‘Gooi het niet weg, gooi het in de groep!’

Door Isabelle Selleslag

Of je nu fan bent van het campusmodel van de VUB in Etterbeek – door sommigen ook het eiland of Center Parcs genoemd – of niet, voor één zaak is het hoe dan ook ideaal: om te delen. Een hoop studenten lekker knus bij elkaar werkt namelijk de grootste hindernis voor de sharing economy weg: afstand. 

De Facebookgroep Freecycle Brussel ten spijt moet ik toch toegeven: ik ga alsnog naar de dichtstbijzijnde winkel. Ook al biedt een nobele onbekende een gratis en meer duurzaam alternatief, de andere kant van het gewest blijft drie kwartier met de metro verwijderd.

Op een plek waar ik quasi elke dag kom, is het al iets makkelijker om te delen. Op Facebook bewijst het succesverhaal van de groep Second Hand VUB Campus Etterbeek het potentieel van lenen, ruilen, delen, geven of doorverkopen op onze beminde campus.

Toen een studente er een overschotje zelfgemaakte lasagne op aanbood, was het startschot gegeven voor de groep Foodsharing VUB. UCOS-VUB zocht niet lang nadien initiatieven tegen voedselverspilling voor de 11.11.11-campagne ‘Sorry is niet genoeg’.

Zelf zei ik eerst ook maar ‘sorry’ wanneer ik na drie dagen verse broccoli te vreten, de rest in de vuilnisbak kieperde wegens een plotse broccoli-aversie. Nu ja, dat gebeurde pas nadat ik eerst een volledig academiejaar microgolfmaaltijden had doorstaan. Ik kan het niemand aanraden.

Stomweg weggooien
Waarom volstaat een eenvoudige sorry niet? Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild. Een derde daarvan veroorzaakt de consument zelf door eten stomweg weg te gooien. En dat terwijl er nog onnoemelijk veel mensen honger lijden.

Genoeg gepreek: Foodsharing VUB is allesbehalve een groep die teert op schuldgevoel en gedeelde schaamte voor onze voedselvuilnisbak. Het is een groep opgericht door het besef dat het zo gemakkelijk is om dat beetje minder te verspillen, en wel door te delen.

Delen gaat ook zoveel verder dan enkel het weggeven van eten. Denk maar aan het uitlenen van die ene mixer om overrijpe vruchten of groenten in een smoothie of soepje om te toveren en voor elkaar een plekje in de diepvries vrijmaken om overschotjes in te bewaren. Misschien vind je wel een kookpartner? Samen koken is toch altijd praktischer en leuker. En natuurlijk worden er ook tips over koken, eten en nog veel meer uitgewisseld.

Lekker delen
Zeg dus geen sorry meer, VUB-personeel, wanneer je de broodjes die steevast teveel zijn na vergaderingen weggooit, maar zet ze op Foodsharing VUB. Zeg geen sorry, kotstudent, wanneer je weet dat de pasta in je koelkast na het weekend vervallen zal zijn, maar deel ‘m uit. Zeg zelfs geen sorry wanneer je wat jij beschouwt als afval in de vuilbak kiepert: wortelloof is heerlijk in pesto en van oud brood met wat kruiden bak je croutonnekes in de pan. Lekker én creatief.
Laten we dus van onze spilzucht een voordeel maken: gooi het niet in de vuilnisbak, gooi het in de groep. Onthoud: Food is only real when shared.


Isabelle Selleslag is masterstudente ingenieurswetenschappen-architectuur. Ze is begaan met de VUB, met Brussel en bij uitbreiding ook met de rest van de wereld.

0 Comment