Israeli Apartheid Week mag toch doorgaan zonder extra sprekers op affiche

Het vervolg van de Israëli Apartheid Week zal doorgaan zoals gepland. Dat heeft de organisatie laten weten na een onderhoud met VUB-rector Paul De Knop eerder vandaag. Er moeten geen sprekers bijkomen tijdens de getuigenissen van Khalida Jarrar en Yonatan Shapira.

Medeorganisator Olivier Goessens, tevens voorzitter van Comac-VUB en lid van de Raad van Bestuur van de VUB, zat mee aan tafel met rector De Knop. Het stemt hem tevreden dat de rector uiteindelijk de eis van extra sprekers heeft laten varen. Goessens: “We hebben alles gewonnen wat we wilden winnen. Er wordt niets gewijzigd aan het programma. De rector kon onze argumenten niet weerleggen. Als organisatie zijn we het erover eens dat in naam van vrij onderzoek iedereen welkom is in de zaal en iedereen vragen mag stellen, maar dat het niet de bedoeling is om bepaalde ambassades een voorkeursbehandeling te verlenen.”

Nochtans had De Knop het in eerste instantie liever anders gezien: “De rectors persoonlijke voorkeur was nog steeds dat we de ambassade zelf zouden bellen om hen uit te nodigen. Zo zouden er verschillende visies aan bod kunnen komen. Dat gaan we dus niet doen.”

“Stop de petitie”

Goessens gaat verder: “We hebben benadrukt dat dat niet zomaar kan en waarom het een zeer foute stellingname is om de aanwezigheid van de ambassade op te dringen, om zo te kunnen controleren of het al dan niet objectief is wat de sprekers zeggen. De rector heeft geslikt en niets gezegd.”

Volgens Goessens stond de rector zelf ook onder druk: “Hij noemde het zelf een zeer hectisch moment toen hij werd benaderd door de ambassadeur. Hij had op dat moment niet genoeg informatie om een weloverwogen beslissing te maken.”

“We gaan het hier bij laten. We vragen aan de organisatoren om de petitie stop te zetten.”

Olivier Goessens

Voor Goessens betekent dit het einde van de commotie rond de Israeli Apartheid Week: “We gaan het hier bij laten. We vragen aan de organisatoren om de petitie stop te zetten. We dachten ook aan een frontvorming met allerlei organisaties en professoren, maar dat gaan we nu niet meer doen. We hebben onze slag thuisgehaald. We mogen alles organiseren zoals we het hadden gepland.”

Wat vooraf ging

Afgelopen vrijdag had de ambassadeur van Isräel zijn beklag gedaan over de Israëli Apartheid Week. Vooral de getuigenissen van Yonatan Shapira, ex-gevechtspiloot van het Israëlisch leger, en Khalida Jarrar (PFLB) waren voor hem moeilijk te verteren. Het VUB-rectoraat kwam aan zijn onvrede tegemoet en eiste extra sprekers op de IAW om zo een evenwichtiger debat te krijgen. Een lezing van Lucas Catherine mocht niet doorgaan wegens een foute lokaalaanvraag.

Gisteren kwam de VUB terug op zijn beslissing. De lezing van Catherine mocht doorgaan, net als de twee getuigenissen, maar dan moest wel de Israëlisch ambassadeur worden uitgenodigd. Daarop annuleerde Catherine zelf zijn lezing en ging er in de plaats een informatieavond over de inmenging van de ambassade in de programmatie door.

Ruben Claesen en Joren Janssens

0 Comment