VUB wil Brussel omhelzen met academische opening in BOZAR

Via haar website nodigt de Vrije Universiteit Brussel iedereen uit voor de academische opening van het jaar 2015-2016. Niet de campus maar kunstencentrum BOZAR en de straten van Brussel vormen dit jaar het decor voor de inluiding van het nieuwe academiejaar. Voorafgaand aan de plechtigheid in de Henri Leboeufzaal vindt er een optocht plaats van campus Etterbeek en Jette naar BOZAR. Met de locatieverandering wil de VUB de letter B in haar naam meer doen gelden en zich presenteren als dé universiteit van de hoofdstad.

Peter Van Rompaey van de dienst Marketing, Communicatie en Evenementen zegt dat de openingsceremonie van plaats verandert om de stad Brussel te omhelzen. “In 2013 was het thema van de academische opening Brussel Kenniscentrum, sindsdien proberen we de stad veel meer te betrekken bij de universiteit. Brussel heeft veel troeven waar we blij mee kunnen zijn. En het is ook een stad van kennis, dat willen wij als de VUB uitdragen. Door de opening in de prestigieuze Henri Leboeufzaal te houden maak je de relatie met de stad hechter en treedt de universiteit veel meer naar buiten.”

Ook de geplande optocht moet de universiteit meer zichtbaar maken in Brussel. “Hoe de optocht eruit gaat zien weten we nog niet precies. Maar we willen ons op een ecologische manier van de campus naar BOZAR verplaatsen. Het moet een kleurrijk geheel worden met fietsen en andere transportmiddelen.”

Toegankelijkheid

Hoewel het geen Saint-Vé-stoet zal worden, benadrukt Van Rompaey dat zowel de studentikoze als de minder-studentikoze studenten van harte welkom zijn bij de optocht en de opening. “Wij hopen dat de studenten massaal aanwezig zijn. We willen graag het Lied van Geen Taal opvoeren in de grote zaal van BOZAR, waar ook de grootse operazangers hun kunsten vertonen en waar recent de koningin Elisabethwedstrijd plaatsvond.”

“We willen ons op een ecologische manier van de campus naar BOZAR verplaatsen”

Peter Van Rompaey, dienst Marketing en Communicatie

De locatiewijziging betekent volgens Van Rompaey niet dat studenten niet meer welkom zijn. “We vragen studenten zich te registreren zodat we een inschatting kunnen maken van de opkomst en dus genoeg kunnen inkopen voor de receptie. Net als voorgaande jaren is die voor iedereen toegankelijk.”

Kosten

De nieuwe opzet heeft wel invloed op de kosten. Die zullen hoger liggen dan de gebruikelijke veertig- tot vijftigduizend euro. Hoeveel de stijging exact bedraagt kan Van Rompaey op dit moment nog niet zeggen. Maar volgens hem valt het goed mee, onder meer omdat de CEO van BOZAR Paul Dujardin, zelf een alumnus van de VUB, de opening graag naar BOZAR ziet komen.

De opening van het academiejaar vindt plaats op 22 september. Registreren kan tot 14 september via de website van de VUB.

0 Comment