkaardige wijze te werk. Tussen 3 en 4 uur ’s nachts benaderden zij – meestal beschonken – studenten en dwongen zij het slachtoffer in hun wagen te stappen. Daar moest het slachtoffer vervolgens onder dwang zijn portefeuille, gsm en bankkaarten afgeven. De dieven haalden telkens bij dezelfde bank in de buurt van de campus geld af van de gestolen bankpassen.

De vier verdachten zijn tussen de 18 en 24 jaar oud en pleegden de feiten op 9, 15, 16 en 17 oktober. Op die laatste dag werden zij gevat door de politie, terwijl ze op dat moment een oudere man uit Gent ontvoerd hadden. De zeventiger werd geslagen en is vier weken arbeidsongeschikt. De drie eerdere slachtoffers werden gedumpt op verschillende locaties, waaronder de Mellaertsvijvers in Woluwe.

“Bij de campussecurity is er voor de arrestaties door de Brusselse politie één aangifte van een studente binnengekomen”, aldus woordvoerder Sicco Wittermans. Wanneer de studente deze klacht heeft ingediend is niet bekend.

Over specifieke maatregelen naar aanleiding van de incidenten is nog niets beslist. “We raden studenten sowieso altijd aan om ’s nachts niet alleen naar huis te gaan als ze te veel gedronken hebben.”

Voorzitter van de overkoepelende kringorganisatie BSG Dominiek Stroo bevestigt dat kringen het nodige doen om met name eerstejaars veilig thuis te brengen na een TD. “Meestal is dat geen probleem omdat er altijd wel groepjes zijn die dezelfde kant op moeten”, zegt hij. “Bij grote TD’s is er bovendien standaard extra campussecurity aanwezig.”

De onderzoeksrechter heeft de vier mannen intussen aangehouden. Het parket onderzoekt of zij in verband kunnen worden gebracht met andere feiten.

Studenten in nood kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het noodnummer van de VUB-bewaking. De universiteit roept studenten ook op om alle incidenten, dringend of niet, telefonisch of per e-mail te melden. Contact: https://my.vub.ac.be/infrastructuur-en-facility-management#Veiligheid

0 Comment