Project XY

Emily Schennach

“Het einde van een tijdperk”, zo omschrijft menig (oud-)student de sloop van het KultuurKaffee. Begin 2013 werden de afbraakplannen al aangekondigd. Men stelde de werken nog enkele malen uit door problemen met de vergunningen, maar deze zomer is de afbraak begonnen.

De heropbouw van het Kaffee valt onder een groots project op de universiteitscampus. Het zogenaamde ‘Project XY’ zal plaats bieden aan leslokalen, 650 studentenkamers en een cultuurtoren. Die toren krijgt een erg polyvalente invulling. “De 4 niveaus hebben elk een specifiek doel, er zal zowel een café, galerij, werk- en vergaderruimte als een raadszaal aanwezig zijn”, vertelt Wim De Pauw, zakelijk en artistiek leidinggevende van het KultuurKaffee.

Ook wordt er een concert- en theaterzaal voorzien die plaats biedt aan 380 personen en door een sas van het café gescheiden zal worden. “Met deze ruimtes moet de Cultuurtoren voor een unieke tussenpositie ten aanzien van het bestaande aanbod zorgen”, aldus De Pauw, “het polyvalente karakter biedt overigens ook de mogelijkheid om de ruimtes te verhuren voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld aan verenigingen. Een tijd lang was er sprake van een tijdelijk café op de campus. Dat is volgens professor De Pauw niet langer aan de orde. “Het voorstel bleek na interne evaluatie geen meerwaarde te betekenen. Daarom is beslist om deze piste niet voort te zetten.”

Maar de werking zelf wordt niet stopgezet. “Gedurende de verbouwingsperiode houdt KultuurKaffee haar nomadische werking aan.” Net zoals vorig jaar zal de programmatie namelijk niet meer in het KultuurKaffee zelf plaatsvinden, maar op verschillende locaties in het centrum van Brussel. Hoe lang het café gesloten zal zijn is momenteel nog niet bekend.

“Gedurende de verbouwingsperiode houdt KultuurKaffee haar nomadische werking aan.”

Wim De Pauw

Komend semester zal men hoofdzakelijk op projectmatige basis werken. Eén van die projecten is_’BANG! reizend kunstenfestival’. Onder die naam wordt er tweemaal per jaar_een gastcurator aangesteld._Begin volgend jaar zal dat Johannes_Verschaeve, frontman van de Van Jets zijn. Hij zal een multidisciplinair programma samenstellen dat gepresenteerd zal worden op verschillende locaties in de stad.

Eind september stelt Saskia De Coster haar programma, ‘verbeeldend stadsfestival’, voor in BOZAR. De bouwplannen zullen samen ongeveer 55 miljoen euro kosten en 33 100 m² in omvang hebben. De werken worden verwacht tegen september 2018 klaar te zijn. Meer informatie over BANG! is te vinden op de website van het KultuurKaffee.

0 Comment