Lucas Catherine legt uit waarom hij zijn lezing aan de VUB afgelastte

In een opiniestuk op dewereldmorgen.be reageert Lucas Catherine zelf op de afgelasting van zijn lezing. “Ik vind het ongehoord dat een lid van een ambassade op een vrije universiteit toezicht komt houden op wat er wordt verteld.”

Catherine zou het Israëlisch-Palestijns conflict historisch komen kaderen. De lezing die hij zou geven was volgens de schrijver identiek aan een lezing die hij op 5 februari op de VUB hield. Toen had UPV, het centrum voor permanente vorming van de universiteit, Catherine uitgenodigd.

Toezicht van de ambassade

Rector Paul De Knop had eerst geëist dat de lezing niet zou doorgaan vanwege een fout in de lokaalaanvraag. Later kwam hij daar op terug en zou Catherine welkom zijn als de Israëlische ambassade maar een uitnodiging kreeg. Catherine citeert in zijn bijdrage een e-mail van De Knop: “Ik aanvaard ‘de vergetelheid’ (de fout in de lokaalaanvraag, nvdr.) en kom terug op mijn beslissing voor vanavond, d.w.z. dat de activiteit kan doorgaan en op voorwaarde dat er een observator vanuit de Ambassade van Israël wordt uitgenodigd die zal kunnen vaststellen dat Lucas Catherine een objectief verhaal te vertellen heeft… of een korte persoonlijke mededeling kan doen …”

Daarop weigerde Catherine om acte de présence te geven. “Ik kan mij NIET vinden in die regeling. Ik vind het ongehoord dat een lid van een ambassade, het weze Israël of een ander land, in een VRIJE universiteit komt toezicht houden op wat er wordt verteld… Ik vind dit een arrogante houding vanwege de Israëlische ambassade en een niet zo moedige houding van de VUB”, zo schreef Catherine.

Volgens Catherine wil de Israëlische ambassade bepalen wat VUB’ers moeten denken over het Midden-Oosten. Net zoals Netanyahu het Amerikaans Congres wil vertellen wat het al dan niet moet denken.

IAW mag toch doorgaan

In de plaats van de lezing van Catherine hield de organisatie gisteren een informatieavond over de inmenging van de Israëlische ambassade in de programmatie van de Israeli Apartheid Week (IAW). Inmiddels liet de organisatie weten dat de activiteiten doorgaan zoals gepland, zonder toevoeging van sprekers aan de affiche

0 Comment