Technopolitics: technologische hoogmis of schaamteloze zelfpromotie?

 Technology is awesome. Daar komt het op neer na de eerste Technopolitics van vorige woensdag op de VUB, waar onder andere Google en Uber zichzelf mochten komen bewierroken.
Het initiatief voor dit platform als brug tussen technologie en politiek komt van VUB-alumna en Brussels volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open VLD). Rector Paul De Knop krijgt de eer om als eerste te spreken, Peter Van Rompaey (Marcom) mag alles aan elkaar praten en de gastsprekers zijn paradepaardjes voor Uber en de self-driving car van Google. Het ABVV hield buiten een protestactie tegen Uber.

Hunkeren naar de Valley

“Waarom lanceren we Technopolitics op de VUB?”, vraagt De Knop zich af, om er meteen zelf op te antwoorden: “Els Ampe is VUB-alumna en een vriendin die dit forum in haar eigen naam heeft gelanceerd, waardoor het open en onafhankelijk kan functioneren. Universiteiten kunnen bovendien helpen om de impact van technologie te begrijpen: we moeten het zien als een verbetering, niet als iets om bang van te zijn.” De toon voor de rest van de avond is gezet.

Thierry Geerts is ceo van Google België en nam als volgende spreker het woord. “It’s early morning on the web” en tegen 2020 zullen vijf miljard mensen online zijn. Technologie en innovatie zijn niet te stoppen. Hij springt meteen naar zijn dada: de self-driving car. Conclusie: nu is het nog ontzettend makkelijk om een moordenaar te worden door een auto te besturen. Oplossing à la Google: de zelfrijdende wagen. Geerts: “Stel je de mogelijkheden voor! De verschrikkelijke mobiliteitsproblemen in België zullen opgelost zijn, niemand hoeft meer een auto te kopen, parkeerplaatsen zijn niet meer nodig, geen stuur of rempedalen meer.”

Probleem in België: de wetgeving. Veel gemakkelijker in Silicon Valley. “De Belgische ondernemer zit vast in een box door de wetgeving en de kleine Belgische markt. Dat is jammer, aangezien het talent zeker en vast aanwezig is in het kleine Belgenland. België moet de ambitie creëren om de wereld te veroveren. En dat is waarom we u nodig hebben. België rekent op u.” Google heeft gesproken.

Wat de overheid kan doen? Uit de weg gaan, zouden sommigen zeggen, maar ze kan wel degelijk een belangrijke rol in de financiering van start-ups spelen.

Bart Becks

Pro goede wetgeving

Peter Van Rompaey kondigt nog een spreker aan: Filip Nuytemans, general manager van Uber België. Meteen merkt hij fijntjes op dat er heel wat fans van Uber buiten staan, in het rood gekleed. Een verwijzing naar het ABVV dat buiten van zich laat horen.

Net zoals Thierry Geerts propagandeert ook Nuytemans, weliswaar over zijn eigen stokpaardje Uber. “Er is nu competitie noch innovatie, en dus hoge prijzen. De oplossing is Uber, maar eigenlijk gewoon alle technologie.” Technologie is efficiënt. Is Uber dan geen cowboy? “We zijn pro wetgeving, maar dan wel alleen maar goede wetgeving. En wat is goede wetgeving? Een wetgeving die niet de bestaande marktspelers beschermd, maar wel de consument en bovendien openstaat voor innovatie.”

Laatste spreker is Bart Becks, oprichter van Angel.me en voormalig ceo van Belgacom Skynet. Hij stelt the American dream aan het publiek voor en prijst Silicon Valley de hemel in. Volgens Becks is het grote verschil tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie de financiering voor start-up bedrijven. Alles is beter in Amerika. Toch is het niet zo dramatisch gesteld in België: wat volgt is een opsomming van succesvolle Belgische bedrijven. Zo is Davy Kestens met zijn bedrijf Sparkcentral naar Amerika gegaan en opent hij nu een hoofdkwartier in … Hasselt. Gelach in het publiek en ook Limburger Becks lacht mee.

Enkel ja of nee

Ook dit keer hetzelfde verhaal: België moet meer ambitie tonen. “Niet iedereen moet ondernemer worden, maar iedereen kan er wel eentje worden. Wat de overheid kan doen? Uit de weg gaan, zouden sommigen zeggen, maar ze kan wel degelijk een belangrijke rol in de financiering van start-ups spelen.”

Els Ampe zelve sluit de avond af. “Alle technologie is een risico, maar we kunnen progressieve ideeën niet stoppen. De enige vraag die we ons moeten stellen is of we vooruit willen gaan of niet. Je kan daar enkel ja of nee op antwoorden.”

Ampe vertelt dat ze zeven jaar nodig heeft gehad om haar collega’s in het Brussels parlement van 4G-technologie te overtuigen. “Angst is slecht, technofobie is de makkelijke weg en daarom heb ik dit forum gelanceerd. We moeten de mogelijkheid creëren om over technologie te praten. Concurrenten zullen zich sneller aanpassen en België zal die evolutie missen als we dit niet doen. Let us take a chance on technology, all our hearts beat together.” Charmant.

Technopolitics wil een duidelijk statement brengen: technologie en innovatie zijn geweldig, noodzakelijk én onvermijdelijk. Doel van Ampe’s project is een platform creëren waar politiek en technologie samenkomen. Jammer dat het merendeel van de avond reclame was voor Google en Uber. Van de focus op het samenspel tussen politiek en technologie bleef niet veel over.

0 Comment