Fluorescerende fietstocht vraagt aandacht voor fietsers in Brussel

Afgelopen dinsdagavond organiseerde Brik voor het tweede jaar een heuse fluorescerende fietstocht. Een tachtigtal deelnemers fietste van de Oude Graanmarkt via het Koningsplein door Sint-Gillis en Vorst en eindigde uiteindelijk bij de bar van Recyclart, gelegen aan de Kapellekerk in de Marollen.

De fietstocht Nachtwacht had volgens Brik, de organisatie die zich onder meer bezighoudt met studentenhuisvesting, twee redenen. Ten eerste was het een symboolactie om fietsers erop te wijzen om zichtbaar door het verkeer te gaan, zeker tijdens de winter wanneer de avond vroeg valt. Tweede reden: de fietsende gemeenschap in Brussel, die vooral uit studenten bestaat, bij elkaar brengen.

Volgens Kasper Demeulemeester houden automobilisten en wandelaars te weinig rekening met het fietsende verkeer. In Brussel groeit het aantal fietsers elk jaar. Volgens Demeulemeester heeft Brussel nood aan een betere infrastructuur die het fietsen door en rond de stad aangenamer moet maken.  Veel mensen studeren af in Brussel, gaan dan aan de rand van Brussel wonen en komen met de auto naar het werk. Dit zorgt voor enorm veel autoverkeer.

Vorig jaar nam Brik een enquête af bij studenten over hoe zij zich mobiliseren in de stad. Amper een derde van de studenten verplaatst zich met de fiets. Onder de Brusselaars is dat zelfs minder dan 10 procent.

0 Comment