Kinneke Baba grote winnaar Vrijzinnig Zangfeest

Ook dit jaar organiseerde het Brussels Studentengenootshap (BSG) het Vrijzinnig Zangfeest. Thema dit jaar: Het land van Maes en Waal. Dit Eurosongfestival van de VUB is zo al aan zijn 29ste editie toe. Na een zware selectie streden de elf genomineerde kringen vorige donderdag voor de felbegeerde eerste plaats.

Als grote winnaar kwam Kinneke Baba uit de bus met de eerste plaats voor vrijzinnigheid, de publieksprijs én de prijs voor het beste lied. De titel van het lied, Halleluja, is dan ook zeer toepasselijk. GK en LWK gingen ervandoor met de tweede en derde prijs.

Puntig

Voordat het feest van start gaat, worden de regels eerst op een ludieke manier uitgelegd. Een dreigement met roze handboeien en pepperspray moet genoeg zijn opdat het publiek zich aan de regels houdt. Om het publiek alvast een beetje warm te krijgen, opent het BSG het Zangfeest met een act die goed wordt ontvangen. Om het gevoel van solidariteit nog wat te versterken, zingen alle kringen nog een keer samen het Lied van Geen Taal en dan kan de show pas echt beginnen.

De zaal zit vol, het licht wordt gedimd. Het is tijd voor het eerste lied van de avond. Dit jaar opent PK met een ballad. Het publiek blijft er nog tamelijk tam bij. Daar brengt de Kring der Brusselse en Brabantse Studenten verandering in. Zij komen met een semi-rocklied. Het publiek komt wat losser.

Solvay sluit het eerste deel van de avond af. Met oranje confettikanonnen maakt de kring er een groot spektakel van. Solvay komt voor succes: ‘Wij zijn hier om te winnen, dat is ons algemene doel. De vraag is niet waarom wij moeten winnen, maar wij winnen gewoon, punt.”

Vrijzinnig Actueel

Na de pauze is het de beurt aan Kinneke Baba. Halleluja is een lied met een knipoog naar het nieuwe kotenbeleid en de huidige politieke situatie. Het is duidelijk te merken dat het publiek onder de indruk is. Het luistert dan ook aandachtig naar de tekst.

Ook Perskring blijkt een verrassing te zijn. Schrijvers van het lied Fever, Karlijn Copman en Jasmijn Beuls, vertellen: “Omdat Pers dit jaar veertig jaar bestaat, zijn we voor deze editie van het Vrijzinnig Zangfeest all out gegaan. Dit jaar is het meer rock ‘n’ roll.”

BSK maakt een opvallende verschijning door een man en vrouw in louter ondergoed en geverfd in de kleuren rood en groen op het podium te laten verschijnen. LWK brengt dan weer wat diversiteit in de liederen door een zin meer in het Frans te zingen.

Na een lange pauze is het dan de beurt aan de Geneeskundige Kring. De geneeskundestudenten zingen op de melodie van Grease. Dat blijkt een slimme zet. Vervolgens is het de beurt aan SWAMP en daarna komt Hesbania wederom met een boodschap gericht op de huidige situatie in het onderwijs. Hun boodschap: bezuinig er nooit op. Om hun woorden extra kracht bij te zetten, gooien ze chocolademunten in het publiek. Dat gebaar kan op waardering rekenen. Last but not least was het de beurt aan Westland dat de avond afsloot met een lied gebaseerd op Suzanne van Guus Meeuwis, overigens de winnaar van vorig jaar.

Slokop

En wat vond het publiek dan van het zangfestijn? Sander Cuypers (Solvay): ”Wat opvalt is dat de meeste teksten over vrij onderzoek gaan. Het is alleen heel erg jammer dat de instrumenten zo slecht op elkaar zijn afgestemd.” Op de vraag wie er dit jaar gaat winnen : “Ik gok op LWK of Kinneke Baba. LWK was sterk omdat ze Frans in hun lied gebruikten en Kinneke Babe was simpelweg muzikaal sterk.”

Na opnieuw een lange pauze wordt de winnaar bekendgemaakt: Kinneke Baba. De kring won alle prijzen: de prijs voor vrijzinnigheid, de publieksprijs en de prijs voor het beste lied. Onverwacht was de winst van Kinneke niet. Jan De Groote, schrijver van het winnende lied, reageert zelf wel verrast: “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen. We kregen het commentaar dat het lied te langzaam zou zijn, dat het te weinig ambiance zou brengen en mensen zich zouden gaan vervelen. Ons doel was om mensen ervan bewust te maken dat het nu niet goed gaat. Ik denk dan aan het VUB-kotenbeleid en het beleid van de regering. Daarom ben ik ook heel erg blij dat de vicerector aanwezig was: zij heeft ons gehoord en doet er hopelijk iets mee. We zijn blij dat we hebben gewonnen en gaan de bloemetjes stevig buiten zetten.”

Wij schreven eerst dat de Farmaceutische Kring opende. Dat klopt niet. Het was de Polytechnische Kring (PK).

0 Comment