De faculteit Letteren en Wijsbegeerte heeft een nieuwe decaan

De faculteit Letteren en Wijsbegeerte (LW) heeft een nieuwe decaan. Professor Karin Nys volgt hoogleraar Geschiedenis Georges Declercq op. Die stapte deze zomer op na een intern conflict met rector Paul De Knop omtrent hervormingen binnen de faculteit. Karin Nys was vorig academiejaar voorzitter van de vakgroep Kunstgeschiedenis en Archeologie (SKAR).

Sinds 2002 is ze directeur van het onderzoekscentrum MARI (Mediterranean Archaeological Research Institute) dat de cultuur op Cyprus en in het Nabije Oosten in de oudheid onderzoekt. Zelf is ze gespecialiseerd in de Mykeense en Archaïsch-Griekse cultuur. Nys werd afgelopen maandag door de faculteit LW verkozen om Georges Declercq op te volgen. Declerq werd in 2014 decaan en had normaal gesproken nog een jaar als decaan voor de boeg. Maar dat liep anders.

Op 16 juni 2015 nam hij per direct ontslag uit zijn functie. Reden voor het ontslag was naar eigen zeggen de ‘bemoeienis van de rector’ in het beleid van de faculteit. LW staat al een tijdje onder druk van het rectoraat, dat een reeks hervormingen en besparingen eist. Het stof was eindelijk neergedaald, maar in de zomer ontvlamde de boel binnen de faculteit dus opnieuw. Tussen het ontslag van Declercq en het aantreden van Nys werd de decaansfunctie waargenomen door vicedecaan Alex Housen.

In de komende editie van De Moeial verschijnt een uitgebreide reportage over de perikelen binnen de letterenfaculteit.

0 Comment