Het is bewezen: studenten laten frieten staan als de prijs stijgt

Studenten eten inderdaad minder frieten als die duurder zijn dan alternatieven. Dat blijkt uit het frietexperiment dat doctoraatstudent Tom Deliens uitvoerde in het studentenrestaurant in Etterbeek. Bij een prijsstijging van tien procent (50 cent), daalt de consumptie mee met tien procent. Na de tweede prijsstijging van twintig procent (een euro) daalde de consumptie eveneens met twintig procent.

52,8 procent van de studenten die lunchen in het studentenrestaurant bestelt momenteel frieten bij zijn menu. Toen de frieten duurder werden dan de rijst, aardappeltjes en puree nam het percentage frieteters significant af met tien tot twintig procent afhankelijk van de prijsstijging. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen. Volgens de onderzoekers was de frietconsumptie en het effect van de prijsstijging voor beide geslachten hetzelfde.

Onderzoeker Deliens gaat ook nog een vragenlijst analyseren om de resultaten van zijn frietexperiment te verklaren. Het onderzoek had niet als doel om de frietprijs in het restaurant voorgoed te verhogen. Voortaan kost een portie friet in de resto dus weer evenveel als een bakje rijst.

0 Comment