Nick Trachet: “Probeer eens wat anders dan de eeuwige spaghetti”

Ruim 200 VUB’ers hebben zich online aangesloten bij Dagen Zonder Vlees. Zij gaan, als het goed is, in totaal veertig dagen lang vleesloos door het leven. In onze reeks over voeding brengen wij wekelijks een artikel waarin we met een frisse blik kijken naar wat er op ons bord ligt. Deze week: een gesprek met Nick Trachet.

Wie vandaag de dag een gemiddeld magazine openslaat wordt overladen met allerlei artikelen over superfoods zoals gojibessen en chiazaad. Ook het internet staat er vol mee. Maar vandaag niet. Dit artikel gaat over culinair avonturier, zoals hij genoemd wordt, Nick Trachet die ons via zijn blogs kennis laat maken met een totaal nieuwe en exotische keuken. Van knoedels tot hondshaai tot salgam suyu, eten met Trachet is nooit saai.

Visexpert

Trachet vertelt: “In 1999 ben ik begonnen met schrijven. Eerst voor Visaktua, aangezien ik ook een visexpert ben. Later ben ik overgestapt naar Tram 81 en nu schrijf ik voor Brussel Deze Week. De tropen fascineren me en de eerste keer dat ik er was vroeg ik me bijvoorbeeld af: wat is een papajaboom? Dat lijkt misschien een rare vraag en niemand durft de vraag echt te stellen, maar er zijn weinig mensen die het antwoord weten. Dus toen heb ik besloten om daarover te schrijven.”

Dat exotisch koken komt niet van vreemden, zo vertelt Trachet verder: “Van kinds af aan ben ik een avontuurlijke eter. Mijn ouders reisden veel en zo kwamen we ook vaak in aanraking met exotische kruiden. Wij waren de eerste van onze vrienden en onze buurt die bijvoorbeeld look in het eten gebruikten. Als de buren dan een week later op bezoek kwamen, konden ze nog ruiken dat we look hadden gegeten.”

Nog steeds experimenteert Trachet vaak met eten. Hoe komt hij aan al dat exotisch voedsel? “Vaak word ik zelf door mensen aangesproken: ‘Hé, heb je dit al geprobeerd?’, en dan probeer ik het. Maar meestal ga ik gewoon naar een buitenlands supermarktje waar ze voedsel verkopen dat ik nog nooit heb gezien. Als ik dan aan de verkoper vraag wat het is, weet die het zelf ook niet, maar dat maakt me juist nieuwsgierig. Daarnaast leer ik door het reizen ook weer nieuwe etenswaren kennen. Een van de mooiste markten die ik tot nu toe heb gezien is La Boqueria in Barcelona. Al die kruiden en vissoorten die daar verkocht worden, dat is gewoon fantastisch. Zo indrukwekkend en imposant. Dat inspireert.”

Rupsen

Nochtans verlopen niet alle culinaire experimenten positief: “Ik kook vaak en ik vind het leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Een keer heb ik rupsen gekookt, maar dat was niet zo ’n succes. Na een uur waren ze nog niet gaar. Krekels zijn daarentegen wel weer knapperig. Dat is ook een van de redenen dat ik niet vaak een recept geef.”

“Tegenwoordig gebruiken mensen te veel kruiden waardoor het eten op den duur een bruine kleur krijgt. Ik raad eerder aan om ze te gebruiken zodat je de echte smaak nog kunt proeven. Het allerbelangrijkste ingrediënt blijft uiteindelijk wel liefde: zonder liefde heeft eten geen smaak.”

De studentenkeuken

Trachet, die zelf Mariene Zoölogie aan de VUB studeerde, is geen onbekende als het gaat om de studentenkookkunsten: “Toen ik zelf nog student was, at ik vaak in het studentenrestaurant, dat er toen niet zo mooi uit zag als nu. De keuze op het menu was toen ook beperkter.”

Als hij hoort dat spaghetti nog steeds zo populair is bij studenten, moet hij lachen: “Probeer eens wat anders dan de eeuwige spaghetti. Eet bijvoorbeeld meer bladgroenten zoals spinazie. Eet vandaag iets wat je gisteren nog niet hebt gegeten en morgen ook niet gaat eten.”

Na de vele blogs, reizen en een boek heeft Trachet nog steeds ambities: “Op mijn dertigste had ik bijna alles al wel gezien. Nu wil ik zeilen en varen en natuurlijk meer te weten komen over eten. Inmiddels ben ik door alle lijstjes van ’te proberen’ experimenten heen, dus momenteel herhaal ik veel oude recepten om ze opnieuw te proberen. De Mexicaanse en Japanse keuken vind ik het interessantst.”


Nick Trachet schrijft voor Brussel Deze Week een wekelijkse culinaire column. Zijn columns zijn ook online te lezen.

0 Comment