VUB eist aanpassingen aan Israeli Apartheid Week na tussenkomst Israëlisch ambassadeur

De VUB neemt geen vrede met het programma van de Israeli Apartheid Week. Vooral het Skype-interview met Khalida Jarrar, lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), en de getuigenis van ex-gevechtspiloot van het Israëlisch leger Yonatan Shapira wekken ongenoegen. De Brusselse universiteit eist voor deze evenementen een extra spreker op de affiche “zodat beide visies aan bod komen.” Een lezing van Lucas Catherine mag vooralsnog zelfs niet doorgaan.

Directe aanleiding voor het ingrijpen van de VUB is een tussenkomst van de ambassadeur van Israël, Jacques Révah. Afgelopen vrijdag uitte hij zijn ongenoegen aan het rectoraat over de Israeli Apartheid Week, die maandag begint. Het rectoraat besliste gisteren, zaterdag, om aan die onvrede tegemoet te komen.

VUB-rector Paul De Knop liet onze redactie immers weten dat de organisatie extra sprekers aan de programma’s van woensdag 4 en donderdag 5 maart moet toevoegen. Oorspronkelijk waren enkel een Skype-interview met Khalida Jarrar, een lezing van activist Ludo De Brabander (4 maart) en een getuigenis van Yonatan Shapira (5 maart) voorzien.

Lezing Lucas Catherine mag niet doorgaan

De tussenkomst van ambassadeur Révah alarmeerde het VUB-rectoraat. De VUB ging vervolgens na wie de aanvraag voor de evenementen precies had ingediend en wat de omschrijving ervan was. Zo staat er maandag een lezing van auteur Lucas Catherine op het programma. De VUB ontdekte echter dat slechts een aanvraag is ingediend door UCOS voor een ‘infoavond over petroleumvervuiling in Peru’. In de aanvraag is geen sprake van de Israeli Apartheid Week, noch van Lucas Catherine.

Rector De Knop: “Er is enkel een aanvraag ingediend voor een lezing over Peru. Voor dit laatste werd een toelating gegeven, niet voor de apartheidsweek. Het evenement van 2 maart (de lezing van Catherine, nvdr) mag om die reden vooralsnog niet doorgaan.” De andere evenementen mogen wel doorgaan, zij het dus met aangepaste programmatie.

De organisatie van de Israeli Apartheid Week, een aantal informeel samenwerkende studenten met de steun van onder andere Comac-VUB en UCOS, was bij tijd van schrijven nog niet op de hoogte van de beslissingen van de VUB. Zij wensten nog niet te reageren.

“Terroristische organisatie”

De ambassadeur van Israël was niet de enige die kritiek had op de Israeli Apartheid Week. Afgelopen vrijdag noemde Joël Rubinfeld, voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme, de deelname van Jarrar aan de Israeli Apartheid Week onaanvaardbaar. Aanstaande woensdag wordt Jarrar live geïnterviewd via Skype. Jarrar zal dus niet fysiek aanwezig zijn op de VUB-campus. Naast het interview met Jarrar houdt ook activist Ludo De Brabander die avond een lezing.

“Het is noodzakelijk om de organisatoren eraan te herinneren dat het PFLP op de lijst staat van terroristische organisaties van de Europese Unie.”

Joël Rubinfeld

Rubinfeld deed zijn beklag over de videoconferentie met Jarrar aan La Libre Belgique. Volgens La Libre eist de Liga de afgelasting van die conferentie. Rubinfeld: “Het is noodzakelijk om de organisatoren eraan te herinneren dat het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina op de lijst staat van terroristische organisaties van de Europese Unie. Een van de ‘grootste wapenfeiten’ van het PFLB is het kapen van vliegtuigen, waarbij het onderscheid maakte tussen Joden en niet-Joden”, aldus Rubinfield.

Het PFLP is een links-revolutionaire organisatie die in 1967 opgericht werd door George Habash. Na Fatah is het PFLP de tweede grootste fractie binnen de PLO. Het is voorstander van een eenstaatsoplossing en is gekant tegen onderhandelingen met de Israëlische regering. Eind jaren ’60, begin jaren ’70 haalde het PFLP meermaals het nieuws met vliegtuigkapingen. In 2001 eiste het de dodelijke aanslag op Israëlisch minister voor Toerisme Rehavam Zeevi op. Dat was een vergelding voor de moord op Abu Ali Mustafa, secretaris-generaal van het PFLP, enkele maanden eerder.

Jarrar is lid van het politiek bureau van het PFLP. Ze is sinds 2006 lid van het parlement van de Palestijnse Autoriteit en vertegenwoordigt Palestina in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De organisatie van de Israeli Apartheid Week omschrijft haar als feministe en mensenrechtenactiviste. Zij baseren zich daarvoor op de Engelstalige Wikipediapagina over Jarrar.

Die andere spreker, Shapira, was elf jaar officier in de luchtmacht van het Israëlisch leger. In 2003 verklaarde hij, samen met 26 andere piloten, niet meer over de door Israël bezet gebied te willen vliegen. Shapira was initiefnemer van die brief. Alle 27 ondertekenaars werden ontslagen uit het Israëlisch leger.

Hetze in 2011

De internationale Israeli Apartheid Week gaat elk jaar door, steeds in februari of maart. De bedoeling is om mensen bewust te maken van “Israëls apartheidspolitiek ten aanzien van Palestijnen” en steun te verwerven voor de BDS-beweging. BDS staat voor Boycott, Divestment and Sanctions en is een internationale campagne om Israël onder druk te zetten. Yonatan Shapira steunt de BDS-beweging openlijk.

Dit jaar zijn er evenementen in 22 landen. In Vlaanderen zijn er lezingen, filmvoorstellingen en debatten aan de VUB, UGent en KU Leuven.

Het is niet de eerste keer dat de Israeli Apartheid Week voor ophef zorgt aan de VUB. In 2011 werden er zelfs Kamervragen over gesteld. Aanleiding was de komst van Azzam Tamimi, een Brits-Palestijnse academicus en politiek activist, en auteur David Cronin. Het VUB-rectoraat greep toen ook in en eiste, net zoals dit jaar, dat er een extra spreker aan het programma zou worden toegevoegd. Dat werd uiteindelijk journalist Hans Knoop.

0 Comment