Hoe is CDS ontstaan in Brussel?
Crombez: “Eigenlijk zijn we vorig jaar ontstaan door een reeks toevalligheden. Ik ben altijd al christendemocraat geweest. Op een dag heb ik Daan Vertongen leren kennen, die ook aan de VUB studeert en samen hebben we CDS opgericht. We proberen CDS uit te bouwen, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. In Brussel zijn niet veel christendemocraten, zeker niet onder de studenten. CDS is groot in steden als Leuven, Gent of Antwerpen, maar in Brussel is er niet echt een christendemocratische voedingsbodem. Gestaag heb ik ons toch zien groeien. We zijn een kleine vereniging, maar wel levensvatbaar.”
Hoe klein is ‘klein’?
“In totaal zijn we met tien à vijftien leden, waarvan slechts een handjevol bestuursleden. Dat is klein, aangezien we veertig handtekeningen nodig hebben om aan de VUB erkend te worden. We zijn dan ook niet alleen actief op de VUB; ook studenten van andere Brusselse instellingen kunnen zich bij ons aansluiten. Het debat met monseigneur André Léonard was de eerste keer dat we iets aan de VUB mochten organiseren, omdat we konden samenwerken met het LVSV. Zelf kunnen we niets organiseren omdat we niet officieel erkend zijn.”
Zijn jullie afhankelijk van CDS Nationaal?
“Zij zorgen voor subsidies. Daarnaast hebben we een afgevaardigde in de Algemene Vergadering, maar lokaal zijn we onafhankelijk. We hebben een eigen programma en onze eigen manier om leden te werven. Op vlak van ideologie heeft elke kern een bepaalde eigenheid. Sommigen leggen meer klemtoon op ecologie, andere op economie, maar dat staat allemaal niet in steen geschreven. Wij proberen genuanceerd te blijven en de kerk in het midden te houden.”
In welke mate springen jullie om met christelijke waarden?
“Hoe christelijk is ‘christelijk’ nog vandaag de dag? Christendemocratie is geen geloof, maar een ideologie. De ideologie is dan wel gebaseerd op de waarden van het christendom, maar vertaald naar een hedendaagse context. Aartsbisschop Léonard sprak over het belang van Jezus binnen het christendom, maar je past perfect bij ons als je niet gelovig bent.”
Waar staan jullie dan wel voor?
“We situeren ons altijd tussen het liberalisme en het socialisme. We vertrekken vanuit de overtuiging dat er solidariteit moet zijn tussen zij die het goed en zij die het minder goed hebben. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de kans om te gaan studeren. Mensen hebben soms gewoon pech in hun leven en kunnen daar niet altijd wat aan doen. Het is de verantwoordelijkheid van degenen die het wel goed hebben om hen te ondersteunen. Kort samengevat komt het neer op het personalisme. Ieder mens moet de kans krijgen om zich te ontplooien. Iedereen heeft talenten, maar niet iedereen krijgt in de maatschappij de kans om zich ook te ontplooien. Dit is waar we voor staan, in een notendop.
Sommige mensen noemen dat vaag, ik vind dat zelf niet. We zijn bijvoorbeeld niet voor het vrijheid blijheid-discours. We zijn iets behoudender, maar we leunen dan ook niet naar socialisme. Zij focussen onterecht vaak op gelijkheid. Mensen zijn nu eenmaal verschillend. Het punt is dat je elkaar gewoon moet helpen om er bovenop te geraken, maar niet iedereen is nu eenmaal gelijk.”
Hoe bereikt jullie ideologie nieuwe studenten?
“De beste manier om mensen te overtuigen is persoonlijk contact. Zeker bij ons. Christendemocratie is niet sexy. Het is belangrijk dat ze je de tijd geven om je verhaal te doen over waar Christendemocratie precies voor staat, wat nu echt de rol van die ‘C’ in CDS is. Dan blijkt toch dat veel mensen op zoek zijn naar de nuance die ze weleens missen bij andere politieke strekkingen.
Wat doet een christendemocraat aan de VUB?
“Ik vind het gewoon leuk om in een andere omgeving te vertoeven.”
Zullen jullie erkend kunnen worden?
“De criteria aan de VUB zijn redelijk streng, zodat het moeilijk is om hier erkend te geraken. Als we in de toekomst met andere studentenverenigingen kunnen samenwerken, vinden we dat goed.”
“We zijn heel tevreden over de samenwerking met LVSV en hopen ook op een vlotte samenwerking met andere verenigingen, bijvoorbeeld met Vrij Onderzoek (VO). Ik heb al contact gehad met het VO en heb de indruk dat ze daar wel voor open staan, ondanks onze verschillende standpunten. Als student kan je je maar beter zo goed mogelijk organiseren. Het kan nooit kwaad om anderen te leren kennen die een ander gedachtegoed aanhangen. Hoe meer je jezelf intellectueel kan uitdagen, hoe beter.”
De lezing van aartsbisschop Léonard was het slotevenement. Zijn er al plannen voor volgend jaar?
“Volgend jaar kunnen veel dingen weleens veranderen. Ik zal waarschijnlijk afstuderen en ik weet niet of ik er nog een jaar bij doe. Er zijn ook leden die naar een andere universiteit gaan. We gaan eerst zien wie nog actief blijft. Hopelijk zijn er veel nieuwe gezichten en kunnen we uitbreiden.”
0 Comment