De KU Leuven regeert

Daar hingen ze, verslagen in de touwen: de Vlaamse universiteiten die niet in Leuven liggen. Als schoothondjes behandeld.

De Leuvense almacht van Rik Torfs wil eerstejaarsstudenten met onvoldoende studievoortgang weigeren aan de universiteitspoort. Althans: als ze minder dan achttien studiepunten behalen in hun eerste jaar, mogen ze zich het daaropvolgende niet herinschrijven voor hun gefaalde opleiding.

De reacties van de andere universiteiten waren aandoenlijk. Zij betreuren het. Zij hadden liever overleg gehad.
Wie houdt de tel nog bij van de Leuvense eigengereide optredens? Associatievorming, tweejarige onderzoeksmaster, opschorting van de opleidingsvisitaties, de herwaardering van de letter ‘K’, …

Triest werd het pas toen minister van Onderwijs Crevits “een pact” voorstelde over de universiteiten heen. Torfs lachte als Poetin. Stel je voor dat de EU hem zou aanbieden om de annexatie van de Krim onderhandelend te bekrachtigen. “Asjeblieft, Vlad, hou de Krim, maar laat ons er op z’n minst over praten.” De grijns van Vlad was nog nooit zo glad.

En ook de studenten zijn verdeeld. De Leuvense vertegenwoordigers zijn pro, de Gentse contra. De studentenkoepel VVS blaast dan weer koud en warm tegelijk: enerzijds positief want de studenten zijn geraadpleegd, anderzijds negatief want niet echt volgens het principe van democratisch hoger onderwijs. Enerzijds tsjeverig, anderzijds ook.

Wat was het wachten op de knuppel in het hoenderhok. Wat was het smachten naar de eloquente middenvinger aan het adres van de rector-met-één-schoen. (Overigens, dacht u ook dat de diefstal van Torfs’ muiltje een promotiestunt was van de gelijknamige schoenenwinkel?) Hij is niet opgestoken. Een gemiste kans.

Toch opvallend hoe debatten over beknibbelende voorstellen steeds op de inhoud zijn toegespitst, zonder de strategische belangen in overschouw te nemen. Toch opvallend hoe het met verruimende ideeën net andersom is.

Het zal wel aan de tijdsgeest liggen. Of aan het volk, dat kan ook. Of aan de media. Of aan zij die goed zijn in het sturen van het debat.

Laat de middenvinger de mijne zijn: Poetin, jij bent de Torfs van Rusland.

0 Comment