Het Vrije Podium officieel erkend door de VUB

Creatief, laagdrempelig en familiair. Zo vat voorzitter Valerie Lever de gloednieuwe theaterkring Het Vrije Podium samen. Aan het begin van het vorige academiejaar is Lever samen met een medestudent begonnen een kring op te richten die studenten de kans geeft te experimenteren met toneel in een ongedwongen sfeer. Een jaar later is er een voltallig bestuur gevormd en is Het Vrije Podium door de VUB officieel erkend als studentenkring.

Het idee voor een theaterkring is ontstaan bij twee studenten die actief zijn binnen VUB-players, de musicalproductiegroep van de universiteit. Daar bleek geen plek voor theaterproducties waarop Lever en haar medestudent zelf het initiatief namen. Een toegankelijke kring voor iedereen met of zonder ervaring in toneelspelen was het idee. “Wij wilden een kring oprichten, waarbinnen bottom up ook dingen kunnen gebeuren. Er moet plek zijn voor de leden om zelf projecten voor te stellen. Als iemand graag stand-up wil doen, of cabaret wil schrijven dan kan het bestuur daarbij helpen en kijken of het haalbaar is.”

De Kussenman

Daarnaast leidt het bestuur zelf ook projecten. Vorig jaar werd de eerste productie opgevoerd, DNA van de Britse schrijver Dennis Kelly met aansluitend een aantal korte stukken van 10 minuten. Voor dit jaar staat er opnieuw een productie gepland in december. Gekozen is voor het stuk De Kussenman van de Engels-Iers schrijver Martin McDonagh die ook verantwoordelijk is voor het script van de film In Bruges. “Het is een vrij donker stuk,” licht Lever toe. “Het is een soort criminele thriller met wat psychologische en zwarte humor erin. Het stuk begint met een politieverhoor, waarin een schrijver wordt ondervraagd. Er zijn namelijk een aantal moorden gepleegd die verdacht veel lijken op moorden uit de verhalen van de schrijver. Daarna wordt het een pak ingewikkelder. Het is niet een traditioneel detectiveverhaal waar een rechercheur opzoek gaat naar wat er is gebeurd. Het verhaal komt naar boven uit het samenspel tussen wat er wordt gezegd door de agenten, de schrijver en zijn broer.”

Hoewel de meeste activiteiten van Het Vrije Podium op de VUB georganiseerd zullen worden, moest vanwege de sloop van het Kultuurkaffee een nieuw locatie worden gezocht voor de opvoering van De Kussenman. “Op dit moment zitten wij in GC De Maalbeek voor onze productie, want ja, KK is er niet meer, en we wilden wel in een echte zaal spelen. Aula Q is weer net iets te groot voor ons. GC Maalbeek heeft wel gevraagd om een leeftijdsgrens te bepalen, omdat het stuk soms wel echt donker is.”

Workshops

De audities voor De Kussenman zijn inmiddels afgerond en de rollen verdeeld. Maar dat betekent niet dat er voor anderen studenten niks meer te doen is bij Het Vrije Podium. Lever geeft aan dat ze altijd opzoek zijn naar hulp achter de schermen. “Studenten die ons graag willen helpen backstage, bij de kassa of de bar kunnen zich melden. Ook als je goed bent met IT en ons wil helpen de website te onderhouden ben je altijd welkom.”

Maar ook toneelliefhebbers kunnen nog steeds terecht bij de kring. Want naast De Kussenman zullen er tweewekelijks activiteiten worden georganiseerd. “We willen ook sessies houden zoals improvisatieworkshops, iets op het gebied van monologen, theater enzovoort. En het is helemaal vrijblijvend, daar kan iedereen gewoon binnenlopen, want zoals gezegd laagdrempeligheid vinden we erg belangrijk.”

De voorstelling van De Kussenman gaat door op 4 en 11 december 2015. Voor meer informatie over het Vrije Podium kunt u terecht op: www.hetvrijepodium.be

0 Comment