Protest ‘Sauver la Plaine’ nog lang niet dood

© De Moeial, Stéphanie Romans
Een hondertal sympathisanten betoogde vorige zaterdag tegen de plannen van Immobel om op de groene zones van de ULB een luxe-appartementencomplex te bouwen. De politie was opvallend aanwezig, maar de betoging verliep rustig.

Meer dan 300 sympathisanten kondigden op Facebook hun aanwezigheid aan, meer dan zelfs de organisatoren hadden verwacht. Toch daagt er maar een hondertal betogers op. Dat ontmoedigt Tibor (20, studeert Biologie) niet in het minst. “Het punt is dat we ons vandaag laten zien, dat we aan Immobel en aan de Brusselse regering laten weten dat we dit niet pikken. Het is onaanvaardbaar dat dit project kan doorgaan, ondanks de vele protesten van de buurt.”

De betogers, opgetrommeld door het comité Sauver la Plaine, zijn inderdaad een divers publiek. Ouders met jonge kinderen, buurtbewoners en studenten van de ULB lopen gezamenlijk van het Elsense gemeentehuis naar het Brussels parlement.

De grond van de ULB werd al in 2007 aan Immobel verkocht. Onmiddellijk ontvlamde het protest. De plannen zijn dan ook ridicuul, aldus Axel, mede-organisator van deze betoging. “Op de groene zone van de ULB, die nu gebruikt wordt door wandelaars, buurtbewoners en studenten, willen ze een appartementsblok met luxeflats bouwen. Van de parking ernaast willen ze dan weer een nieuwe groene zone maken. Dat is toch belachelijk? Als organisatie willen wij meer sociale, betaalbare woningen en koten op de plaats waar de parking stond. Daar hebben we meer nood aan dan aan luxeflats.”

De plannen van Immbel liggen vast; die klok terugdraaien kan niet meer. Toch blijven de protesten doorgaan, zegt Tibor. “We kunnen niet meer vechten voor wat we al kwijt zijn, maar we kunnen wel nog vechten om te behouden wat we nog hebben. Het belangrijkste is dat we nu wel gehoord worden.”

0 Comment