Rolstoelparcours op Esplanade vraagt aandacht voor studeren met fysieke beperking

Vanmiddag organiseert studiekring Vrij Onderzoek (VO) een hindernissenparcours op de Esplanade. Het gaat om een weg die je dient af te leggen met een rolstoel om je te confronteren met de uitdagingen van mensen met een fysieke beperking. Er zijn veel factoren die iemand ervan weerhouden om te gaan studeren, het verhoogde inschrijvingsgeld is daar een erg actueel voorbeeld van. “Maar we staan nog te weinig stil bij andere beperkingen”, zegt voorzitter Anton Van Dyck.

Na een korte wandeling over de Etterbeekse campus merk je snel dat het allesbehalve evident is om je lokaal te bereiken zonder twee gezonde benen. Niet alleen de vele trappen en steile hellingen bemoeilijken dagelijks het pad van velen, zelfs een kleine drempel is voor mensen met een fysieke beperking een serieuze hindernis die hen de toegang tot vele activiteiten ontzegt.

Daarom werken ze samen met WheelChairity, een vzw die ontstond in 2012 als een eenmalig benefietfestival voor een vriend in een rolstoel, maar is uitgegroeid tot een jaarlijks muziekfestival waar je wordt uitgenodigd om even stil te staan bij de moeilijkheden die mensen met een fysieke beperking dagelijks dienen te overwinnen.

“Vrij Onderzoek probeert al het hele jaar lang meer in contact te komen met studenten, en ook hiermee willen we ons doelpubliek verbreden”, vertelt Van Dyck. “Als dit een succes wordt, komt er misschien een samenwerking met de sportdienst om meer activiteiten of een vast sportaanbod rond dit thema te organiseren.”

Het is een kans om te ontdekken hoe fysieke beperkingen je leven een pak moeilijker maken. Van Dyck benadrukt nog dat ze zeker niet belerend willen overkomen. “Het belooft ook gewoon een leuke namiddag te worden.”

0 Comment