Onderzoekers van de VUB komen met bijzondere bevindingen naar buiten. Na een onderzoek van twee maanden durft men met zekerheid te stellen dat de VUB in een prachtige en bruisende stad ligt.
Lange tijd werd gedacht dat de universiteit was omgeven door een onbegaanbare woestijn aan criminaliteit, vervuiling en verval. Nu blijkt dat deze aannames niet op waarheid berusten. Per bus, tram, metro of met de fiets ligt er op een steenworp afstand van de campus een stad die niet onderdoet voor de meeste Europese grootsteden en hier en daar zelfs aan Parijs of Berlijn doet denken.
Initiatiefnemer van het onderzoek Peter Stedelinck, professor sociologie en gespecialiseerd in stedelijke identiteit, licht de resultaten toe.“Het balletje is eigenlijk aan het rollen gegaan toen twee studenten per ongeluk de verkeerde bus namen en zodoende niet in Vlaanderen maar in het centrum van Brussel terechtkwamen. En wat bleek: het barst daar van de musea, culturele instellingen, bioscopen, bijzondere cafés en leuke winkels.”
Stedelinck was eerst erg sceptisch over de verhalen van de twee studenten, maar vond toch dat er iets mee moest gebeuren. “Met de vakgroep Sociologie zijn we toen bij elkaar gaan zitten en hebben we besloten om twee maanden lang iedere dag twee studenten op verschillende tijdstippen de stad in te sturen. De resultaten waren verbluffend. Keer op keer kwamen de studenten terug met verhalen die je normaal alleen hoort van mensen die over hun stedentrip naar Barcelona vertellen.”
Stedelinck is in zijn nopjes over de resultaten en geeft aan dat studenten niet eens naar het centrum hoeven voor al dit moois. “Op wandelafstand van de campus vind je de wijk Elsene, met een eeuwenoude abdij, merkwaardige en bijzonder architectuur, met groen omringde vijvers en het excentrieke Flageyplein. En ook hier weer leuke cafés, een concertzaal en bijna maandelijks een klein festival.”
Ook VUB-rector Paul De Knop reageert enthousiast op de resultaten van het onderzoek, maar zegt dat het niet geheel als een verrassing komt. “We hadden al wel aanwijzingen over het bestaan van een bruisend stadscentrum, maar dat het nu ook bewezen is, vind ik erg positief.”
Wij zeggen dit natuurlijk al jaren, maar werden altijd opzij geschoven als radicale utopisten.
Studentenservicedesk Brik
Toch heeft het onderzoek ook de rector nieuwe inzichten opgeleverd. Zo is aangetoond dat er grote politieke instanties van de Europese Unie bijna aan de universiteit grenzen. “Dat is uiteraard ontzettend goed nieuws, we gaan er alles aan doen om intensief samen te werken met zulke belangrijke politieke instellingen. Iedere universiteit zou dit natuurlijk wensen: het Europese machtscentrum als buurman. Dit biedt ontzettend veel kansen. Tot nu toe werkten we eigenlijk alleen goed samen met de Israëlische ambassade als het op internationale politiek aankomt.”
Ook bij de servicedienst voor Brusselse studenten Brik zijn ze erg blij met de resultaten van het onderzoek. “Wij zeggen dit natuurlijk al jaren, maar werden altijd opzij geschoven als radicale utopisten. We hebben nooit de middelen gekregen om de hardnekkige studenten te overtuigen. We hopen dat nu eindelijk het hek van de dam is en de VUB-studenten hun hoofdstad gaan ontdekken en omarmen”, laat woordvoerder Metropoulos weten.
Hardnekkig ongeloof
Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, zo blijkt na rondvraag op de campus. Hoewel een enkeling aangeeft zeker eens een kijkje te gaan nemen in de stad, is lang niet iedereen overtuigd. Margot Cleyngehuchte, studente Rechten, gelooft niet dat Brussel veel meer te bieden heeft dan enkel de Colruyt en een BSG-TD. “Dat onderzoekers nu met zulk soort gezever naar buiten komen, laat zien dat de VUB totaal het spoor bijster is.”
Ze krijgt bijval van haar collega-student Joren Lavelois, die zegt met eigen ogen gezien te hebben dat Brussel niet veel voorstelt. “Ik ben een keer een weekend op kot gebleven. Wat bleek? De Confrater en Luigi’s zijn dan gewoon gesloten. Dat zegt wel genoeg, denk ik.” Ook student communicatiewetenschappen Chris Sievercloos uit Antwerpen doet de bevindingen af als onzin: “Ik weet niet waar die onderzoekers het over hebben; ik zie hier alleen maar parking.”
Stedelinck herkent deze houding van studenten en heeft daar ook een verklaring voor. “Je zou inderdaad verwachten dat de studenten van de VUB nu massaal de stad intrekken in de weekenden. Maar gezien de Vlaamse cultuur acht ik die kans klein. We zien toch dat studenten liever het weekend in een provinciestadje of in een Spaans ogende villa aan een steenweg doorbrengen dan dat zij het kosmopolitische nachtleven van hun hoofdstad induiken.”
Dit heeft volgens Stedelinck grotendeels te maken met het feit dat er tegenwoordig vooral Frans wordt gesproken in Brussel. “Maar juist daarom zou het zo goed zijn als de Vlaamse student zich ook eens laat zien in de hoofdstad. Je kan de mensen in Brussel niet verwijten Frans te spreken als er maar zelden een Vlaming in z’n winkel of café komt.” Hoe dan ook houdt Stedelinck de goede moed erin en zet hij zijn onderzoek onverminderd voort. “Er is nog zo ontzettend veel te ontdekken. Het centrum, Elsene en de Europese wijk vormen slechts een fractie van de stad. We hebben al verhalen opgepikt over een volkse voetbalclub die in een monumentaal stadion speelt, over straten die volstaan met art nouveau-architectuur en over een bloeiende ondergrondse clubscene. Allemaal dingen waar we de komende tijd studenten op af gaan sturen.”
0 Comment